Юрист: Няма как без закон неплатените глоби да се събират на ГКПП, това е рекет!

0 540

 Излизането от България може да се окаже невъзможно за шофьорите, които имат неплатени пътни глоби. Това се разбра в началото на седмицата, докато вътрешният министър Младен Маринов инспектира  реконструкцията на граничния пункт на Кулата.

Там се разбра, че на ГКПП- Калотина вече е инсталиран пилотно изнесен терминал за проверка на неплатени санкции по фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Не се разбра дали санкционираните с тези фишове са водачи са ползвали изнесеният терминал, за да платят. Както и дали, ако се отказали са били върнати от границата.

Реклама

 Преди 2011 година Законът за българските лични документи предвиждаше, че ако някой има задължения към хазната у нас  публичноправно задължение над 5000 лв, за което не предостави обезпечение може да получи забрана да напуска страната, както и да не му бъде издаден паспорт за преминаване на границата Ако има – да му бъде отнет.  Аналогични мерки се предвиждаха и за длъжниците взети в големи размери от частни лица. Тези разпоредби бяха отменени от Конституционния съд, след като противоречаха на основния закон и европейските правила.

Адвокат Михаил Екимджиев, коментира пред „Сега”, че намеренията някой да не може да пътува заради неплатени глоби са произвол.

„Ако това не е предвидено като мярка в закона, не може да се прави такава импровизация по проекти. Ако в Закона е казано, че при неплатени глоби може да се забрани да излизаш в чужбина, би било приемливо.

 Ако няма закон, е недопустима импровизация с правото и рекет. Утре може по проект да отменят забраната на смъртното наказание“, каза юристът. И добави, че всеки който е пострадал – бил е спрян и не е могъл да пътува може да претендира за обезщетение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.