Само в Narod.bg: Бойко развъртя бухалката БАБХ, за да разчисти бизнеса на любимите си олигарси – братя Ангелови от „Градус”

2 14 028

Има тайна договорка с премиера – бизнесмените „разболяват” всичките си работници от Covid-19, за да се вдига статистиката, в замяна властта удря най-голямата им конкуренция – птицекланицата в Асеновград

Бойко Борисов отново е във вихъра си – премиерът хвана Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) като мутра – бухалка, за да разчисти с нея пътя към тотален монопол на любимата си фирма „Градус” и нейните собственици – братята Иван и Лука Ангелови, над пазара за пилешко месо в България.

За поредния скандал около премиера алармира само пред Narod.bg бизнесмен, опериращ на пазара за месо от години.

Оказа се, че братята-роми от Панагюрище са любимите олигарси на Бойко Борисов.

След като преди години министър-председателят поръчал акция срещу бизнеса си им заради съмнителни действия, тримата се „сдушили” дотам, че в момента братята са най-близките до Борисов едри бизнесмени.

„Договорката е следната – Ангелови обявяват, че всичките им работници са пипнали вируса, за да се вдига бройката на заразените, в замяна Бойко им помага да „ударят” птицефермата в Асеновград, за да я фалират. При възможност, Ангелови искат да поемат бизнеса на ударената фирма, ако това не е възможно, поне да унищожат конкурентите, за да са тотални монополисти на пазара за птиче месо”, разкри информаторът на Narod.bg.

Съвсем неслучайно Иван Ангелов обяви пред медийния рупор на управляващите – „24 часа”, че България била пред угрозата от тотално спиране на износа на всякакви птици и птичи продукти.

Ограниченията вече са въведени за експорта ни към трети страни като Русия, Албания, Турция, Ирак, съобщи единият от братята Ангелови, който отново неслучайно е зам.-председател на Съюза на птицевъдите в България и най-големият производител у нас.

Така се стигна до съобщението на 3 юли, петък, че Агенцията по храните унищожава близо 250 хиляди птици заради огнище на птичи грип в асеновградска ферма. Това е третото поред огнище, констатирано за последната година.

В петък от фирмата обаче изпратиха писмо до медиите с твърдението, че се избиват здрави птици.

Собственичката на фермата Андреана Павлова потвърди, че птичи грип вече няма, заразата била ликвидирана преди месец и всичко е дезинфекцирано. Фирмата дори е наела адвокати, които се опитаха да спрат унищожаването на първата „порция” от 174 000 кокошки в 4 халета.

Първото огнище в асеновградската птицеферма беше обявено на 5 април 2019, а второто на 8 април 2019 г.

В началото на месец юни 2020 година на база завишена смъртност в обекта са взети проби от умрели птици за лабораторен анализ, резултатът от който доказва наличието на Инфлуенца по птиците, щам H5N8. Това е потвърдено от европейска референтна лаборатория в Италия.

Ветеринарните власти започват незабавно дейности по ликвидирането му, като на първия етап са умъртвени над 75 000 птици. На 3 юли се извърши умъртвяването на останалите 174 000 кокошки носачки.

Предприетите действия се базират на проучване от комисия, която доказва, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност, задължителни за всеки бизнес, твърдят от Агенцията по храните.

Ако тези мерки не бъдат предприети, ще бъде застрашено здравето на птиците, отглеждани в птицефермите в цялата област, оправдаха се инспекторите от БАБХ.

Във връзка с ликвидирането на първото и второто огнище във фирма ЕТ „Андип-92“ БАБХ е изплатила на бизнес оператора обезщетение в размер на 5 061 816 лева. Колко ще получи за тази година, тепърва ще се изчислява.

Реклама

Въпреки сумата обаче реалността е, че се унищожава най-големият конкурент на Иван и Лука Ангелови и те на практика стават тотални монополисти в бизнеса с пилешко.

Собствениците на „Градус” вече придобиха птицефермите на Христо Ковачки, сега удариха и фермата в Асеновград, която е най-голямата им конкуренция, обясни бизнесменът пред Narod.bg.

„Градус” и винпромът в Пещера са най-близките до Бойко фирми – според нашият информатор на всеки две седмици премиерът е имението на братя Ангелови в Стара Загора. Братята получиха и 13-те тона фурми, които дойдоха като „медицинска помощ” от Обединените арабски емирства. После фурмите заминали за храна на пилетата в техните ферми.

Братя Ангелови са от Панагюрище. Иван е роден през 1955 г., а Лука – през 1962 г.

Бизнесът им започва през 1992 г. след като се връщат от Либия, където 7 години работят в ТЕЦ. Тогава създават фамилната фирма „Градус“. Започват с търговия.

От птицекланицата в Стара Загора, която по-късно става тяхна собственост, купуват пилета и колбаси, а от „Сердика“ – сирене. Продават ги в родния си край.

През 1994 г. пилешкото месо става дефицитно и те се ориентират към колене на птици на ишлеме. Сред това двамата братя започват и угояване на пилета в птицекомбината в Чирпан, който купуват в началото на 1997 г. Година по-късно стават собственици и на птицекланицата, а след това и на редица други предприятия. Целта е да се изнасят в Европа сериозни количества месо.

Днес производството на пилешко месо в „Градус“ е с напълно затворен цикъл. Идеята е по този начин да се контролира всеки етап от производството.

Бизнесът на братята Иван и Лука Ангелови започва в началото на 90-те години с производството на яйца и пилешко месо.

Тръгва от ЕТ „Градус – Иван Ангелов“, с годините се разраства и вече представлява почти затворен цикъл, който започва с производството на фуражи и свършва с доставката на разфасовки в търговската мрежа.

Сред останалите начинания на двамата братя са слънчогледово олио „Бисер олива“ и избата „Анжелус естейт“, която произвежда вина от собствени лозя.

Основни акционери са и в столичната болница „Сити клиник“.

Двамата бизнесмени са смятани за близки до бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, като „Градус“ бе замесена и в скандал с PR поръчки и прехвърлени апартаменти.

Инвестициите на групата в недвижими имоти до момента също не са безпроблемни. „Градус“ се оказа собственик на земи в скандала „Дюнигейт“ край Несебър.

Имената на Лука и Иван Ангелови се появиха и в сделки за покупка на апартаменти в прословутите магистратски комплекси в Приморско, написа преди време в. „Капитал”.

Фирмата е замесвана многократно в скандали. Смятана е за спонсор на БСП от години, както и на президента Георги Първанов – Гоце.

Братя Ангелови вече имат птицеферми и в Ямбол, Чирпан, Хасково и Кортенски минерални бани, птицекланица и колбасарско производство в Стара Загора, фуражен завод в Нова Загора.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.