Картите са на масата! 5 ключови въпроса за компроматите за премиера Борисов

0 2 681

Премиерът и лидер на ГЕРБ изпробва нервите и фантазиите на хората с истории, признания, обвинения и цели театрални етюди

България навлезе в нова компроматна война, в която главен герой е премиерът Бойко Борисов. Особеното е, че за да се постигне целта, се използват едновременно всевъзможно средства – банкови извлечения, мобилни комуникации, аудио записи и снимков материал. Може би скоро ще видим и видео клипчета. Обвиненията също са най-разнообразни – от рекет и корупция до злоупотреба с власт, търговия с влияние, гарнирани с просташки изразни средства.

Снимка: в. „СЕГА“

Какво имаме до тук? Хазартният бос Васил Божков пусна смс-и, с които показа, че редовно си е общувал с финансовия министър Владислав Горанов, който нарежда на държавни органи да действат в негова полза, и приятелски си е чатил с премиера Борисов. Показа и извлечения от банковата си сметка за 67 млн.лв., които твърди, че е раздал като подкупи на премиера и приближените му.

После анонимен имейл разпространи аудиозапис, в който глас, приличащ на този на премиера, говори цинично за председателя на парламента Цвета Караянчева и чужди премиери, нарежда да се удари частна фирма, защото не му играе по свирката, и е предварително уведомен за повдигането на обвинение срещу бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев. Накрая бяха пуснати снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов във вила „Секвоя“ на резиденция Бояна, на които се вижда чекмедже с евро, кюлчета и пистолет, както и кадър със спящия премиер.

Реакцията на замесените в тези скандали и на институциите, които би трябвало да ги разследват, не изясниха, а само още повече оплескаха пейзажа. Кои са ключовите въпроси, чиито отговори биха разкрили какво всъщност се случва в България?

1. Автентични ли са разпространените материали?

Тъй като не е правена експертиза, единствените потвърждения или опровержения за автентичността на разпространените материали идва от главния герой в тях – премиера Бойко Борисов.

По традиция отначало той отрича всичко. След аудиозаписа Борисов пусна във Фейсбук пародия по клип на песента на „Ъпсурт“ „3 в 1“, в който соцлидерът Корнелия Нинова е танцуваща кукла, а депутатът от ДПС Делян Пеевски е прасе, водено на каишка. Той беше придружен с коментар „Забавляваме се“. Пред „Епицентър“ отсече: „Заклевам се, че всичко е лъжа!“ После Борисов обясни за монтажите „дийп фейк“ (видео материали, които могат да заблудят зрителя, че някой е казал нещо, което всъщност никога не се е случило), от които били пострадали Обама и Тръмп. Но не поиска експертиза дали записът е манипулиран и от кого, защото бил свикнал, а и нямало лоша реклама.

В сряда обаче премиерът рязко смени версията си и обяви, че записът вероятно е сглобен от няколко негови автентични разговора, като поне един от тях е записан преди евроизборите през 2019 г., когато е имало заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в Бояна. Другият вероятно е от 2015 г., защото точно тогава се разразява огромният скандал около декларацията за арменския геноцид, заради който Борисов се явява лично в парламента да се извинява. По онова време Цвета Караянчева не е председател на парламента, но е основен участник в писането на декларацията, довела до скандала.

Борисов обаче категорично се разграничи от съдържанието на разговорите – никога не бил нареждал на държавни институции да ударят частна фирма, нито пък знаел предварително за обвинението на Александър Манолев. Не е ясно как хем записите са автентични, хем съдържанието им не е. Накрая премиерът прогнозира, че прокуратурата ще образува проверка срещу него за записа. 

Борисов беше доста по-разговорлив за снимките – едната призна за автентична /на която спи/, другите /с пачки евро, злато и пистолет/ били предварително аранжирани, за да го злепоставят. Загадка остана как премиерът никога не спи с пистолет „Глок“ до главата, като на автентичната снимка се вижда точно това.

