Защо Владислав Горанов се СРАМУВА, че е бил член на ДПС?

2 7 914

След като се видя нивото на грамотност на финансовия министър от един чат, подаден като сигнал от Антикорупционен фонд до прокуратурата, реших да си направя труда да намеря биографията му и да разбера къде, кога и как се е образовал Владислав Горанов. Сравних съдържанието на неговата биография, изложена в Уикипедия, с публикуваната на сайта на Министерски съвет.

Така започва постът на Давид Мавродиев, публикуван във Феусбук групата „Аз подкрепям Лаура Кьовеши“. Ето констатациите и въпросите му към министър Горанов:

Прави впечатление, че цели пасажи от първата фигурират в биографията му, качена на страницата на правителството, което обстоятелство потвърждава достоверността на информацията, посочена в Уикипедия. По-интересни са фактите, които не са намерили място в официалната биография на министъра, както и въпросите, които те пораждат.

В помощ на малцината останали на територията ни истински журналисти, ще си позволя да ги посоча с надеждата, че все някой от тях ще прояви професионализма си да ги зададе на следващия импровизиран брифинг в някой парк, пред цех с джипка, на магистрална отсечка или на поредната пресконференция по късни доби, за да се осветят въпросните скрити моменти от шеметната политическа кариера на Горанов, на когото групата ни иска не само оставката, но и ареста още от 11. юни 2019 г., ала тогава нито една институция не реагира на отвореното ни писмо по този повод.

.

Ето ги и въпросите:

1. От биографията му става ясно, че той е роден на 30 април 1977 г. в Плевен, до осми клас живее и учи в Долни Дъбник, след което завършва Математическа гимназия „Гео Милев“ в Плевен. И в двете биографии на министъра на финансите е записано, че „През 1999 г. завършва Стопанската академия „Димитър Ценов”- Свищов, специалност „Икономика“, магистър по счетоводство и контрол“. Следва продължението „От 1998 до 2001 г. е специалист по извънбюджетни сметки и фондове, експерт и директор на дирекция „Финансова политика” към Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа“.

Как 21-годишен младеж от Плевен, още незавършил висшето си образование в Свищов, се оказва „специалист по извънбюджетни сметки и фондове, експерт и директор“?

Толкова ценен и незаменим експерт, със солидно образование от много престижна академия, че дори и без трудов стаж по специалността го грабват от студентската скамейка в Свищов и направо го водят в София да работи за благото на родината?

Или за правата и свободите на конкретна политическа партия, за която добре знаем, от множеството разследвания на Биволъ, как управлява „Министерство на земеделието, горите и аграрната реформа“?

Но ако действително е с невиждано красив ум и притежава рядко срещан талант, търсен от дирекция „Финансова политика“, как в такъв случай да си обясним следващото изречение от биографията му в Уикипедиа- „Обучавал се е в докторска програма в УНСС, но не успява да защити докторат“?!

Реклама

Имайки предвид демонстрирания правопис в чат-кореспонденцията му от скрийншота на Васил Божков, този въпрос става риторичен, но повдига основателното питане, как изобщо е завършил средното си образование министърът, след като никой с подобни елементарни правописни грешки няма шанс да мине ДЗИ? Или може би тогава е нямало матури, което би обяснило успешното му завършване на училище,  но пък не обяснява как на 22 години става магистър с ниво на грамотност от 4. клас?

2. В качената на сайта на правителството биография липсва изречението „Започва политическата си кариера от плевенската организация на ДПС“, което е налично само в биографията от Уикипедия.

Защо? Г-н Горанов се срамува от членството си в ДПС?

Удобно е спестил този факт, за да не би някой неправилно да си помисли #КОЙ го е изстрелял в политиката, въпреки нивото му на грамотност?

Или без да иска го е пропуснал, за да не би електоратът да заподозре ГЕРБ в зависимости, в тайни договорки с ДПС за доставка на млади кадри и недай си Боже да приеме, че първата партия е просто проект на втората?

Още повече когато биографията му, след горепредставеното изречение, продължава с по-ефектното „После се ориентира към членство в ПП ГЕРБ“, но незнайно защо това изречение от Уикипедия липсва в биографията му от сайта на МС. Последно, в ДПС ли се е образовал политически финансовият министър, или школата е била „после“ в ГЕРБ?

3. И в двете биографии съществува изречението „Народен представител в 42-то Народно събрание, което напуска по собствено желание през месец февруари 2014 година“. Това е първото изречение, свързано с НС и човек би си помислил, че съществува, защото тогава В. Горанов за първи път е избран за депутат. За разлика от Б. Борисов, който му има доверие, аз реших да проверя все пак изнесената информация. За целта я потърсих в парламентарния сайт и за голяма моя изненада открих, че министърът е бил народен представител още в 41-то Народно събрание.

.

Интересно, защо би скрил от биографията си визирания факт, при условие, че всеки друг на негово място би изтъкнал първия си успешен избор за депутатско място в парламента? Ако е неволна грешка в биографията от Уикипедия или пък неумишлен пропуск в биографията от МС, които няма как той да коригира, поради липса на достъп до сайтовете, то няма обяснение защо промяната не е направена поне в биографията, качена на сайта на министерството, което той управлява – Министерство на финансите.

Каква е причината първото стъпване в НС на Горанов, в качеството му на депутат, да не фигурира в нито една от неговите три публични биографии?

Дали причината има нещо общо с факта, че в 41. НС той е народен представител само месец (от 14 юли до 20 август 2009 г.)? След което, както пише в биографиите му, „от месец август 2009 г. до месец април 2013 г. заема поста на заместник-министър на финансите“, макар 2009 г. да е вече на 32 г., но без да е работил във финансовия сектор на реалната икономика, а само е заемал постове в държавната администрация, съдейки по информацията и от трите официални биографии на министъра – „През 2001 г. заема длъжността главен експерт в дирекция „Финансиране на държавни органи, програми и осигурителни фондове” към Министерството на финансите. От 2001 до 2009 г. е началник на отдел „Социални разходи” към Министерството на финансите, Управление на публичните финанси“.

Най-същественият въпрос продължава да чака своя отговор… #КОЙлиГоНазначи?

2 Коментара
  1. От 781 казва

    Естествено е да се срамува.
    Да си член на ДПС си е за срам. В крайна сметка признаваш, че членуваш в мафията!

  2. Каспър казва

    Като министър е назначен от Пеевски на 1000%.Ще ви дам един пример със Велинградска община: във Велинград, кмета на общината е от ГЕРБ, но реално се оправлява от ДПС.След изборите, миналата година, общинския кмет заради упреците които получава от своите, че реално ДПС, управляват се опита да се разграничи.Избраха за общински председател, човек от ГЕРБ а предишния мандат, естествено беше от ДПС, въпреки,че имаха само 4 съветника.Да, но след няколко месеца, кмета просто реши да махне своя човек от председателското място и сложиха човек на ДПС….просто ей така.След учудващата и рязка рокада, кмета сам признал пред неговите хора, че лично министър Горанов му се е обадил и дал команда, председателя на общ.съвет да е от ДПС или ще спре всякакъв вид финансиране за община Велинград.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.