Само в Narod.bg: Кой е Валентин Златев? МВР досието на олигарха – бизнес врътките в „ЛУКойл“ (ЧАСТ ОСМА)

2 6 181

Narod.bg успя да се сдобие с МВР досието на олигарха Валентин Златев, от което изскачат неподозирани факти за правешката фамилия, хвърлящи светлина върху първоначалното натрупване на капитали, вече умножени хилядократно.

Вече ви запознахме със седем части от тайния документ, в която ви разказахме какви са първите бизнес стъпки на бъдещия мултимилионер, защо е състудент на сина на Андрей Луканов – Карло и как е успял да се уреди с казино в Москва, как Златев става съдружник на любовницата на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова Карагьозова и защо е пионка в ръцете на международния аферист – милиардера Джордж Сорос и кои са негови съдружници в „ЛУКойл Нефтофхим” и защо е обвързан със знакови лица от СИК, сред които и Бойко Борисов. В шестата част пък ви разказахме как мутрите от силовата групировка са източвали горива от „ЛУКойл” и са правили милиони от контрабандата със знанието на Валентин Златев, а в седмата ви разкрихме какви са връзките му с кръга около Иван Костов.

Представяме ви осмата част на МВР досието, от която ще научите кои на най-доверените хора на олигарха Валентин Златев в „ЛУКойл“. Документът все още се води с гриф „секретно” в Министерството на вътрешните работи, макар и писан през далечната 2005 г.:

– Александър Величков, юрисконсулт на „Лукойл България” ЕООД. Чрез Величков Валентин Златев има достъп до редица висши магистрати. Величков е член на УС на Сдружение „Алианс за правово взаимодействие” заедно с председателя на III-то отделение на Върховния административен съд (ВАС) Николай Иванов Урумов, председателя на СГС Емил Николов Марков и с депутата от НДСВ – адвоката Костантин Любенов Пенчев, по-късно станал шеф на ВАС.

Александър Величков е завършил право в Юридическия факултет на Софийския университет. Член е на Софийския арбитражен съд към „Асоциацията за вътрешен и международен арбитраж” (АВМА). От 2000-та година работи като главен юрисконсулт на „ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД. От 20 декември 2002 г. е член на УС на Сдружение с дейност в частна полза „Алианс за правно взаимодействие”. Член е на УС на фирмите, свързани с Валентин Златев „Езтур” АД, „ЛУКойл-Гарант България – Универсален пенсионен фонд”, „Пенсионноситурително дружество ЛУКойл-Гарант България” АД, „Поморие-Винярд” АД-гр. Поморие, „Унилизинг” ООД и „Релакс плюс” АД и е съдружник в „Инфокомпютри” ООД и „Фастком 97” ООД. От 7 ноември 2001 г. до 14 ноември 2001 г. е бил член на СД на ПФК „Нефтохимик” АД. Ползва се с изключителното доверие на олигарха Варентин Златев.

– Александър Викторов Чаушев, един от най-доверените хора на Златев. Александър Чаушев е представител в България на „Литаско” АД – Швейцария и на „ЛУКойл Блек сий” ЛТД от остров Ман, Великобритания. От 10 октомври 2001 г. е прокурист на „Литаско България” ЕООД (бивше „ЛУКойл Блек сий България” ЕООД).

Чаушев е съдружник и прокурист в една от първите фирми на Валентин Златев „Агроинженеринг 90” ООД, където е работил от 1993 г. до 1996 г. Бил е прокурист и на фирмата на Валентин Златев „Агоинженериг 94” ЕООД. Бил е член на СД, УС или НС на „Агрима” АД, „Агрохолд” АД, „Росбулнефт” АД и „Нафта трейдинг” АД-клон София.От 2002 г. е цлен на СД и изпълнителен директор на „Агенция за мениджмънт и реклама в спорта-Спортни дружества ЛУКойл” ЕАД. Член е на УС и СД на „Експо-груп” АД, „ЛУКойл Нефтохим Бургас” и „ЛУКойл Петрол” АД, като на последното е изпълнителен директор от 1998 г. От 1997 г. пък е прокурист на „Нафта България” ЕООД. От 1996 г. е член на НС на „Агрос 96” АД.

– Атанас Георгиев Зайков е финансов директор на „ЛУКойл Нефтохим България” АД и е един от ръководителите на пенсионноосигурителните дружества, собственост на „ЛУКойл-Русия” в България. До 1994 г. е бил директор на „Бургаска търговска банка” АД. От 3 август 2000 г. е член на УС и изпълнителен директор на „Пенсионноситурително дружество ЛУКойл-Гарант България” АД. От 1 март 2002 г. е член на УС и изпълнителен директор на „ЛУКойл Гарант-България Професионален пенсионен фонд” АД, а от 5 март 2002 г е член на УС и изпълнителен директор на „ЛУКойл-Гарант българия Универсален пенсионен фонд” АД, на Сдружение с нестопанска цел „Клуб по свободна борба ЛУКойл Нефтохимик”, Сдружение „Спортен клуб Лов-екология-туризъм ЛУКойл България”, Сдружение с нестопанска цел „Футболен клуб Нефтохимик-Бургас”, Сдружение с дейност в частна полза „Доверие и закрила”, Фондация „Здраве” и Сдружение с дейност в частна полза „Бургаска търговско-промишлена палата”.

От 2002 г. Зайков е председател на УС на Сдружение с дейност в частна полза „Институт за регионално развитие-Бургас”. Зайков е член на Съвета на директорите на „Росбулнефт” АД, „Фар” АД, „Асела” АД и „Брод АД Холдинг” АД и на Надзорните съвети на „Застрахователна компания Бургас” АД, „Слънчев бряг 2022” АД гр. Несебър и „Брод инвест” АД. Зайков е едноличен собственик на капитала и управител на „Нефтоимпекс” ЕООД. Съдружник е в „Британикаарт” ООД, „Бургаска одиторска компания” ООД, „Диген” ООД, „Кариян” ООД, „Одиетлега консулт” ООД, „Сиент 2000” ООД, „Средец транс” ООД и „Тагарево” ООД.

Реклама

Очаквайте девета част от разследването за далаверите на Валентин Златев само в Narod.bg.

Още по темата:

2 Коментара
  1. […] Само в Narod.bg: Кой е Валентин Златев? МВР досието на олига… […]

  2. […] Само в Narod.bg: Кой е Валентин Златев? МВР досието на олига… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.