Само в Narod.bg: Кой е Валентин Златев? МВР досието на олигарха –(ЧАСТ ЧЕТВЪРТА)

1 6 371

Narod.bg успя да се сдобие с МВР досието на олигарха Валентин Златев, от което изскачат неподозирани факти за правешката фамилия, хвърлящи светлина върху първоначалното натрупване на капитали, вече умножени хилядократно.

Вече ви запознахме с първите три части от тайния документ, в която ви разказахме какви са първите бизнес стъпки на бъдещия мултимилионер, защо е състудент на сина на Андрей Луканов – Карло и как е успял да се уреди с казино в Москва, как Златев става съдружник на любовницата на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова Карагьозова и защо е пионка в ръцете на международния аферист – милиардера Джордж Сорос.

Представяме ви четвъртата част на МВР досието, което все още се води „секретно” в Министерството на вътрешните работи, макар и писано през далечната 2005 г.:

По-големите български и чуждестранни акционери в „ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД са:

– „Синергон Холдинг” АД – 5%

– Северкооп Гъмза Холдинг АД – 2,502%

– Министерство на икономиката – 1,584%

– „Българска холдингова компания” АД – 0,487%

– „Селена Холдинг” АД – 0,199%

– „Орел инвест Холдинг” – 0,198%

– „ДЗИ” АД – 0,171%

– „Фимее Холдинг лимитед”, Кипър – 7,382%

– „Сосиете Женерал Нантес”, Кипър – 1,405%

– „Розин Инвестмънс лимитид”, Кипър – 0,915%

– „Клейрмонт Холдинг лимитед”, Кипър – 0,708%

– „Профитек ентерпрасис лимитед”, Кипър – 0,351%

– „Пиктет енд сие Банкунерс”, Кипър – 0,133%

Собственост на български граждани са 18,776 от капитала на дружеството, придобити по линия на масовата приватизация.

„ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД се управлява от надзорен и Управителен съвет.

Надзорен съвет:

– Дмитрий Николаевич Тарасов – председател на съвета, първи вицепрезидент на НК „ЛУКойл” – Русия

– Владимир Михайлович Ракитский – ръководител на Главно управление по нефтопреработка и нефтохимия на НК „ЛУКойл” – Русия

– Александър Сергеевич Гриндев – главен специалист в Управление „Ценни книжа” на НК „ЛУКойл” – Русия

– Никола Симеонов Янков – зам.-министър на транспорта

Реклама

– Христо Стефанов Хаджиколев – ЕГН 370624****, представител на дребните акционери

– Атанас Георгиев Зайков – финансов директор на „ЛУКойл Нефтохим България” АД и изпълнителен директор на пенсионноосигурителни дружества на „ЛУКойл” в България”

Управителен съвет

– Валентин Василев Златев – председател на УС

– Алексей Викторович Белобрагин – началник на отдел „Бюджетно планиране” на „ЛУКойл Европа холдингс”

– Игор Генадиевич Кузмин – изпълнителен директор на „ЛУКойл Нефтохим Бургас”

– Александър Викторов Чаушев – управител на „Литаско България” – бивше „ЛУКойл Блек сий България” АД

– Иван Янков Янков – ЕГН 490815****, директор на „Доставки на нефт” в „Литаско България” АД

Валентин Златев и Владимир Ракитский са и прокуристи на дружеството и като такива са упълномощени да управляват дружеството поотделно, но заедно с един овластенв изпълнителен член на Съвета на директорите.

„ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД е най-голямата рафинерия на Балканския полуостров. Дружеството осигурява около 8% от БВП на България и осигурява около 25% от данъчните постъпления в страната. Рафинерията изнася горива, полимери и нефтохимикали в страните от бивша Югославия, Гърция и Турция.

Като юридическо лице „ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД е едноличен собственик на капитала в „Медицински център ЛУКойл Нефтохим Бургас” ЕООД, „Столово хранене ЛУКойл Нефтохим Бургас” ЕООД и „Нефтоимпекс” ЕООД. Съдружник е в „Биокем” ООД, „Булгархидпороник” ООД, „Технологичен център по екология и природин ресурси” ООД, „Черноморска борса от метал” ООД и заедно с фирмата на варненската групировка ТИМ „Химимпорт” АД в „Тангра” ООД.

Дружеството е акционер с 25% в „международен център по фирмено управление” АД, с. Бистрица, в „Професионален баскетболен клуб „ЛУКойл – Академик” София, Агенция за мениджмънт и реклама в спорта – Спортни дружества „ЛУКойл” АД, „Трансболкан ойл пайплан България” АД и „Свободна безмитна зона-Бургас” АД.

Член е на сдруженията „Асоциация на българските пристанища пристанищни оператори и концесионери” и „Волейболен клуб жени ЛУКойл България-Пловдив”. Търговското дружество на „ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД  – „ЛУКойл България” ЕООД изгражда на територията на България модерна верига от 150 бензиностанции, като до момента са построени 91.

„Пенсионно-осигурително дружество ЛУКойл-Гарант България” е с пълен лиценз за дейност.

През месец август 1998 г. Валентин Златев е провел среща с бившия вицепремиер Евгений Бакърджиев, на която тема на разговора е била бъдещото посещение на Иван Костов в Русия. Договорено било Златев да осигури срещи на Костов с влиятелни руски бизнесмени и политици, което по-късно е осъществено.

Златев е поставил на възлови места в контролираните от него дружества свои близки приятели. За административен директор на ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД той е нацначил бившия служител на НСО Петър Василев, а за изпълнителен директор на охранителната фирма на ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД – „ЛУКома” АД е поставил бившия служител на РЗ „Сигурност” при РДВР-София Николай Ненчев, който пък е и началник на „Личен състав” в рафинерията.

Представителят на „Литаско” АД Швейцария Александър Чаушев е член на УС на „ЛУКойл Нефтохим България” АД. Приятелите му Атанас Зайков – финансов директор на „ЛУКойл Нефтохим България” АД и Кирил Червенков са изпълнителни директори на „Пенсионно-осигурително дружество ЛУКойл-Гарант България”, „Пенсионно-осигурително дружество ЛУКойл-Гарант България Универсален пенсионен фонд” АД и „ЛУКойл-Гарант България Професионален пенсионен фонд” АД.

Дългогодишният му приятел и съгражданин Румен Гунински е изпълнителен директор на „Езтур” АД и „Университетски недвижими имоти” АД.

Според добре информиран източник Валентин Златев е в обтегнати отношения с другия прокурист на дружеството Владимир Ракитский.

Очаквайте супер любопитната ПЕТА ЧАСТ, в която ще научите какви са връзките на Валентин Златев със силовата групировка СИК!

Още по темата:

1 Коментар
  1. […] Само в Narod.bg: Кой е Валентин Златев? МВР досието на олига… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.