Нено Димов пропял срещу Бобокови и Валентин Златев (Скандални разкрития за италианския боклук)

0 3 269

Злочестият бивш министър на околната среда и водите Нено Димов, който е обвиняем за водната криза в Перник и прекара повече от 4 месеца в тъмница, преди да бъде пуснат от Специализирания съд под домашен арест в средата на април, стои в основата на разследването срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, писа „Уикенд”.

Още през февруари, докато е бил обитател на столичния арест, Нено Димов е насочил криминалистите към дейността на индустриалците от Русе и е обявил пред разследващите, че собствениците на „Приста Ойл” са сред маститите вносители на италиански боклук в България. Димов е натопил и своя заместник Красимир Живков като човек, пряко замесен в тази дейност и споделил, че тарифата на подчинения му за внос на опасен боклук е била фиксирана на 5 евро за 1 тон отпадъци.

Братя Бобокови, заедно с бившия вече зам.-министър на екологията Красимир Живков, шефът на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, Николай Миховски и Айгюн Еминов, бяха арестувани преди 2 седмици заради афера с нерегламентиран внос на опасни отпадъци от Италия и незаконно депониране на опасни отпадъци към „ромски” фирми в Монтана и в Плевен.

Впоследствие Пламен Бобоков бе пуснат под гаранция от 1 милион лева, но брат му Атанас остана за постоянно в ареста. Срещу индустриалецът и хората му показания е дал и бившия директор на една от фирмите на Бобокови – Васил Богданов. Мъжът, който също бе сред първоначално арестуваните, вероятно ще приеме ролята на защитен свидетел, за да отърве наказателно преследване.

Реклама

За престъплението, към което е привлечен Атанас Бобоков, наказанието е от 3 до 10 години.


В „беседите” си с представители на Специализираната прокуратура Нено Димов е направил разкрития и срещу други представители на родния стопански елит. Сред посочените от него за облагодетелствали се от Министерството на екологията е и петролния бос Валентин Златев, доскорошен директор на „ЛукОйл” за България.

Според показания на Нено Димов, които обаче не са включени в официалната документация на разследванията, Валентин Златев е замесен в афера за десетки милиони евро, свързана с депо за преработка на нефтени отпадъци на площадката на Окислителни езера в Бургас. Инсталацията трябваше да заработи още през 2014 г. и да преработва въглеводороди, но това не се е случило и до ден днешен. За сметка на това обаче с намесата на висши държавни служители и общинари от Бургас към този проект били насочени милиони левове на данъкоплатците. Сега прокуратурата разследва версията, че над 25 милиона лева са неправомерно усвоени, както и съмненията, че опасни нефтени отпадъци се съхраняват неправомерно години наред в депа за битови отпадъци в Стара Загора и Пазарджик.


Засега от Специализираната прокуратура отказват да коментират темата „Валентин Златев”. Преди дни обаче от пресофиса на петролния бос съобщиха, че Златев е получил призовка да се яви на разпит на 22 юни. Доскорошният бос на „ЛукОйл” за България е смятан за бизнес покровител на арестувания заместник-министър на екологията Красимир Живков.


Живков, който подобно на Валентин Златев е родом от Правец и е бил 7 години кмет в града на Тодор Живков (2003-2009 г.), работи в Министерството на екологията от 2013 г. насам. Преди това арестувания зам.-министър е бил управител на дружеството за преработка на опасни отпадъци „Ес Ер технолоджис”, което винаги е било свързвано с „ЛукОйл” и с Валентин Златев. Фирмата и до днес стопанисва депата за битови отпадъци в Стара Загора и в Пазарджик.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.