Наглата Десислава Танева зове: Предлагам да мълчим, че сме крадци, щото Европа ще ни спре парите (СКАНДАЛНО ВИДЕО)

0 6 811

Министър Десислава Танева крие, че се крадат парите от европейските фондове, защото в противен случай може Европейския съюз да спре финансирането, видя Narod.bg. Това научихме от изказване на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, проведен вероятно на 27 март тази година. Видео от заседанието е публикувано от сайта „Биволъ“.

„Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (бел. ред. финансиране) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!“, заявява без свян министър Танева (вижте видеото след 2,10 мин.)

Думите ѝ се отнасят за схемата за директно подпомагане „Обвързана подкрепа“. Признанието, че схемата е силно компрометирана от множество констатирани измами идва след въпросите на Георги Василев, който е организационен секретар на асоциацията „Български пипер“. В сдружението са постъпили 22 запитвания от членове, които са били финансирани с повече пари, отколкото са очаквали от обвързаната подкрепа. „Ние се досещаме от къде може да са тези пари, които са в повече. Аз предполагам, че не е само при нас, а при всички зеленчуци. Бихме искали, ако може с цифри, официално как става така, че получихме тези пари, които получихме?“ пита секретарят Георги Василев.

Десислава Танева му отговаря е от ведомството ще направят съответни изчисления: „Ние защо така се въздържаме от много информация? Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че колеги, ако в това се задълбочат европейските служби и си компрометираме обвързана. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията…“, уточнява обаче министърката.

Реклама

Георги Василев от асоциацията „Български пипер“ коментира пред „Биволъ“, че европейската схема се употребява за целенасочено крадене и не става въпрос за допуснати и регистрирани грешки, а за разкрити измами. „60% от хората, които кандидатстват по тази програма лъжат държавата с помощта на МЗХГ. Това много добре го знаят в ДФЗ и МЗХГ. От както я има тази помощ, ние всяка година им го казваме“, твърди той.

Вижте скандалното видео, което в „белите държави“ води до незабавна оставка, тук:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.