Само в Narod.bg: Кой е Валентин Златев? МВР досието на олигарха – съдружник на гаджето на Бойко – Цветелина Бориславова и пионка на Джордж Сорос (ЧАСТ ТРЕТА)

1 6 228

Narod.bg успя да се сдобие с МВР досието на олигарха Валентин Златев, от което изскачат неподозирани факти за правешката фамилия, хвърлящи светлина върху първоначалното натрупване на капитали, вече умножени хилядократно.

Вече ви запознахме с първите две части от тайния документ, в която ви разказахме какви са първите бизнес стъпки на бъдещия мултимилионер, защо е състудент на сина на Андрей Луканов – Карло и как е успял да се уреди с казино в Москва. Сега ще разберете как Златев става съдружник на любовницата на Бойко Борисов – Цветелина Бориславова Карагьозова и защо е пионка в ръцете на международния аферист – милиардера Джордж Сорос.

Представяме ви третата част на МВР досието, което все още се води „секретно” в Министерството на вътрешните работи, макар и писано през далечната 2005 г.:

От 18.11.2002 г. Валентин Златен е член на УС на Сдружение с обществено полезна дейност „Инициатива Глобална България”, гр. София. Членове на сдружението са още Франк Луис Бауер от „Българо-американския инвестиционен фонд”, Венелина Атанасова Гочева, главен редактор на в. „24 часа”, Иван Йотов Кръстев, председател на УС на Фондация с дейност в частна полза „Център за либерални стратегии”, Иво Георгиев Прокопиев, издател на в. „Капитал”, Красен Стефчов Станчев, председател на УС на Фондация с дейност в частна полза „Институт за пазарна икономика”, Красимир Петров Гергов, собственик на Рекламна агенция „Крес” ЕООД, Левон Харекин Хампарцумян, изпълнителен директор на „Булбанк”, Сашо Георгиев Дончев, изпълнителен директор на „Овергаз холдинг” АД, Светослав Божилов Божилов, член на УС на фондациите „Отворено общество” и Цветелина Бориславова Карагьозова, председател на НС на „СиБанк” АД, която е председател на УС на сдружението. Цветелина Бориславова Карагьозова е дългогодишна интимна приятелка на Бойко Методиев Борисов.

Според публикации в средствата за масово осведомяване сдружението се състои от хора от близкото обкръжение на бившия премиер Иван Костов.

Инициатор за създаването на сдружението бил политологът Иван Кръстев, който получил пари от американския магнат Джордж Сорос за осъществяване на идеята. Според публикациите в дъното на идеята за създаване на сдружението бил самият Джордж Сорос, който чрез свои хора и фирми в България иска да вземе по-голямата част от парите от еврофондовете за България, които за 3 години са в размер на 1 милиард и 200 милиона евро. По това време в Бургас се говорело, че Валентин Златев в скоро време щял да премине на работа в централата на „ЛУКойл” в Женева, Швейцария.

Реклама

Държавната фирма „Нефтохим” ЕАД-Бургас е регистрирана в Бургаския окръжен съд през 1991 г. с капитал в размер на 13 545 743 000 неденоминирани лева и предмет на дейност преработка на нефт, органичен синтез и производство на нефтопродукти, полимери, синтетични влакна, научноизследователска, проектантска, инженерингова, външно и вътрешнотърговска дейност в областта на нефтопреработването. В капитала на дружеството са включени три продуктопровода, седем депа-терминали, съставляващи мрежа за пренос и разпределение на продукцията във вътрешността на страната. Предприятието ползва и пристанищен терминал „Росенец” за внос на суровини и износ на готови продукти.

На 12.10.1999 г. предприятието е приватизирано. Договорът за покупко-продажба е сключен от Агенцията за приватизация, представлявана от Захари Желязков и „ЛУКойл Петрол” АД – София, представлявано от Валентин Златев. С договора са продадени 7 856 531 акции, представляващи 58% от капитала на „Нефтохим” ЕАД за 101 млн. щатски долара. След приватизацията наименованието на дружеството е променено на „ЛУКойл Нефтохим Бургас” АД.

Акциите на дружеството са разпределени в два класа – клас „А” – 1 брой, собственост на държавата и 13 545 442 броя обикновени безналични акции. Държавата е запазила златна акция в капитала на дружеството, която дава право на глас при вземането на важни за държавата решения.

Очаквайте продължение

1 Коментар
  1. […] Само в Narod.bg: Кой е Валентин Златев? МВР досието на олига… […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.