Сигнал до Narod.bg: Британски фармацевтичен гигант даде 5 млн. лева рушвети в ГЕРБ?! Парите минали през Лъчо Мозъка в посока Борисов

2 5 795

След като правителственият пасквил „24 часа” се постара в няколко свои „новини” да направи Narod.bg още по-популярен, с нашия екип се свърза служител на голям британски консорциум с шокиращо разкритие.

Работодателят му въртял необезпокоявано мащабен бизнес с лекарства и ваксини, благодарение на гигантски рушвети за няколко човека по върховете на ГЕРБ.

„От четири години работа в „ГлаксоСмитКлайн ЕООД”, което е филиал на британския консорциум GlaxoSmithKline, най-големия производител на ваксини в света. За никого от  мениджърския екип не е тайна, че даваме много пари, за да можем да преборим конкуренцията и Здравната каса да включва колкото може повече от нашите медикаменти”, разказа потресен нашият читател, настоял за пълна анонимност.

Лекарства на GlaxoSmithKline са в позитивния списък на Касата. По този списък тя определя кои лекарства да плаща и в какъв процент. Става дума за оборот от милиарди. Например, през 2017 г. британците има приходи в България в размер на 117 млн. лева, показа проверката на Narod.bg.

За да успеят да разширят гамата продукти, които пробутват на нашия пазар, британците решили да приложат изпитаната вече в десетки държави схема с корумпиране на висши чиновници и политици.

„Твърдя, че за последните четири години консорциумът е дал рушвети по върховете на ГЕРБ за около 5 милиона лева. При обстойно разследване това може да бъде доказано, стига да има кой да извърши такова разследване, защото се опасявам, че няма прокурор, който да попречи на далавера от такъв мащаб”, вдига рамене източникът на Narod.bg.

С типичното си британско високомерие управителите на фирмата-майка поискали дори да вкарат тяхната ваксина за рак на шийката на матката в календара за имунизация.

Всяка година фирмата организира в парламента кръгли маси именно на тема рак на шийката на матката. Мега корпорацията дори планирала да ваксинира и момичетата, и момчета, макар че въпросната ваксина е препоръчителна, не задължителна?!

За да може да въртят бизнеса си не според законите на България, а според техните представи за циркулиране на милиони, британците платили само за последните четири години около 5 милиона лева.

„Това, което се говори при нас е, че парите са взимани от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов с подходящия прякор Лъчо Мозъка. Този гений на медицината с достатъчно голяма уста обаче поне три пъти се е хвалел, че парите отиват при Бойко Борисов, който впоследствие и по свое усмотрение разпределял рушвета както прецени”, категоричен е служителят на „ГлаксоСмитКлайн ЕООД” пред Narod.bg.

Лека разходка из информационните масиви в интернет показа, че GlaxoSmithKline е британска научно-изследователска фармацевтична компания, световен лидер в няколко направления – лекарства с рецепта, лекарства без рецепта и ваксини.

Компанията оперира в над 100 държави по света и има над 95 000 служители.

Справка на Narod.bg в Търговския регистър установи, че у нас консорциумът се представлява от 56-годишната италианка Лиза Бонадона и 40-годишният Светослав Любомиров Симеонов. Българският клон на мастодонта във фармацевтиката е регистриран в София на бул. „Цариградско шосе” 115Г.

Фирмата сее скандали по цял свят

Британската корпорация се оказа повече от скандална – обвинявана е в корупция в държави по цялото земно кълбо.

Реклама

Особено ярка е драмата от 2017 г., при която „ГлаксоСмитКлайн” бе осъдена да плати най-голямата в историята сума за уреждане на съдебен спор в САЩ.

Британският фармацевтичен гигант даде 3 млрд. долара заради измама с лекарства, която също се смята за безпрецедентна в историята на страната.

Това е развръзката на близо 8-годишна съдебна сага. Началото даде щатската прокуратура в Колорадо. Концернът „ГлаксоСмитКлайн” бе обвинен, че е пуснал в продажба неодобрени лекарства, без да информира за това Администрацията по храните и лекарствата. Става дума за антидепресантите „Паксил” и „Велбутрин” и два препарата за диабетици „Авандия”.

Делото се разрасна и към него се присъедини американското правосъдно министерство.

Заместник-министърът на правосъдието Джеймс Коул заяви тогава: „Нека да уточня – няма да търпим измами в здравеопазването. При всеки разкрит случай ще използваме всички налични инструменти, за да призовем съответните лица към отговорност”.

Оказа се, че следствието е разкрило редица незаконни начини за реклама на лекарствата. Сред тях са пътешествия до Ямайка и други награди за лекари, които ги предписват. От друга страна е спестявана информация за безопасността на някои продукти.

Компанията прие да се признае за частично виновна по някои обвинения. Тя пожертва три милиарда долара, за да бъдат прекратени разследванията. Фармацевтичният гигант, който е втори по големина в бранша, прие и засилен контрол на властите над продажбите на своите химикали.

Преди това, през 2015-а, британците бяха подпукани в Румъния.

Главната дирекция за борба с корупцията в северната ни съседка разследва дейността на големи фармацевтични компании за незаконни практики, свързани с предлагането на лекарства.

Службата получила анонимен сигнал, че големите компании плащат на лекари и дистрибутори да рекламират и предлагат на клиенти техните продукти. Сред фармацевтичните компании, засегнати от разследването, е печално известната мултинационалната корпорация „ГлаксоСмитКлайн”.

Фармацевтичният гигант бе обвинен в корупция в Румъния, съобщи официално Ройтерс.

Година по-рано мултинационалната компания, базирана в Лондон, беше глобена с рекордните 3 милиарда юана (483 милиона долара) заради корупция в Китай и сама започна вътрешно разследване за евентуални злоупотреби в други държави.

Според последните твърдения „ГлаксоСмитКлайн” е плащала на румънски лекари стотици, а в някои случаи и хиляди евро между 2009 и 2012 г, за да предписват определени лекарства, сред които две за проблеми с простатата и едно за Паркинсон.

От „ГлаксоСмитКлайн” потвърдили пред Ройтерс, че разглежда обвиненията, за които е било съобщено чрез имейл до топмениджмънта. Агенцията твърди, че има достъп до текста на имейла.

Компанията проверявала и сигнали за свои корупционни практики в Полша, Обединените Арабски Емирства, Ливан, Йордания, Сирия и Ирак.

2 Коментара
  1. Бкп/Дсб казва

    Бреееййй……..виж ти!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.