ПУБЛИЧЕН ОТСТРЕЛ! Васил Божков разкости властта: Моите 67 млн. лв. отидоха в джоба на Бойко Борисов и Владислав Горанов!

0 5 770

Васил Божков за пръв път публично призна къде са отишли дадените от него 67 млн. лева – у Бойко Борисов и Владислав Горанов. Досега бизнесменът предоставяше документи и правеше намеци, но без директно посочване на корумпягите.

Преди минути обаче Божков публикува следното послание на стената си във фейсбук:

За първи път Прокуратурата проведе обективно разследване. Изтеглените в брой пари от банката наистина са стигнали “лично, единствено и само“ до мен. Припомням им, че всичките ми лични разходи са плащани по банков път. Този път няма да питам къде са парите в брой. Ще ви кажа – от мен са давани на лицата Б.М.Б. /61г/ и В.И.Г. /43г/ . Оттам нататък – те да обяснят къде са.

#БъдетеЗдрави

Коментарът на Васил Божков е по повод новината, че пари, теглени на каса от банкови сметки, чийто титуляр е обвиняемият бизнесмен, са били предавани „лично, единствено и само на него“ в офиса му на столичната ул. „Московска“ 43, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура в понеделник. Това е установила проверка на ДАНС, разпоредена от държавното обвинение по повод твърденията на Божков, че през последните 3 години е предал общо 67 млн. лв. „на Владислав Иванов Горанов и Бойко Методиев Борисов чрез посочени от него лица“.

Реклама

Укриващият се в Дубай бизнесмен вече два пъти публикува банкови извлечения за тегления на пари от личната си сметка. В началото на юни той изпрати сигнал до прокуратурата, президента, парламента, Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, политически партии и посолствата на САЩ и Великобритания в София, твърдейки, че е бил рекетиран от управляващите за над 60 млн. лв. Преди 5 дни Божков увеличи тази сума на 67 млн. лв.

В публикуваните досега от него документи обаче липсват данни, потвърждаващи твърденията му, че е предавал изтеглените суми на премиера Борисов и финансовия министър Горанов. Самите те нееднократно отхвърлиха твърденията му, като Борисов дори се закле в близките си, че не е взел и „една стотинка, едно евро, един лев“ от Божков.

„Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство. В тази връзка по настоящото досъдебно производство в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова – народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите (два пъти), както и Бойко Борисов – министър-председател“, информираха от спецпрокуратурата в понеделник. Те не посочиха какво са заявили тримата по време на разпитите си.

При проверката на ДАНС по случая е било установено още, че „УниКредит Булбанк“ не е уведомявала финансовото разузнаване на агенцията „при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв., съгласно Закона за мерките срещу изпирането на пари“. Извлеченията, разпространени досега от Божков, бяха именно от тази банка.

От Специализираната прокуратура информираха още, че до момента са иззели от офиса на Божков на ул. „Московска“ 3610 предмета, „притежаващи признаци на движими културни ценности“. Разследващите прогнозират, че техният брой в крайна сметка ще надхвърли 10 000, въпреки че бизнесменът „е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва от 212 артефакта“. В съобщението не се уточнява за каква част от иззетите предмети е установено, че представляват културни ценности.

В края на 2019 г. Специализираната прокуратура обяви, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Оттогава срещу него задочно бяха повдигнати общо 18 различни обвинения. В края на януари Божков напусна България, а през май си направи Фейсбук страница и през нея обяви в началото на юни, че има намерение да направи партия с името „Българско лято”.

Междувременно Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за хазарта, които дават право на държавата да организира онлайн игри в казино, а комисията по хазарта се трансформира в агенция към Министерския съвет. Отхвърлени бяха предложенията на Валери Симеонов от „Обединени патриоти“ хазартните дейности да бъдат ограничени само до петзвездните хотели, по границата и в курортите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.