И Валентин Златев избяга от България? (Бившият шеф на Лукойл е атакуван за картелно споразумение и обвинен като Божков)

3 20 522

 Валентин Златев, който години наред бе управител на клона на руския горивен гигант“ Лукойл“ у нас, планира да напусне страната подобно на Васил Божков, а мнозина дори допускат, че вече го е направил, дочу Narod.bg

 Припомняме, че хазартният бос отлетя за Обединените арабски емирства с частния си самолет в навечерието на ареста си. В Дубай придоби статут на резидент и засега се спаси от правосъдието, като атакува властта чрез постове в социалните мрежи. Повечето анализатори са разочаровани от „разкритията“ на Васил Божков, тъй като в разпространените досега статуси трудно могат да се открият скандални злоупотреби. Според някои Божков на този етап води преговори с управляващите чрез социалните мрежи съзнателно и  спестява бомбастични разкрития, ако разполага с такива. Отправя послания, че е готов на договорки  за своята съдба, както и за бъдещето на жена си Елена Динева и близката на сърцето му и Лилана, които са в ареста.

Втората мишена Валентин Златев в момента е председател на контролния съвет на „Лукойл” в България и официално отговаря за координацията му с „Лукойл Нефтохим Бургас”.

 Той е заменен като шеф на горивния гигант през миналата година и на неговото място бе заето от 45-годишният Булат Субаев, който преди това е работил за руската компания в Централна и Източна Европа. Официално причините за рокадата не бяха оповестени, но според източници на „Галерия”, повод е било вътрешно разследване срещу Златев заради присвояване от негова страна на активи на дружеството в България.

Роденият в Правец мултимилионер очевидно е на мушката на разследващите още от началото на годината, когато главният прокурор Иван Гешев уж небрежно подхвърли пред журналисти, че Златев го търсил за срещи. Обвинител No. 1 обаче отказал, защото той „се срещнал с обикновени хора, а не с олигарси”.

Това бе първата червена лампичка, която светна за бъдещето на дългогодишния горивен бос.

През уикенда в интервю Валери Симеонов официално го предупреди,

 че след Васил Божков идва и неговото време.

Реклама

„Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно.  Факт е, че има първи удар, ще има  втори, очаквайте и трети удар“, отсече Симеонов,  който първи поведе битката срещу Божков за масово търкане на билетчета.

 Планът срещу Валентин Златев вече е задействана с пълна сила с идеята за създаване на верига държавни бензиностанции, от които се очаква да се разбие евентуалното картелно споразумение, за каквото Валери Симеонов говори.

 Любопитно е, че руснаците които стоят начело на Лукойл, не са подкрепили идеята, но не са се противопоставили публично.

Освен това ще бъде пресечена практиката всички данъчни складове да са в ръцете на една фирма, чийто управител е Валентин Златев. 

В интервюто си в неделя Валери Симеонов дори си позволи напук на всякакви правни норми да произнесе присъда в ефир като заяви:

„Първият случай беше ударът върху хазартната империя на Васил Божков. Сега се нанася втори удар върху установен монопол и картел“.

 Затова, че Валентин Златев е обмислял напускане на България по примера на Божков, се говори и в кръговете, приближени до него. Дори най-близките приятели на Валентин Златев не са го виждали от месеци, така че не е сигурно дали и той, и семейството му вече не са напуснали страната.

 В същото време Златев, сестра му и други хора от семейството му от няколко месеца са обявили за продаване апетитни имоти в София. Едно такова помещение на престижна локация, в което до скоро се намираше галерия „Финес” на улица „Христо Белчев”, вече е затворено, а брокерите го предлагат на евентуални клиенти.

Ако Златев изчезне под носа на прокуратурата, това ще бъде втори удар за обвинението. По всеобщо мнение напускането на страната на Васил Божков, няколко дни преди арестуването му е най-голямата грешка на прокуратурата. Вместо Божков да бъде на разположение на разследващите у нас, той се подиграва с акциите на „Левски” от Дубай и стреля словесно по членове на правителството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.