Само в Narod.bg: Кой е Валентин Златев? МВР досието на олигарха – далаверите с кръга около Иван Костов (ЧАСТ СЕДМА)

1 3 736

Narod.bg успя да се сдобие с МВР досието на олигарха Валентин Златев, от което изскачат неподозирани факти за правешката фамилия, хвърлящи светлина върху първоначалното натрупване на капитали, вече умножени хилядократно.

Вече ви запознахме с шест части от тайния документ, в която ви разказахме какви са първите бизнес стъпки на бъдещия мултимилионер, защо е състудент на сина на Андрей Луканов – Карло и как е успял да се уреди с казино в Москва, как Златев става съдружник на любовницата на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова Карагьозова и защо е пионка в ръцете на международния аферист – милиардера Джордж Сорос и кои са негови съдружници в „ЛЕКойл Нефтофхим” и защо е обвързан със знакови лица от СИК, сред които и Бойко Борисов. В шестата част пък ви разказахме как мутрите от силовата групировка са източвали горива от „ЛУКойл” и са правили милиони от контрабандата със знанието на Валентин Златев.

Представяме ви седмата част на МВР досието, от която ще научите кой се ползва с доверието на мултимилионера, каква е връзката с Иван Костов и какви са контактите му с медиите. Документът все още се води с гриф „секретно” в Министерството на вътрешните работи, макар и писан през далечната 2005 г.:

С доверието на Валентин Златев в „ЛУКойл България” ЕООД се ползват:

– Диана Димитрова Дамянова, директор „Връзки с обществеността” в компанията. Разведена, с едно дете. Дълги години Дамянова живее на семейни начала с режисьора Джеки Стоев.

Синът й Мартин Руменов Доновски е роден на 20 януари 1983 г. в София. Следва икономика. От 22 октомври 2002 г. е съдружник в „ИД студио” ООД с предмет на дейност реклама.

Георги Стефанов Стоев – Джеки е роден на 22 март 1941 г. в София. Работи като режисьор. Като младеж започва да следва биология, но по-ъксон се прехвърля и през 1966 г. завършва биология в Дрезден, Германия. Заедно с Диана Дамянова са съдружници в „Джей Весто” ООД и „Нивед” ООД. Регистрирал е и ЕТ „Куган-Георги Стоев”, пише в документа, видя Narod.bg.

Диана Дамянова завършва висше образование специалност история. Около една година работи като учителка по история в циганския кв. „Христо Ботев”. След това работи като уредник в Боянската църква. По-късно записва аспирантура по история ва профсъюзните проблеми в Международния профсъюзен институт. В началото на 90-те е поканена от председателя на Конфедерацията на независимите синдикати в България проф. Кръстю Илиев Петков за негова заместничка в организацията. На XI конгрес на КНСБ, проведен на 17-18 февруари 1990-а, Дамянова е избрана за зам.-председател на Конфедерацията. На следващия извънреден конгрес, състоял се на 22-24 април 1992 г. тя отново е преизбрана за зам.-председател на КНСБ. В организацията е отговаряла за международната дейност. През 1993 г. Дамянова напуска КНСБ, продава акциите си от в. „Труд” и на 3 ноември 1993 г. регистрира PR агенцията „Д енд Д – Агенция за проучване и връзки с обществеността” ООД.

По онова време Дамянова става член на политическия съюз „Нов избор” на Димитър Луджев – ЕГН 500327****. Като член на партията Дамянова се кандидатира за депутат на парламентарните избори през 1994 г., но не е избрана. През следващата 1995 г. напуска партията, установи Narod.bg в секретния доокумент.

Клиенти на агенцията й са известни компании – „Приста ойл” на братя Бобокови, „Пепси”, „Агрима”, „БРИБанк”, фирмите от кръга „Олимп” на Славчо Христов и др. През 2000 г. Валентин Златев я кани на работа при себе си и я назначава като директор на дирекция „Връзки с обществеността” в „ЛУКойл България” ЕООД.

Дамянова поддържа приятелски отношения с журналистката Ива Петрони, съпруга на журналиста от вестник „Капитал” Йово Николов.

