Безпрецедентна наглост! Държавни чиновници пазаруват имоти на безценица

0 7 864

Как с държавна заплата се изплаща кредит за четвърт милион – отговорът при шефа на КЗП Димитър Маргаритов и съпругата му

Снимка: АФЕРА.БГ, Димитър и Мария Маргаритови

Не й върви на Комисията за защита на потребителите. Началниците, които я управляват от създаването й до днес – едни такива…хрисими на вид, но за това пък „работят“, та пушек се вдига. С размах и … главно за себе си. Докато клетите потребители чакат защита, опитвайки се да не затънат хептен в тресавището от преписки и прехвърляне ва отговорността от една институция на друга, когато им се налага да защитят някакъв свой интерес.

Сегашният началник на комисията Димитър Маргаритов очевидно се стреми да постигне „подвизите“ на скандалния си предшественик Дамян Лазаров. Тук е моментът да припомним, че докато си изживяваше като защитник на потребителите, Лазаров успя да завърти перките на атрактивните по негово време ветропаркове чрез 56 дружества, регистрирани като владение на дъщерите му Елена и Любов Лазарови.

За разлика от предшественика си, сегашният бранител на потребителите Димитър Маргаритов е концентрирал волята си и възможностите си в придобиването на по-земни благинки. Какво да се прави – мени се модата, менят се и приоритетите. Едно време перки, после къщи за тъщи, днес – апартаменти на корем. На промоционални цени, естествено…

В последните години, Маргаритов и съпругата му Мария са успели да се уредят с два мезонета на централния столичен булевард „Стамболийски“ 128, срещу цена от по 500 евро на квадратен метър.

Според данните в имотния регистър, преди две години Маргаритов решава да се поразшири и към предишното си жилище прибавя и съседното срещу смехотворна сума. Данъчната оценка на мезонета от близо 115 кв.м е 115 050лв. С около 5000 лв по-малко, отколкото е броил Маргаритов. Според брокери на имоти един кв. м в района струва поне три пъти повече – между 1400 и 1600 евро.

Това съмнително пазаруване на сериозна „промоция“ няма как да не наведе на мисълта, че шефът на Комисията очевидно е решил или да не демонстрира финансовото си състояние, или пък да поспести някой лев от данъци и такси към държавата, която инак му плаща тлъста началническа заплата.

Любопитното в случая е, че в деня на покупката, върху двете жилища е учредена ипотека в полза на „Юробанк България“ АД. От документа, който е вписан в имотния регистър става ясно, че другото жилище е било придобито по-рано през 2011 година. То също е било пазарувано на сензационната за времето си цена от 77 500 евро, ако съдим по ипотеката върху жилището от Банка ДСК.

Срещу двете жилища финансовата институция отпуска на Маргаритов и съпругата му банков кредит в общ размер на 245 хиляди лева. От тях 120 хиляди лв. отиват за покупката на горепосочения имот. 90 900 лв са определени за рефинансиране на предишния кредит на семейството към Банка ДСК, а останалите 29 147 лв се дават за ремонт на новото жилище и 5453 лв – за застраховката.

От тук идват и въпросите

Реклама

Как един държавен служител, колкото и голяма да е заплатата му, успява да покрива разходите по обслужването на такъв голям кредит, които при всички случаи са доста сериозни, независимо от факта, че според договора с банката, той трябва да бъде изпратен за 324 месеца?

Може би обяснението е в едно широко използване обстоятелство – ангажиментът е на заможната съпруга на държавния чиновник. Но и нейното име е свързано все с държавни институции. Мария Карабельова-Маргаритова стана известна за първи път преди 3 години, покрай връзката й с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Тогава се разбра, че самият Вълчев е участник в странна роднино-административна схема в МОН.

Като дългосрочен началник във ведомството, но преди да стане министър, в качеството си на главен секретар по времето на министър Меглена Кунева, той уредил назначаването на кумата си …Мария Маргаритова.

По времето на тройната коалиция пък Димитър Маргаритов е бил директор на дирекция „Обществени поръчки“ в Министерството на образованието. Подвизавал се е като член на Съвета на директорите в друго дружество – собственост на МОН – „Ученически отдих и спорт“. Но през август 2010 година е освободен от министър Сергей Игнатов.

Съпругата му Мария и съпругата на сегашния министър Лилия Вълчева пък са били членове на политическия кабинет на Даниел Вълчев, когато той беше образователен министър. А Мария Маргаритова пък е била член и на съвета на директорите на „Академика спорт“ по това време. Приятелката и Лилия също не е пренебрегната – тя директорства в друго дружество на МОН – „Академика 2000“. През 2011 година двете дружки учредяват дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. А от 2018 година Маргаритова вече управлява фондация „Просвета – София“.

Става въпрос за най-голямото издателство на учебници у нас, чийто оборот зависи именно от политиката, одобренията и финансирането на покупките на учебници от училищата – решенията, свързани с тези дейности се вземат все в просветното ведомство.

В официалната страница на фондацията е записано „Важно място в обучителната програма на фондацията заеха международните изследвания PISA и PIRLS. До създаването на Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование съдържанието на тези изследвания, както и резултатите от тях не бяха огласявани. Не само обществеността, но и работещите в системата на образованието не познаваха целите и инструментариума на PISA. От 2010 година „Просвета“ е ексклузивен издател на България на всички тренировъчни задачи и материали по формата PISA“.

Подчертава се също, че в последните години Фондацията работи активно по национални и европейски програми, свързани със средищните училища, кариерното ориентиране на учениците, с гражданското образование, ограмотяването на възрастните и др.“

Коментари за всичко това едва ли са нужни.

Автор: Мариета Велинова

Източник: в. „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.