Пореден абсурд при хунтата ГЕРБ: Тотото пред фалит, ревизия откри страхотни далавери! (ДОКУМЕНТИ)

4 28 453

Две поредни години Спортният тотализатор не е превел и лев за спорта в училищата, къде са парите?

Неадекватното управление на хунтата ГЕРБ, изтъкано от корупционни сделки – източване на еврофондове, наливане на милиарди в нефелни пътища и „куцо” саниране, удари и Спортния тотализатор.

Одитният доклад на Сметната палата по проверка на дейността на тото за две годишен период – 2017-2018 година, показа, че е пред фалит заради страхотните далавери, подкопаващи работата на тотализатора, чиято основна функция е да осигурява пари за развитие на българския спорт, видя Narod.bg:

Одитния доклад е от 164 страници и надлежно дава да се разбере как „златната кокошка“ на Министерството на спорта, респективно на спортния министър Красен Кралев, е пред реална заплаха от фалит.

Преди години АФЕРА писа как „детската мечта“ на Красен Кралев била да владее „тотото“.

Е, прочетете този одитен доклад и вижте каква нефелност е сполетяла Спортния тотализатор при властването на ГЕРБ чрез министъра на спорта Красен Кралев.

Купища нарушения, нередности, неспазени правила при управлението на Спортния тотализатор, абсолютна липса на ефективност, тотално некадърен мениджмънт, както недопустимо бездействие на Министерството на спорта и министъра Красен Кралев.

Одитният доклад завършва с купища препоръки, които трябва да изпълни Красен Кралев, както и изпълнителният директор на Спортния тотализатор.

„Действащата през одитирания период нормативна и стратегическа рамка не осигурява в достатъчна степен ефективното и ефикасно набиране на средства за подпомагане на физическото възпитание и спорта, и за спортна инфраструктура в държавните и общинските училища”, пише в доклада на одиторите.

Кралев дори не си е направил труда да създаде наредба и според доклада липсата на наредба на Кралев и Спортния тотолизатор не кореспондира с една от основните цели на Националната програма за развитие на физическото възпитание и спорта 2018 – 2020 г.

„Неизползването през одитирания период на нормативно регламентираната в ЗХ възможност за подобряване на условията за спортуване и физическа активност на учениците от една страна не осигурява условия за максимизиране на резултатите (ефектите) от използването на средствата, осигурени от ДП БСТ„, е констатирано в доклада.

И още:  „Идентифицираните пропуски в правната рамка и слабостите при нейното прилагане влияят неблагоприятно на пазарните позиции на предприятието, респективно на възможностите му за ефективно и ефикасно осигуряване на средства за развитие на спорта, а в по-широк контекст и за култура, здравеопазване, образование и социално дело“.

Стратегическите цели на предприятието не се изпълняват, има индикации за неикономично и неефикасно разходване на публични средства, системата за заплащане на труда на касиерите в пунктовете е „неприложима в предприятието“, а дейностите по организиране на хазартните игри „не са достатъчно ефективни и ефикасни“.

Реклама

Българският Спортен тотализатор е похарчил общо 1,830 млн. лева – за дарения (376 400 лв.) и спонсорства (1 454 400 лв.), за 2017 и 2018 г. Парите са били „за сметка на разходите за издръжка на БСТ“.

С основната част от тях са финансирани различни спортни мероприятия за младежи, организирани от общини и спортни клубове. Освен това са се давали пари на федерации, треньори и спортисти за високи постижения. Всички тези разходи са извършени „без предприятието да има финансова възможност за това, което не кореспондира с принципа за икономичност при разходването на публични средства“.

Освен всичко друго БСТ е предоставил 5 автомобила за безвъзмездно ползване на Министерството на младежта и спорта, което „не защитава в достатъчна степен интересите на предприятието и не е ефективно, предвид неговите мисия и цели“.

Изпълнителен директор на Спортния тотализатор е Дамян Дамянов към времето на проверката на Сметната палата.

Затлаченият Спортен тотализатор е доведен до крушение от този директор. Той обаче очевидно е на сърцето на Красен Кралев и Кралев го прави на всичкото отгоре и консултант на новия Управителен съвет на Спортния тотализатор, който бе спретнат в края на февруари 2020.

За петгодишен период от 2014 г. до 2018 г. Спортния Тотализатор непрекъснато отчита загуба, която е нараснала около 3 пъти – от 3.6 млн. лв. през 2014 г. на 10.2 млн. лв. през 2018 г.

През 2017 и 2018 година, според доклада на Сметната палата, от преведените отчисления от Спортния тотализатор към Министерството на спорта НИТО ЕДИН ЛЕВ НЕ Е  ПРЕВЕДЕН ЗА ФИЗКУЛТУРНИ САЛОНИ В УЧИЛИЩАТА, КАКТО Е ПО ЗАКОН.

Според доклада ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА УЧИЛИЩА В СТРАНАТА НЕ МОГАТ ДА ПРОВЕЖДАТ НОРМАЛНО ЧАСОВЕ ПО ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ, ЗАЩОТО ЛИПСВАТ СЪОРЪЖЕНИЯ.

Министър Кралев е правел със свои решения и недопустими спонсорства и дарения към определени организации и спортисти.

АФЕРА и Narod.bg питат: защо  прокуратурата не е влязла в Министерството на спорта и Спортния тотализатор, който е под шапката на министър Красен Кралев?!

Докога Сметната палата ще прави доклади, които „ще увисват“ и прокуратурата ще жуми и ще се прави „на луда“ /по думите на Бойко Борисов от записа/, и ще проспива очевадно източване на държавни структури?!

А това е само видимата част от айсберга на вършеното в Министерството на спорта и Спортния тотализатор!

Главният прокурор Иван Гешев незабавно трябва да влезе в Министерството на спорта и Спортния тотализатор и да подведе под отговорност довелите до източване и фалит тотото. Начело с Кралев!

И ако не го направи, ще означава, че тия двамата на челната снимката (Бойко Борисов и Красен Кралев, б.ред.) не само го правят на луд, но и са му стъпили на врата.

4 Коментара
 1. димитър казва

  не играя тото-още докато пусна фиша и в София знаят,че тази комбинация НЯМА да се падне.Когато върнат ръчното въртене на сферата и го правят директно пред хората,тогава ще пускам тото фишове

 2. Deliba6 казва

  „Две поредни години Спортният тотализатор не е превел и лев за спорта в училищата, къде са парите?“
  Кьорави ли сте бе, В ЧЕКМЕДЖЕТО МУ, не ги виждате или, по скоро, се правите?!…

 3. Илиян казва

  Сега ще направят проверка, ще кажат, че държавата не може да се гижи за тотото и то ще мине в частни ръце. Познайте #КОЙ ще намаже.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.