Медиите в Полша гърмят: Българският премиер Бойко Борисов получил 60 млн. лева от корупция

0 19 006

Медиите в Полша подхванаха скандалните разкрития на Васил Божков, че за последните 3 години е дал 60 млн. лева на управляващата върхушка, оглавявана от Бойко Борисов. Въпрос на дни е вестници и сайтове от Европа и света да разчоплят ужасяващата за властта тема, видя Narod.bg.

В дописката със заглавие „Един от най-богатите българи обвинява държавния глава в корупция. Премиерът: Получих само пура от него”, полският информационен портал tvn24.pl разказва напоително за драмата с мирис на гигантска корупция.

Вътре в текста се казва, че българската прокуратура е била сезирана за корупция при премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и ръководителя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Сигналът е подаден от Васил Божков, считан за най-богатия български хазартен бос, който твърди, че премиерът и един от служителите му са получили 60 милиона лева от него. Премиерът отрича. „Получих само една пура от него“, каза Борисов в телевизионната програма „Панорама“, пишат още полските колеги, установи Narod.bg.

„В продължение на три години предавах на министъра на финансите Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов директно над 60 милиона лева (136 милиона злоти, б.ред.) в съответствие с прякото им искане“, пише Васил Божков, считан за най-богатия българин в писмо до прокуратурата, което като той твърди, че се е обръщал и към международни институции и посолства в България.

Неприятностите на бизнесмена Васил Божков започнаха през есента на 2019 година, когато финансовият министър Горанов му предложил да продаде своите хазартни компании на трета страна, която бизнесменът не споменава по име. В писмото Божков подчертава, че има снимки и записи, потвърждаващи думите му, и заявява, че е готов да ги представи, показа проверката на Narod.bg.

Той твърди, че когато да пъти отказал да продаде мажоритарните си дялове, започнали претърсвания във фирмите му. През януари тази година спешно българският парламент прие закон за изключителния държавен монопол върху хазарта, което лиши компаниите на Божков от лицензиите за хазарт. Бизнесменът също беше обвинен, че не е платил такси от 700 милиона лева (над 1,5 милиарда злоти).

В края на януари Божков избяга в чужбина и в момента е в Дубай, а българското правосъдие изисква екстрадицията му.

Реклама

Прокуратурата повдигна общо 18 обвинения в Божков – включително управление на престъпна група, пране на пари, корупция, избягване на мащабни данъци, измами, многократни опити за изнасилване и незаконно събиране на антики.

Премиерът Бойко Борисов коментира обвиненията на Божков. В популярната програма на обществената телевизия „Панорама“ в петък вечерта Борисов категорично отрече, че Божков е дал пари за него и неговата партия ГЕРБ. „Получих само една пура от него“, каза той.

Автор: pp / tr

Източник: PAP

Самата публикация вижте тук:

https://tvn24.pl/swiat/bulgaria-boss-hazardowy-zarzuca-korupcje-premierowi-bojkowi-borisowi-4604452?fbclid=IwAR2B12QCZdC9MgzXyJuCtN3-yAet0HZ8UWbpGPiE6ubDj-50_UimVv3dU6U

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.