Премиерът продължава да отрича, че е получавал пари, срещу които е правел услуги на Васил Божков. Но и тук версията му претърпя развитие. Първоначално той категорично заяви, че чатът, показан от Божков, е фалшифициран, защото единият от смс-ите е на кирилица. „Не е възможно някой да е получавал SMS на кирилица, моят телефон няма такива функции. Тези, които ме познават знаят, че моето телефонче е старо. То е 10-годишно и този апарат няма кирилица,“ каза той на правителствено заседание. В сряда обаче си призна, че е препратил такъв смс на Божков. „Мнoгo ca ми интeрecни тeзи, кoитo ce имaт зa гoлeми мъжкaри в живoтa, a кaтo някaкви лeлички ca cи пaзили гoдини нaрeд „Пoмaгaй!“, „Мeрcи“, „Чecтит рoждeн дeн!“. Aкo cъм имaл eй тoлкoвa cъмнeния, чe нeщo нeрeднo прaвя, aз нямaшe дa нaпишa“, защити се той.

2. Уличаващи ли са доказателствата?

Вулгарните коментари за Цвета Караянчева и чужди премиери биха могли да бъдат разпознати в типичния речник на премиера и той даже не направи опит да ги опровергае. Само на пресконференцията целуна засегнатата по главата.

Много по-уличаващи обаче са предположенията, че премиерът злоупотребява с власт, нареждайки да се ударят частни фирми. Човекът от аудиозаписа се заканва да прати проверка от КФН на „Еврохолд“ – компанията, която поиска да купи активите на ЧЕЗ у нас. „Раздуйте това, че вкарах КФН по „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене, това е много важно“, се чува там. На 24 април 2019 г. „Еврохолд“ съобщи официално, че възнамерява да придобие „ЧЕЗ Разпределение България“ и „ЧЕЗ Електро България“. В следващите седмици и месеци компанията бе подложена на всякакви проверки, а в крайна сметка държавата не й разреши да купи активите на ЧЕЗ. 

Без да отрича, че е казал въпросните думи, Борисов сега твърди, че не е изпращал КФН в „Еврохолд“. Аргументът му – след като бъдат назначени, хората в регулаторите ставали независими. Но подмина факта, че ги назначава точно ГЕРБ със своето мнозинство в парламента и че там са все хора, приближени на партията. За да се самоопровергае съвсем, накрая Борисов се „похвали“: “Ние не допуснахме и Гинка Върбакова в ЧЕЗ”. Факт е, че фирмата на Върбакова „Инерком България“ също не беше допусната да купи ЧЕЗ след поредица от проверки от държавни органи. Именно след като тя беше отстранена, ЧЕЗ започна преговори с „Еврохолд“.

Реклама

Борисов беше неубедителен и с отговора как знае, че на тогавашния зам.министър на икономиката Александър Манолев ще му бъде повдигнато обвинение. Първо каза, че го е прочел в медийни разследвания. След като беше контриран от журналисти, че няма такива публикации, той извъртя отговора си – че е предположил, че такъв ще е изходът. Само че в записа се чува как говорещият го е научил от независимата иначе съдебна власт.

 3. Кой стои зад всичко това?

Най-абсурдни са предположенията на Борисов кой може да стои зад компроматите. Според него невероятен микс от врагове – президентът, БСП, Слави Трифонов, Мая Манолова, Цветан Цветанов, „всички десебета по земните кълбета“, го атакува и компрометира по учебник на КГБ. Единствените извън подозрение са ДПС, защото според Борисов: „ДПС не действат така. Те действат отзад. Тихо“. 

Основното „прегрешение“ на Борисов се оказа геополитическата ориентация – купил американски изтребители, направил Балкански поток и интерконектор от Гърция, искал България да влезе в банковия съюз на ЕС, обединил САЩ и Русия за АЕЦ „Белене“, строял пътища. Не стана ясно в такъв случай изброените врагове от какво точно се притесняват и коя геополитическа сила има интерес да го удари, при условие че и САЩ, и Русия би трябвало да са доволни, че получават каквото искат.

Извън фантасмагориите за геополитически заговор, най-сериозно изглежда съмнението на ГЕРБ, че зад всичко стои бившият зам. председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Ако това е така, Цветанов, който дълго време бе най-довереният човек на Борисов, може да разполага с колекция от аудиозаписи и други уличаващи материали, която да съперничи на тази на Васил Божков.

