Само в Narod.bg: Далаверите на Томислав Дончев (ЧАСТ ТРЕТА): Как 4,5 млн. лв. за нови камери по пътищата потънаха в габровска фирма, близка до вицепремиера

0 2 626

Томислав Дончев е топ герберът, който съвсем неслучайно „минава между капките” в слугинските медии и над далаверите му за милиони тегне омерта. Narod.bg обаче се зае със задачата да осветли финансовите машинации на габровеца, които е редно да станат достояние на цялото общество.

В първата част на нашето разследване ви разказахме за далаверата „НДК” за 3,4 милиона лева, която е завъртяна с изключителната подкрепа на вицепремиера, разкри пред Narod.bg депутат, запознат в детайли с измамата. Интересното е, че нашият източник е народен представител от ГЕРБ, на когото просто му писнало да го пришиват към измамите на шайката около Бойко Борисов.

Във втората част научихте, че за чадъра над Томислав Дончев и откъде идва протекцията по източването на НДК, докато директор бе бившият младежки лидер на СДС Мирослав Ласло Боршош.

Третата част ви въведе в още една от корупционните схеми на вицепремиера, по която прокуратурата си прави очевадни оглушки.

През 2018 г. Томислав Дончев Подозрение се набърка в схема за усвояване на 4.5 милиона лева от камери по пътищата, в която е свързан т.нар. Институт за пътна безопасност, оглавяван от Богдан Милчев. Според информациите, плъзнали през есента преди две години, идеята била да се наложи специално подбран доставчик на огромен брой камери за засичане на шофьори с превишена скорост. Ощастливената фирма се оказа регистрирана в Габрово – родния град на вицепремиера.

Шефът на института Богдан Милчев е представен лично от Томислав Дончев в Министерския съвет в компанията на трима министри като най-важната фигура в бъдещата мегаструктура, която ще обединява съответните звена от няколко ведомства, за да се бори за сигурността по пътищата. Тя пък трябва да бъде оглавена от неговия приближен на Института за пътна безопасност Атанас Тодоров.

Реклама

Богдан Милчев бе отстранен от шефското място в КАТ София, а след това бе съветник на депутата Настимир Ананиев от ДБГ в Реформаторския блок по време на участието му в управлението. Интересен факт е, че негов кум е заместникът на Корнелия Нинова в БСП – Кирил Добрев.

Прекият контакт на Милчев в кабинета е именно Томислав Дончев. А фирмата зад обществената поръчка се занимава с IT продукти и е базирана в Габрово, категорични са запознати с далаверата.

След като оглави мегаструктурата, обявена от Дончев, институтът се закани да оказва натиск върху ведомствата за усвояване на сериозни пари около посочените от тях нередности по пътищата. Незнайно защо институт се набърка и в политическата игра, като се обяви срещу кандидатурата за вътрешен министър на Младен Маринов. Според запознати, това също е част от вътрешнопартийните игри, които лагерът на Томислав Дончев играе с цел да се сдобие с повече власт вътре в ГЕРБ.

Още по темата:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.