Истината! Още 10 години няма да видим 100-те детски градини на ГЕРБ

0 1 485

Девет хиляди четиристотин и шест! Родителите на толкова деца получиха съобщение: „Вашето дете не е класирано в детска градина в София“ и след второто класиране в столицата. Картината не е нова, повтаря се всяка година от близо десетилетие. Разочаровани, родителите протестират заради сполетялата ги несправедливост, а общината веднага ги залива с бодри отчети за построени и строящи се детски градини.

Проблемът обаче е все така далеч от решение, затова в последните дни родители излязоха два пъти на протест в София, а вече стягат и трети. Какво (не) свърши общината и какво може да се направи – още сега, когато децата имат нужда от място в градина, а не след няколко години, когато те ще са вече в училище?

Мантрата: „Построихме 100 детски градини“

Кметът Йорданка Фандъкова обича да изтъква колко детски градини са построени в последните години под общия знаменател „100 градини за 10 години“. Редовно се съобщават и числа за започнати строежи и реновации, на които публиката не може да хване края – 39 въведени в експлоатация нови сгради в последните 5 г., 121 нови групи, над 3000 нови места, 10 нови сгради в строеж, две пред започване и т.н. На тези хвалби обаче родителите все по-трудно хващат вяра.

Кристина Касабова, която е сред организаторите на протеста, прави разбор на списъка с въпросните нови 10 градини, публикуван в бюджета на София за 2020 г. От него става ясно, че повечето от „новите“ градини са просто ремонтирани стари, а истински новите прескачат от списък в списък от поне три години. Под формата на ново строителство фигурира даже монтаж на абонатна станция за 96-та градина в район Искър.

100-те нови градини за 10 години са само… 29. Другите са разширения на стари сгради или реновация, преброи наскоро „Офнюз“. „В края на 90-те години номерата на детските градини бяха до 196. Сега сме 2020 г. и броят им е 202. Е, къде са тези 100 нови градини?“, пита и Саня Конакчиева, зам.-председател на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“. Според нея приоритетът на Столичната община в никакъв случай не е да строи детски градини.

Терени за блокове има, за детски градини – не

След протеста на родителите столичният кмет обяви, че в столицата няма свободни терени за строеж на нови градини. Затова предложи промени в нормативната уредба, които разрешават използването на терени с неправилна геометрия или по-малки имоти, променят правилата за отстояние на сградите, като те могат да се правят в единия край при запазване достатъчно пространства за детски площадки, дават възможност детски градини да се отварят и на партерни етажи на сгради. Според родители обаче тези поправки няма да решат сериозния проблем с липсата на достатъчно места, още повече, че специално за отварянето на градини на партер стана ясно, че от тази опция май ще могат да се възползват само частните градини.

Реклама

С годините много сгради на детски градини в София смениха предназначението си – в тях сега има какви ли не общински и държавни служби, включително партийни централи, настанени там по времето на Стефан Софиянски (1995 – 2005 г.), когато броят на децата в столицата бе намалял. Тези дни от Столичната община обещаха да представят списък с всички сгради на бивши детски градини, които се използват от различни администрации, за да се помисли как те да се върнат към основното си предназначение. Защо обаче чак сега? Чудесно е, че кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков има намерение да върне бившата детска ясла в сградата, където сега под наем ресторант „Синия лъв“ до Народния театър. Но е много вероятно това да остане изолиран случай.

Като няма място, да наблъскаме групите с деца

Еквилибристиките на Столичната община с числата минават и през броя на местата в детските градини. Фандъкова заяви, че очаква през август да бъдат готови още 1500 места за деца. Родителите обаче веднага й опонираха, че планираните „допълнителни“ 1500 места наесен са всъщност бройките за деца със специални потребности и хронични заболявания, които всяка година се прехвърлят към „общата опашка“ чакащи, като това прехвърляне не касае яслените групи, а само детските градини. По същия начин те я обориха и за 15-те млн. лв., които Фандъкова съобщи, че МС ще отпусне за строеж на 7 нови градини в столицата. „Парите всъщност се търкалят в различни обещания поне от януари“, припомниха й майките.

В опита си да намери бързо решение на проблема с недостига на места и под заплахата от нови протести Столичната община предложи възможно най-неподходящото решение – да върне претъпканите групи с по 30 и отгоре деца, и то на фона на прясно въведеното ограничение от 20 деца в група, заложено от МОН заради коронавируса. В публикувания от общината проект е предвидено незаетите места за деца с хронични заболявания, които досега се прехвърляха само там, където не е достигнат максимално допустимият брой по наредба, занапред да се обявяват за свободни по общ ред за първо текущо класиране за съответната година. Това означава, че те ще се прехвърлят навсякъде и реално ще бъде увеличена бройката във всички групи, до 30 и повече деца. И всичко това с абсурдните аргументи, че „има трайна тенденция за намаляване на общия брой на децата в предучилищното образование“, както и че „предучилищната образователната система има достатъчен капацитет да работи с по-голям брой деца“.

Ваучери – сега, а не имагинерни строежи в бъдеще време

Родителите виждат едно единствено смислено решение, което може веднага да реши проблема с недостига на места, и то е ваучер (компенсация) за всяко дете, неприето в общинска ясла и детска градина, които да се ползват по ясни правила – в частни детски заведения, заведения от алтернативен тип (кооперативи, центрове) и др.

„Тези ваучери са единственото незабавно решение. Всяко дете има право на равен достъп до публични средства и услуги. Време е лотарията с малки деца да спре!“, казват от инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система и изчисляват, че всяко дете у нас получава средства от държавата и общината, между 400 и 500 лева месечно. „Само неприетите 9000 деца в София не ги получават – по вина на държавата и общината. С техните пари ли трябва да се строят липсващите градини? Малките деца ли трябва да плащат за липсата на ясли и градини, за грешките, за неуспеха в планирането на детски заведения?“, питат от организацията. „В провинцията сгради има, но деца няма. Поради недостига на места в столицата, децата ни спестяват милиони на държавата – само защото живеят в София!“, казват оттам. Сметките показват, че разликата в разходите за класирано и некласирано дете за период от 6 учебни години (2 яслени и 4 градински), може да достигне до 60 000 лева на дете! „8000 деца х 500 лв. х 12 месеца = 48  млн. лв. спестени пари от ДЕЦАТА само за ЕДНА година. Е, за какво да строят, за какво да дават субсидия за частни заведения?!“, пита и Антонина Кенова.

Засега от общината не изглеждат склонни да предоставят ваучери. Нямало пари, а доколкото ги има, с тях строели нови градини. И закон по въпроса нямало. Но при наличие на воля законите са най-малката пречка за вземането на решение. И така Столични община от години баламосва родителите с общи приказки. 

Автор: Силвия Георгиева

Материалът е на в. „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.