Само в Narod.bg: Кой е Валентин Златев? МВР досието на олигарха – далаверите с Емил Кюлев (ЧАСТ ДЕВЕТА)

0 4 317

Narod.bg успя да се сдобие с МВР досието на олигарха Валентин Златев, от което изскачат неподозирани факти за правешката фамилия, хвърлящи светлина върху първоначалното натрупване на капитали, вече умножени хилядократно.

Вече ви запознахме с осем части от тайния документ, в която ви разказахме какви са първите бизнес стъпки на бъдещия мултимилионер, защо е състудент на сина на Андрей Луканов – Карло и как е успял да се уреди с казино в Москва, как Златев става съдружник на любовницата на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова Карагьозова и защо е пионка в ръцете на международния аферист – милиардера Джордж Сорос и кои са негови съдружници в „ЛУКойл Нефтофхим” и защо е обвързан със знакови лица от СИК, сред които и Бойко Борисов. В шестата част пък ви разказахме как мутрите от силовата групировка са източвали горива от „ЛУКойл” и са правили милиони от контрабандата със знанието на Валентин Златев. Седмата и осмата пък разкриха връзките на Вальо Златев с хората на Иван Костов и кои са най-доверените ятаци на олигарха в управата на „ЛУКойл”.

Представяме ви деветата част на МВР досието, от която ще научите кои са останалите близки до олигарха пионки в „ЛУКойл”. Документът все още се води с гриф „секретно” в Министерството на вътрешните работи, макар и писан през далечната 2005 г.:

Кирил Николов Червенков. Роден е на 17 март 1964 г. в гр. Грудово, област Бургас. ЕГН 6403170***. Живее на три адреса – в Грудово, Бургас и София. Съпругата му Яна Христова Червенкова – ЕГН 630111**** e стоматолог и има частна практика в София на бул. „П. Славейков” 26, ет. 1.

Кирил Червенков е икономист. От 1994-а но 1999 г. е работил последователно като управител на клоновете в Бургас на „Бизнес банка” АД, „Българо-руска инвестиционна банка” АД и „Росексимбанк” АД. Бил е член на УС на Сдруженията с нестопанска цел „Клуб по подводен риболов Нафтекс” и „Клуб по свободна борба ЛУКойл Нефтохим”. От 1998 г. е съдружник в „Одитлега консулт” ООД, гр. Бургас. Акционер е на „Финансова компания Изток” АД, гр. Бургас и в „4 вест” ООД. От 2000 г. е член на УС и изпълнителен директор на „Пенсионно осигурително дружество ЛУКойл-Гаранат България” АД и на „ЛУКойл-Гарант България Професионален пенсионен фонд” АД. От 2002 г. е член на СД на „ЛУКойл-Гарант Брокер” АД и член на УС и изпълнителен директор на „ЛУКойл -Гарант България Професионален пенсионен фонд” АД”.

– Никола Симеонов Янков. Член на Надзорния съвет на „ЛУКойл Нефтохим България” АД като представител на държавата. Роден е на 17 октомври 1971 г. в Пловдив. Завършва Английската гимназия в родния си град. През 1994 г. завършва университета „Корнел” в САЩ, където се дипломира със степен по икономика. Владее английски, руски и френски. След завършване на висшето си образование започва работа като помощник одитор и анализатор в регионална данъчна служба. След това постъпва на работа в „Крафт Якобс Сушард България” АД като специалист по финансово планиране и анализи и като мениджър „парични операции”. Работил е и като финансов мениджър в „Солвей соди” АД. От 8 февруари 2001 г. до 4 март 2002 г. е бил вицепрезидент и член на СД на „Нафтекс България холдинг” АД, а от 18 юли 2001 до 27 ноември 2001  – изпълнителен директор и член на СД на „Нафтекс петрол” АД. От 12 февруари 2002 г. той е член на НС на „ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД като представител на държавата. Като такъв е и член на УС на Държавен фонд „Земеделие” и е член на СД на „Българска рейтингова агенция” АД.

До юли 2003 г. е зам.-министър на икономиката в екипа на министър Николай Василев, след което е преназначен за зам.-министър на транспорта и съобщенията. Предлаган е за председател на Агенцията за приватизация, но не е одобрен.

– Николай Асенов Ненчев – Николай Ненчев е бивш служител в сектор „Икономическа сигурност” на Регионално звено „Сигурност” при РДВР-София. В момента работи като началник на „Личен състав” в „ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД.

От 2000 г. Ненчев е член на СД и изпълнителен директор на „ЛУКома” АД – охранителната фирма на „ЛУКойл”. Член е на УС  и на Сдружение с обществена полезна дейност „Доверие и закрила” гр. София заедно с Васил Минчев Иванов – Лучано, министър на младежта и спорта, ген.-майор Васил Теофилов Василев, директор ДНП, рекламния бос Красимир Петров Гергов и Христо Христов Друмев, директор на НДК.

През 90-те години Валентин Златев е поддържал близки приятелски и бизнес отношения с банкера Емил Кюлев и ген. Богомил Бонев. В края на 1999 г. и началото на 2000 г. той губи доверието ми, когато започва да гравитира около групата на премиера Иван Костов. През април 1999 г. „Агрохолд” АД е избрано в Надзорния съвет на „БРИбанк” АД, където председател е близкият до Иван Костов – Славчо Христов. По-късно отношенията на Златев с Емил Кюлев се подобряват. Валентин Златев поддържа много добри отношения и със Славчо Христов.

Реклама

Очаквайте ДЕСЕТАТА ЧАСТ от досието на олигарха на Бойко Борисов!

Още по темата:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.