Косвени жертви на Covid-19 – колко починаха от заплахите на ГЕРБ, че „ще дойдат труповозките”?

2 3 890

Стотици българи издъхнаха, неполучили навременна медицинска помощ в блокираните болници

Нелицеприятен зауправляващата хунта на ГЕРБ разказ по действителни случаи разпространиха от Националната асоциация за спешна медицинска помощ. Според медиците стотици българи са починали, защото не са получили навременна лекарска помощ заради блокираните болници след заплахите на властта да си стоим по домовете, „защото ще дойдат труповозките”.

Думите са на главния рупор на Бойко Борисов в Националния оперативен щаб – ген. Венцислав Мутафчийски, припомня Narod.bg.

В края на февруари, когато започна вълната от коронавирус, Мутафчийски призна пред Би Ти Ви, че грипът щам „Б”, който върлуваше тогава, е далеч по-опасен от коронавируса, който е съвсем обикновена инфекция, а маските са за фалшиво спокойствие.

Това за маските го каза с подигравателен тон за онези, които ги носят. После изведнъж заговори за труповозки, за да удари дъното с предупреждението, че очаква много хора да измрат, „яко да измрат”.

Ето какво точно пишат експертите в бели престилки:

Да, всяка сутрин броим заразените от КОВИД-19, оздравелите или загубилите битката с болестта. Говорим и пишем за невидимия, непридвидим и неконтролируем вирус, обиколил света, затворил хората по домовете им сковани от страх, съсипал икономики на богати и бедни държави.

А в същото време статистиката отчита спад на смъртността, защото пазейки се от КОВИД-19 сме си спестили инфекции от други представители на микросвета. Е, да ама не!

Може би е време да почнем да броим и косвените жертви на пандемията, резултат от блокираното здравеопазване, от страха да не се заразиш като отидеш на лекар и т.н. Тези пациенти някак останаха в сянка с предвидимите си и лечими в 21 век болести и достигнаха до нелечими фази,несъвместими с живота на съдови, онкологични заболявания, пневмонии и кръвоизливи …..

Реклама

Аз ще ви разкажа за хората с разбитите сърца, които или се пръснаха седмица след нелекувания им инфаркт или останаха необратимо болни.

И.В. 57 г. хипертоник, диабетик, от седмица има стягане в гърдите, ама снощи станало непоносимо. Набрал кураж и се срещнахме в един неотложен кабинет. ЕКГ- то очевадно показва прекаран преден миокарден инфаркт с вероятна аневризма на лява камера, която в последствие ще доведе до тежка сърдечна недостатъчност .

Е.Г. 56г. без никакви придружаващи заболявания от 3-4 дни с гръдна болка, посетила на четвъртия ден ОПЛ, който направил втората приложена ЕКГ където се вижда един завършен долен инфаркт. Пациентката е докарана със спешен екип в кардиогенен шок, от който така не беше изведена независимо от проведената инвазивна интервенция, контрапулсатор и всичко на което е способна съвременната медицина.

Ден по-късно загина с картината на руптура на миокардна стена, по народному казано пръсна й се сърцето. За последните месеци тя ми беше само на мене третият пациент, загинал по този начин. Първият бе чакал в къщи три дни от страх да не се разболее от КОВИД-19 и постъпи с камерна тахикардия и кардиогенен шок. Вторият бе се молил няколко дни на Спешна помощ, ОПЛ в разгара на епидемията някъде през април и накрая бе докаран от близки на петия ден в спешния кабинет с кардиогенен шок и споменатото усложнение.

Имам и две пациентки със синдрома на разбитото сърце .Възрастни жени без особенни промени по ЕКГ, но с многократно завишени маркери за миокардна лезия, които на коронарографиите се оказаха с чисто коронарни съдове т.е. с т.нар Такоцубо синдром. Слава богу те са живи с разбити от страха сърца .Имам и още и още примери, но за да не ви отегча, ще мина към края….

И така …

Героите на моя разказ не потърсиха помощ от страх да не срещнат при лекаря КОВИД-19 или я потърсиха, но не я получиха своевременно, защото болните с температура, кашлица и задух са приоритетни .Всички те можеха да бъдат излекувани във века на инвазивната кардиология, да остареят с пълноценен живот.Но уви, те нямаха шанса да се разболеят от инфаркт на сърцето преди или след пандемията.

Чувствам се виновна пред тези хора и затова им посвещавам този пост, пък дано и пациенти и лекари си направим изводите! Пациентите с гръдни болки да отидат на лекар по навреме, а ние, медиците, да мислим и за други болести освен инфекциозните! В 21 век коронарната болест на сърцето е лечима, но в стадия на некроза на стената на сърцето е неспасяема.

Дежурният лекар

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.