Кой има полза да „приписва“ коронавирус на починал пациент без доказана инфекция? РЗИ дискредитира столична болница, близки стоят под карантина без причина!

1 1 476

От столичната болница „Св. Иван Рилски“ са категорични, че починалата жена не е била с Covid-19

Епидемията от коронавирус в България е почти на финалната права. Време е за равносметки. За кой лични, за кой финансови, за кой политически. За обикновения човек това е глътка чист въздух след дългата изолация и паника. За част от лечебните заведения обаче това е време за отчитане на печалбите, а за държавата – за статистика на резултата от всетия страх.

В родопското село Осина смъртта на една жена се превърна в скандален случай. Тя беше пациент с онкозаболяване на Университетската болница „Свети Иван Рилски” в София и почина само няколко дни след изписването си. След това стана причина село Осина в Община Сатовча да бъде наречено “огнище на коронавирус”. Заразата била донесена от софийската болница и сега, в един селски дом под карантина, няколко души вероятно се питат: защо, след като имаме документ, че нашата роднина е била с отрицателен тест за COVID-19, здравните власти обявиха, че всички сме били заразени от нея?

Отговор на тези въпроси дава журналистката Валя Ахчиева, която провежда свое собствено разследване.

Тя припомня, че броят на заразените по последни данни в село Осина е над 30 души. Всички те стоят заключени по домовете си, а властите не казват откъде е тръгнала заразата с коронавируса в селото.

Снимка: svobodnaevropa.bg

Управата на болница “Свети Иван Рилски” реагира с остра позиция, адресирана до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, до Главния държавен здравен инспектор- д-р Ангел Кунчев и до директора на Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

Категорично се отхвърлят твърденията, че заразата била тръгнала от болницата и се посочват фактите за това: „Пациентката с инициали А.Л. НИКОГА НЕ Е БИЛА ЛЕКУВАНА „С” ИЛИ „ОТ” КОРОНАВИРУС.
Докато е била в лечебното заведение, жената не е била носител на COVID-19 – нещо, което се потвърждава, както от отрицателния тест, така и от изследването със скенер, на което е била подложена“.

Пациентката е починала, без да има доказана коронавирусна инфекция, казва пък кметът на село Осина Славчо Хаджиев.


Болницата “Свети Иван Рилски” настоява за извинение от страна на РЗИ-Благоевград и лично от нейния директор д-р Калоян Калоянов, който “без да има неоспорими данни си позволи да петни името на една от най-уважаваните болници в България.
“И в интервюто си пред една телевизия, “ той изнесе неверни данни за това, че починалата жена от село Осина е лекувана в “Свети Иван Рилски” от коронавирус и е била изписана с тази диагноза.”

Валя Ахчиева търси управата на болницата, за да разбере дали има отговор за всичко това? Получиха ли близките извинение? Получиха ли опровержение?

“НЕ! От никого не сме получили до този момент отговор или извинение!“, казва Моника Николова, която е пиар на “Свети Иван Рилски”. Тя продължава: “Ние очаквахме такова извинение от директора на РЗИ-Благоевград, който всъщност е в основата, на тази голяма манипулация, в която беше въвлечена нашата болница. Ако жената от село Осина беше заразена, идвайки при нас, тестът щеше да покаже това или скенерът щеше да покаже изменения в белите дробове. Тя е лекувана при нас с онко заболяване, изписана е с подобрение и без абсолютно никакви симптоми на вирусна инфекция. Ние разполагаме и с неофициална информация, че жената, освен с нашия отрицателен тест за COVID-19, тя никога не е тествана с PCR-изследване или с друг тест, който да докаже недвусмислено, че е била болна с коронавирус!”

Ахчиева не спира до тук. Тя отново се връща при и кмета на село Осина Славчо Хаджиев. Разбрал ли е той истината?

Не е! Кметът възкликва: ”След като тя е погребана, без да и е направен PCR тест от лекарите, как аз мога да знам, какво е, що е?! Няма как да разбера дали тя е била положителна или отрицателна за вируса?”

Няма как напористата журналистка  да не потърси и директора на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов.
Въпросите са: Защо не сте се извинили на болница „Свети Иван Рилски? Защо не сте изнесли цялата истина по случая в село Осина? Вие сте писали, че жената е с коронавирус, а близките и от болницата казват, че документът не сочи това? Защо не сте тествали жената?
“Съжалявам! Не мога да коментирам! Не мога да коментирам!”, повторя по телефона д-р Калоянов.

Не искат да отговарят, е категорична Ахчиева.

Властите отказват да представят публично фактите за случая в село Осина. Вписана ли е тази жена в общия списък на починалите от COVID-19? Как е доказано това? Ако не е доказано, отписана ли е тя от списъка с жертвите на коронавируса?, пита Валя Ахчиева.

Тя е категорична, че с това мълчание здравните власти само създават усещането, че някой иска да има повече отчетени случаи на COVID-19. Сякаш стремежът е да има повече плюсчета в изследванията. Един документ, с който разполагам, доказва, че всичко, като че ли отива в посока да се отчитат повече случаи на заразени с коронавирус.