Освен в „Д енд Д” ООД Диана Дамянова участва в още пет фирми. От 9 юли 1993 г. до 17 октомври 1994 г. тя е била член на УС на „Тераинвест” АД, заедно с настоящия депутат от НДСВ Димитър Милков Ламбовски. На 30 април 1996 г. тя регистирар ЕТ „Д и Д – Диана Давянова”. На 24 септември 2001 г. заедно с Джеки Стоев са съдружници в „Джей весто” ООД. От 24 семтември 2001 г. до 28 май 2003 г. тя е съдружник с Джеки Стоев в „Нивед” ООД, след което прехвърля дяловете си на руската гражданка Оксана Александрова Маслова, а фирмата е пререгистрирана в ЕООД.

– Вилхем Ботьов Краус, зам-генерален директор на транспорта на „ЛУКойл България” ЕООД. Смята се, че Краус е защитавал и продължавал да защитава интересите на Иван Костов в „ЛУКойл Нефтохим България”. Роден на 22 април 1949 г. в София. Кра,ус е завършил Техническия университет в София със специалност експлоатация на автомобилния транспорт. Работил е в държавното предприятие „Автотранспорт”, в „Софийски пощенски станции”, СД „Търговия” – София, СО „МАТ”, БКС-Банкя, „Железопътно управление” – София. Краус е изключително доверен човек на кмета на София Стефан Антонов Софиянски. От 1997 до 1999 г. Краус е министър на транспорта в правителството на ОДС, начело с Иван Костов. В края на 1999 г. заедно с министрите Божков, Бакърджиев и Бонев е отстранен от кабинета. От 9 малйт 2000 г. е едноличен собственик на капитала на „Интермодал консулт” ЕООД. Пред 2000 г. започва работа като зам.-генерален директор на транспорта на „ЛУКойл България” АД.

Реклама

Във връзка с приватизацията на „Автобус” ЕООД на 3 октомври 2000 срещу Краус е повдигнато обвинение за престъпление по служба по чл. 283а от НК и му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 3000 лева. Името на Краус се свързва със съмнителната приватизация на „Авиокомпания Балкан”, със сключени договори на „Ръководство въздушно движение” за ползване на почивни бази, собственост на братя Джанкови и др.

Съпругата му Класимира Михайлова Краус по професия е учителка. От 1997 г. работи за Министерството на образованието. От 19 декември 2000 г. е член на УС на Фондация „Децата и мирът”, София. От 25 април 2002 г. е член на УС на Фондация с обществено полезна дейност „Бъдеще за България,” където прокурист е съпругата на бившия премиер Иван Костов – Елена Григорова Костова.

Синът му Антон Милхелм Краус от 24 октомври 1997 г. е съдружник в „Софсторой комплект” ООД заедно с приближения до Иван Костов бизнесмен Славчо Христов. По времето, когато бащата е транспортен министър, Антон Краус спечелва редица конкурси и чрез транспортните си фирми „Карина СПС” АД, „Национал 7” ООД и „Сева транс” ООД той обслужва голяма част от маршрутните линии в София. Само „Карина СПС” обслужва 6 от най-печелившите линии. Той е съдружник в „Абсорюд 9” ООД, „Сева транс” ООД и „Национал 7” ООД, като в последната е и управител. Собственик на капитала на „Абсолюд 9” ЕООД. От 20 април 1999 г. до 30 май 2002 г. е бил акционер и член на УС на „Карина СПС” АД.

Вторият син на Вилхелм Краус е Михаил Вилхелм Краус. На 18 март 2003 г. е регистрирал ЕТ „Михаил Краус”.

Братът на Вилхелм Краус – Борис Ботьов Крас, е участвал като член на СД и изпълнителен директор на „Кулинар” ЕАД-София, „Кулинар 99” АД-София, „Дунав” АД-Русе и „Ахат-МБИ” АД. Регистрирал е ЕТ „Мая-94 Борис Краус”. Член е на СД на „Перелик” АД-Смолян.

Очаквайте ОСМАТА ЧАСТ от досието на олигарха на Бойко Борисов!

Още по темата:

1 Коментар
  1. Павел казва

    Какво става с вашите коректори и редактори ? Спят ли или нямате такива?
    Едно име не можете да препишете два пъти без да го сгрешите .Веднъж е Вилхелм, после става на Милхелм, а след това Краус се трансформира на Крас?!?
    Вземете се малко в ръце и си проверявайте текста,че и без това ви пада броя на читетелите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.