АДЪТ СЕ ОТПРИЩИ: Испанската прокуратура разпитва Бойко Борисов на 20 юни за „Барселонагейт”

7 75 561

Адът за Бойко Борисов се отприщи – прокурори от специализираното звено за борба с корупцията в Испания са призовали българския премиер на разпит за мега скандала „Барселонагейт” на 20 юни! Разследването, в което министър-председателят е един от главните герои, е за международна банда за пране на пари в особено големи размери. Казусът, по който полицията и прокуратурата в Каталуния душат около Борисов, зацикли заради епидемията от коронавирус, която хвана в клещи целия свят, като сред най-тежко пострадалите беше именно Испания.

Сега обаче положението се подобрява и животът започна да влиза в нормални рамки. Затова и прокуратурата в Каталуния подновила разследването по къщата и магазина на любовницата на Борисов – „Мис Бикини” Борислава Йовчева, с пълни сили.

В Испания наричан Бойко „Батман на Балканите“

Скандалът „Барселонагейт“, който тлее от години, се разрази с нова сила в края на февруари, когато испанският вестник „Ел Периодико“ излезе с публикация, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. В испанската медия премиерът беше наречен „Батман на Балканите”.

Изданието публикува три страници разследване, в което пише, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Още през май 2019 г. обаче бившият народен представител от БСП – журналистът Елена Йончева, сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Прокуратурата не постигна резултати по тази проверка, но след публикацията в „Ел Периодико“, се самосезира.

Преписката, образувана след като прокуратурата се сезира сама по испанската публикация, е в Специализираната прокуратура. Електронният регистър на преписките показва, че на 3 април спецпрокуратурата е възложила проверката на друг орган. Не става ясно обаче кой е той. Би могло да е антикорупционната комисия КПКОНПИ, може да е НАП, или друга институция.

Реклама

По-старата проверка, тази по сигнала на Йончева, е във Върховната касационната прокуратура. Според електронното деловодство на държавното обвинение на 22 август 2019 г. прокуратурата е прехвърлила топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ, която сега се оглавява от Цацаров. Там следите на проверката се губят.

Не така стоят нещата в Испания – държавното обвинение в Каталуния напредва с бързи темпове и се нуждае от показанията на българския премиер. До момента е установено, чe oт 2013 г. в Иcпaния ca влeзли 5 млн. eврo прeз двe рeгиcтрирaни в Бaрceлoнa фирми – „Numin Invеst SL“ и „Еmmа BGS SL“, cвързaни c бившaтa мaнeкeнкa Бoриcлaвa Йoвчeвa, кoятo живeeлa в лукcoзнa къщa c бaceйн в Бaрceлoнa c 8-гoдишнaтa cи дъщeря, c бaщa cи Гeoрги и cъпругaтa му.

Имoтът бил купeн прeз 2013 г. зa 3 млн. eврo нa имeтo нa „Numin Invеst SL“. Йoвчeвa билa aдминиcтрaтoр нa фирмaтa oт януaри дo юни 2013 г., a ocнoвeн aкциoнeр нa кoмпaниятa бил Aлeкcaндър Чaушeв, бивш шeф в „Лукoйл“ при Вaлeнтин Злaтeв. Всъщност, парите дошли именно от развенчания вече нефтен бос от Правец.

Cпoрeд кaтaлунcкaтa пoлиция кoмпaниятa нямaлa рeaлнa дeйнocт и билa cъздaдeнa зa “рeпaтрирaнe нa кaпитaл към трeти cтрaни”. Бoриcлaвa имaлa и втoрa кoмпaния „Еmmа BGS SL“, кoятo билa coбcтвeник нa лукcoзeн мaгaзин зa дрeхи в Бaрceлoнa.

Тaзи кoмпaния пoлучилa прeвoди oт близo 2 300 000 eврo фирмa cъc ceдaлищe в Кипър, coбcтвeнocт нa някoи cи Йoрдaн Хриcтoв и Cилвия Никoлoвa. Уcтaнoвeнo билo oщe, чe Бoриcлaвa ce движи c бялo Pоrsсhе Mасаn зa 70 000 eврo, кoeтo ce вoдeлo нa „Еmmа“, нo cпoрeд пoлициятa тoзи лукc бил в рaзрeз c дaннитe зa зaгуби нa мaгaзинa и фирмaтa, кoятo билa прeд фaлит.

Какво е общото между Бoриcлaвa Йoвчeвa и мeждунaрoднaта cхeмa зa прaнe нa пaри? Оказа се, че в миналото Бoриcлaвa билa любoвницa на Бойко Борисов и нeйнaтa дъщeря e именно от премиера. Сега испанските власти са събрали достатъчно доказателства за завеждането на наказателно дело. Преди да излязат резултатите, обаче, властите в Каталуния ще разпитат Борисов.

Резултатът, който се очаква, е персонални обвинения към българския премиер, което вероятно ще коства неговата оставка и предаването му на органите на правосъдието и в Испания, и у нас.

7 Коментара
 1. Венелин Иванов казва

  Няколко лъжи употребихте.
  1.По сигнал на ГД“Боец“ каталунската прокуратура и полиция се задейства ха.И то благодарение на известен испански магистрат който познава дей оста на ГД“Биец“
  2.Елена Йончева няма заслуга за това, освен че е сезирала българска прокуратура. Резултат нулев.
  3.За всяко действие и развитие, каталу ската прокуратура информира ГД“Боец“
  Не сме информирани за предстоящ разпит на Б.Б.
  Съвет:
  Четете сайта на ГД“Боец“ където ще намерите достоверна информация за развитие на делото.Всеки ден ни четат между 200 000-500 000 българи.
  Поздрави
  Венелин Иванов член на УС на ГД“Боец“

  1. Марко казва

   Има ли значение ,кой,как и какво …..важното е да бъде разследван и съден тиквоча

  2. АННА казва

   Благодаря,че реагирахте и прочетох истината. Оставам с надеждта а да имате истински новини в ….този смисъл !!!

 2. саймън казва

  Това защо е написано на пишещата машинка закупена от Юра Балаганов?

 3. Тони казва

  Жената се бара, а вие казвате, че някой я еве, не е истина.

 4. 2 в 1 казва

  Каквото си надробил, това и ще сърбаш! Време беше!

 5. Цвета казва

  В отговор на Иванов: Не е важно котката дали е черна или бяла, важното е да лови мишки! Кой е виновен, че в България такива проблеми- ситуации ги покриват!? Елена може да е всякаква, не знам, но знам, че като „захапи“ нещо го довежда докрай! Нещо от това, което си постнал не е вярно!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.