Цветан Цветанов : Властта отблъсна гражданите! Борисов работи на принципа „Успехът е мой, провалът общ“!

0 8 594

Цветанов прогнозира, че Слави Трифонов и Мая Манолова ще намерят свои съмишленици за следващите парламентарни избори

Лидерът на Евроатлантическия център за сигурност /ЕАЦС/ Цветан Цветанов направи политически обзор на ситуацията в държавата преди и след епидемията от коранавирус, като постави основен акцент върху действията на Правителството в условията на кризата и прякото въздействия върху българите.

По думите му, ситуацията в страната към момента е изключително тревожна.

Пандемията бе ново предизвикателство в условията, в които живеем. Тя се оказа стрес-тест за системата и институциите. Институционалното противопоставяне и дефицитите по отношение на мерките и последващите действия на Правителството оказаха негативно влияние върху гражданите. Пример е идеята за създаването на Държавна петролна компания, която би убила малкия бизнес в отдалечените места“, каза Цветанов в интервю за сайта „Банкеръ“.

Той е категоричен, че мерките, които се разхлабиха поетапно,  също оказаха влияние. Като пример Цветанов посочи образованието, което се оказа най-потърпевшо. Според него е нелогично да се отворят моловете, дискотеките и ресторантите, където има по-голямо струпване на хора, а училищата и детските градини да останат под ключ.

Цветанов коментира също, че първоначалните мерки срещу епидемията са били добри, но това, което наблюдаваме в последствие е нанесло сериозни щети. Редно беше най-рисковата група над 70 години да остане в изолация, а децата и младежите от 1 до 18 г да бъдат оставени да придобият стаден имунитет.  

Много теми намалиха рейтинга на институциите в България. Кризата с водата в Перник, боклуците и мерките, които бяха предприети. Властта води монолог с гражданите, а трябваше да води диалог с тях. Отсъствието на Консултативен съвет по тези проблеми показа едноличното управление. Всички ние видяхме, че при мерките, които бяха ограничителни и драстични, доведоха до разходване на огромни ресурси от бюджета на държавата“, уточни Цветанов.

Реклама

Той прогнозира, че малкият и среден бизнес ще фалират при тези икономически условия.

На въпрос защо след като стана ясно, че ОЛАФ са пратили писмо, че България дължи 890 млн. евро  пропуснати митнически сборове от далавери по нашите митници, които трябва да влязат в европейския бюджет, финансовият министър Владислав Горанов все още е на поста си, Цветанов отговори, че това е така, защото случващото се още е констатация, но няма официален акт.

Това ще ни съпътства през предстоящите месеци, ще води до много по-голяма загуба на доверие и дефицит в управлението и ще се отрази на редовните парламентарни избори. Тогава  българските граждани ще дадат своята оценка. Ако някой не е съгласен с това което се случва в момента, може да го изрази на предстоящите избори“, уточни лидерът на ЕАЦС.

Той анализира казуса с финансовия министър Горанов чрез „дългата ръка на ДПС“.

Съмненията, които седят в обществото, че ДПС седи зад поста на Горанов са основателни. Хората трябва да знаят, че персоналният състав на МС и отговорността за него е само на Борисов. Мнението, че някой държи Горанов да остане там, е само предположения и времето ще покаже дали това е така. Симптоматично е, че именно Йордан Цонев бе сложен да следи за средствата, изразходвани за ковид-кризата“, обясни Цветанов.

На въпрос как се отразиха действията на правителството върху обикновените хора по места по време и след епидемията, Цветанов коментира, че обществото се чувства подценено.

Аз посещавам много малки населени места, за да представя Евроатлантическия център за сигурност. Хората искат да чуят смислени политики. В активната възраст от 24 до 43 години те искат една промяна на това общуване. Сред активното население вече не е актуално народното говорене. По-мъдрите хора над 45г искат промяна, която да видят в следващия парламент. След негативните очаквания и апокалиптични прогнози за изхода от кризата хората видяха, че това беше манипулативно поднесено и загубиха вяра във властта. В момента те са притеснени от това, че няма хоризонт, нещо по-добре да се случи. Няма кауза. Те си говорят, че трябва да има някаква промяна. Не могат да си я формулират, но я искат. Имат и страх  от това, което се насажда, че могат да бъдат спрени с инструментите на властта  и това ги демотивира да споделят на глас“, бе категоричен Цветанов.

Той прогнозира, че набиращите популярност нови политически субекти като Слави Трифонов и Мая Манолова ще намерят свои съмишленици за следващите парламентарни избори, които ще разклатят стабилността на ГЕРБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.