Става дума за едно писмо от здравната каса в Пловдив, изпратено до болниците. С него се дават указания как да се вписват всички пациенти по клинични пътеки, за които има положителни резултати за COVID-19. В писмото се пояснява какво означават “потвърдени случаи”
“Потвърден случай е човек с лабораторно потвърдена инфекция с вируса COVID-19, независимо от клиничните признаци и симптоми”

Какво означава това?

Реклама

Това писмо показва, че е имало централно разпореждане от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), което е парадоксално. Дават се указания отгоре за пациенти, които са без клиника, т.е. здрави хора, но е достатъчно те да са с положителен резултат за COVID-19 и … за тях се позволява, да се използва клинична пътека. Здрави хора с положителен тест за Covid-19 могат да се отчитат като болни по клинични пътеки на НЗОК.

В това писмо пише, че всички клинични пътеки за грип, вирусни заболявания, бронхит, пневмонии и дихателни проблеми, могат да се ползват за хора без симптоми и
болниците да получават пари за това.

В указанията няма изискване за втора и трета проба на изследването, макар всички да знаем, че PCR тестовете имат 70% достоверност. Като че ли, всички усилия са за увеличаване на броя на положителните тестове за COVID-19, според този документ.

Петко Салчев, началник на НЗОК, снимка: БГНЕС

Ахчиева продължава смело напред – търси управителя на НЗОК – г-н Петко Салчев, за да го пита, защо НЗОК е дала такива указания на районните си каси в страната? Но г-н Салчев отказва интервю с думите, че те били изпълнявали това, което им разпореди държавата. Каква държава? Здравната каса е публична институция, която борави с нашите пари – парите на данъкоплатците.

Пред сградата на НЗОК Ахчиева среща случайно директора на Районната здравна каса в Ловеч – Антонио Маринов. Пита го дали те са получили такива указания и дали биха приели, че здрави хора могат да се хоспитализират в болниците заради това, че са с положителен тест за коронавирус?

“Да, ние сме получили указания от НЗОК, когато постъпи човек в лечебно заведение и което няма пътека 104, да сключим допълнително споразумение“, казва Антонио Маринов. “Но засега нямаме такива случаи. Имахме само двама болни от коронавирус в Троян. Инструкторът по ски в Банско и един пришълец от Англия. За хоспитализирането на пациентите преценката е на лекуващите лекари. Но няма логика здрав човек без клиника да бъде вкаран в отделение на болница”, допълва той.


След като управителят на НЗОК отказва да коментира документ, свързан с харченето на публичните средства на данъкоплатците, разследващата журналистка решава да търсим шефа на надзора на Здравната каса.

Според закона, НЗОК не може да дава пари на болниците, когато те не извършват дейности. Заради пандемията с коронавируса и извънредното положение в България, болниците спряха много дейности. Така те нямат пари за получаване от Здравната каса. След решение на парламента на болниците им бяха изплатени 85% от средната им заработка за първите три месеца – януари, февруари и март (по националния рамков договор). Проблемът е, че болниците са изработили дейности само за 30, 40 или 50% от тази сума.

Въпросът е как тогава болниците ще оправдаят останалите пари, за които нямат дейности, а са получили пари от НЗОК?, пита Ахчиева риторично.

Ако Здравната каса им каже да връщат парите? Тогава ще има брожения, защото лекарите и медицинските специалисти не могат да останат без заплати. Ако здравната каса си затвори очите сега и опрости тези пари на болниците, които вече им е дала, но без дейности, то след време, като влезе ревизия в касата или в болниците
ревизорите ще ги разнищят заради това нарушение на закона.

За да получи яснота в края на крайщата Ахчиева пита и до заместник-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева – не са ли тези указания една възможност за източване на здравната каса? Законът не позволява здрави хора да лежат по пътеки.


“Естествено, че здрави хора не могат да бъдат хоспитализирани“, пояснява Начева.

“А кой всъщност, разпореди тези указания?“ – питам журналистката в недоумение.

Оказва се, че това са технически указания, които са съобразени с инструкциите на Световната здравна организация /СЗО/ как трябва да се кодира конкретното заболяване.

На въпроса ми дали тези указания не са една възможност, болниците, макар и без дейности, да усвоят изплатените им вече от Здравната каса пари, заместник-министър Начева категорично отрече това. Тя заяви, че няма директор на лечебно заведение – частно или държавно , който би си позволил това.

И след като вече е позволено да се хоспитализират здрави хора без клиника, но с положителна проба за COVID-19, то тогава Ахчиева пита:

Защо не се хоспитализират и онези около 200 хиляди българи, които са носители на вируса на Хепатит С, но не са болни? Та нали тези указания „отгоре” били за всички болести?…

Цялото разследване може да гледате тук!:

1 Коментар
  1. българин казва

    мошенгии

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.