4. Каква е целта?

„Целта е да ни смачкат психически, а след това ще ни посегнат и физически. Аз нито от Сретен Йосич се уплаших, нито от Божков ще се уплаша. Трябва да се дискредитира флагманът на ГЕРБ, след което всички да се разбягат. Не могат да ни бият на избори и затова сега пускат всичко това“, разясни Борисов. И добави, че той няма да се поддаде на натиска, поне през юли. „Юли месец е много важен, Банковият съюз също е много важен за нас, влизаме в чакалнята на еврозоната, утре ще обявим сътрудничество между американци и руснаци за АЕЦ „Белене“… Като влезем в банковия съюз, няма да могат да фалират банки и хората да теглят незабелязано милиони от банките. След юли месец да правят каквото щат!“, заяви Борисов.

Тук логиката на премиера издиша напълно. И когато България влезе в банковия съюз, банки ще могат да фалират при лоши резултати. А по закон и в момента не би трябвало някой да тегли милиони, без ДАНС и финансово разузнаване да са уведомени за това. Борисов не се спира на въпроса защо това сега е възможно и кой е отговорен. Забавянето за чакалнята на еврозоната пък се случи, защото точно правителството на Борисов през февруари внезапно реши да отложи кандидатстването до „постигане на обществен консенсус“.

От друга страна, очевидно аранжираните снимки и възмутителното нахлуване в личното пространство на премиера със снимката, докато той спи, отклониха вниманието от далеч по-сериозните съмнения за престъпления като злоупотреба с власт например. И целта на снимките може да е точно такава – пикантното и очевидно манипулираното да измести сериозното.

В тази посока сериозен принос даде главният прокурор Иван Гешев, който разшири кръга на заподозрените с неудобни нему фигури. „Не казвам тези неща, които се публикуват, дали са верни или неверни. Това е от компетентност на наблюдаващ прокурор. Но за мен е ясно, че е целенасочена съзнателна стратегия. И тя е с ясната цел – дестабилизиране на държавата, и избори. Да се получи политическа конфигурация, която устройва обвиняемия Васил Божков, подсъдимите Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев. Тази конфигурация ще им върши работа за законодателни промени и унищожаване на българската прокуратура. Това е крайната цел, която минава през нов политически проект, нова конфигурация, която правеше и подсъдимият Цветан Василев“. 

5. Какво следва?

От реакцията на институциите зависи дали ще има сериозни последици от скандалите оттук нататък.

След дълго умуване прокуратурата заяви, че е разпределила сигнала на Васил Божков за рекет и ще провери аудиозаписа. Главният прокурор Иван Гешев каза, че записът се проверява в две направления – дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства или за манипулиране и монтаж на запис. Не стана ясно дали ако се установи, че записът е реален, ще бъдат проверени и действията на Борисов. Гешев не коментира дали е произнасял репликите, цитирани от Борисов в записа. Историята досега обаче показва, че в случаите от голям обществен интерес прокуратурата произвежда много шум, но не и реални резултати.

Ще има сериозни промени в НСО, която е допуснала охраняваният от нея премиер да бъде записван и сниман. Управляващото мнозинство вече прие закон, предвиждащ създаването на втора НСО и отнемане на правомощия на държавния глава в това отношение, на който президентът заяви, че ще наложи вето. Самият Борисов намекна, че може да се откаже от услугите на службата. „Вече спя с пистолет. Ще си направя много изводи и как ще спя, дали изобщо ще остана там да спя, дали ще ползвам тези услуги вече“, каза той. Тази вечер стана ясно, че главният прокурор вече се е отказал и ползва подчиненото му Бюро за защита.

Няма причина да се смята, че намиращият се в Дубай Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения, ще спре с разобличенията си. Ако иска да поддържа интереса към политическия си проект „Българско лято“ и да постигне намерението си да свали „хунтата“ от власт, Божков ще трябва да представи сериозни доказателства, пряко свързващи Борисов&ко с парите, които е раздал като подкупи.

С други думи – това е само началото на калната битка. Финалът е далеч. А изводите за държавата и онези, които я управляват, не са никак лицеприятни и оптимистични.

Автор: Александър Александров

Източник: в. „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.