СКАНДАЛ в Narod.bg: Бойко смачка проверката по „Барселонагейт”, Испания продължава разследването

1 3 663

Прокуратурата отказа да образува разследване по казуса за 5 милиона евро с къщата на „Мис Бикини” Борислава Йовчева, която има дъщеря от премиера

Българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката за „Барселонагейт“. Това показва проверка на „Сега“ в електронния регистър на преписките.

Постановлението за отказ е от 12 май. Мотивите за прекратяването на преписката по скандала, в който е замесено и името на премиера Бойко Борисов, остават неясни. В четвъртък вестникът потърси говорителя на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов. Той обеща да провери, но след това повече не отговори на телефона си.

Според източник на Narod.bg обаче отказът да се разследва далаверата идва след директен натиск от премиера Бойко Борисов.

Въпросната преписка беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник „Ел Периодико“, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари.

Борислава Йовчева има дъщеря от Бойко Борисов

Реклама

Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

В началото на май регистърът на преписките показваше, че на 3 април спецпрокуратурата е възложила проверката на друг орган, без да се споменава кой е той – дали е МВР, антикорупционната комисия КПКОНПИ, НАП или друга институция. Излиза, че преписката е прекратена само ден след като тази информация бе публикувана. Скоростта, с която спецпрокуратурата провери „Барселонагейт“, е рекордна, като се има предвид например, че проверката за апартамента на финансовия министър Владислав Горанов стои на трупчета в спецобвинението от март 2019 г.

Законът казва, че досъдебно производство се образува, когато има законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление. Отказът да бъде образувано разследване се контролира от по-горната прокуратура, в случая – спецапелативната.

По „Барселонагейт“ има и една по-стара преписка, която виси във Върховната касационна прокуратура от 2019 г. Според регистъра на 22 август 2019 г. прокуратурата е прехвърлила топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ. Там следите на проверката се губят.

В Испания обаче разследването, водено срещу Борисов, продължава. „Разследването не е приключило, има много данни, които продължаваме да разследваме. С обичайните контакти и регламентирани канали. Не можем да дадем повече подробности, тъй като става въпрос за класифицирана информация.“

Това отговориха от полицията на въпросите на „Сега“ дали са искали съдействие от българските власти за разпита на Борисов или на други лица. От българската прокуратура също не отговориха на въпроса дали Испания е поискала помощта им за показанията на Борисов. Не е ясно дали премиерът е дал обяснения и по прекратената вече българска преписка.

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След публикацията на „Ел Периодико“ движението пусна сигнали и до главния прокурор Иван Гешев, НАП и парламента.

1 Коментар
  1. Лудата Теменужка казва

    Защо в България нещата несе довеждат до край – а в „белите страни“ като Германия, САЩ,
    Великобритания, Швейцария, Канада всеки престъпник като се докаже вината ,че е откраднал влиза в затвора???
    Тук нашите български медии са доста продажни – нали са „четвърта власт“!?!Докога??????

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.