Скандален документ разкрива : Само загинали от куршум не влизат в графата починали от Ковид 19! Вижте как официално ни манипулират!

0 614

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров коментира казуса като скандален

Инструкция за това, как да се отчитат смъртните случаи от „идентифициран или неидентифициран COVID-19“ са получили директорите на болници в страната чрез Регионалните здравни инспекции, научи Narod.bg. Става въпрос за манипулиране на данни за смъртност в полза на световната статистика.

Вестник в.“Труд“ информира, че разполага с документа, който е изготвен върху указанията на Световната здравна организация и Международната класификация на болестите. В енго изрично е упоменато:

Смъртта, дължаща се на COVID-19, за целите на проследяване се дефинира като смърт, настъпила в резултат на заболяване с такава клинична проява при вероятен или потвърден случай на COVID-19, освен в случаите, когато има ясна алтернативна причина за смърт, която не може да се свърже с коронавируса – като травма, например – пише в документа. Лекари коментираха, че от тази препоръка следва, че само загиналите от изстрел не могат да влязат в графаката жертви на коронавируса.“

Коментара по темата даде авторитетния инфекционист доц. Атанас Мангъров, който определи това като скандално: „България не е подчинена на СЗО, това е една неправителствена организация, тя не ни е началник. Тези служители, които са в РЗИ, не ги назначават от СЗО, а от Здравното министерство, коментира пред в.“Труд“ горния цитат от указанията за родните болници доц. Мангъров. Той посочва също, че подобен тип документи могат да се ползват само за сведения, но не и да са база за работа.

Пример той посочва, че това е същото, като да се чудиш, дали някой пациент има или няма ХИВ/СПИН, но накрая да го пишем с ХИВ, защото е от т.н „рискови групи“. Според него, ако ние се съгласяваме да изпълняваме подобни инструкции, сме просто пълни идиоти.

Реклама

Инструкцията казва, че интерес на световната статистика отделните държави не бива да „коригират това, което се предполага, че е грешка, тъй като премени на национално ниво ще доведат до данни, които са по-малко сравними към данните от други държави и до по-малко полезен анализ“.

Шефовете на инфекциозни отделения коментират пред в.“Труд“, че за пръв път виждат документ, в който грешката е разрешена в името на статистиката.

Дори и при неидентифициран вирус, починали пациенти да се пишат с код COVID-19заради отчитането на смъртността: „Въпреки че и двата кода, U07.1 (COVID-19, идентифициран вирус) и U07.2 (COVID-19, неидентифициран вирус) са подходящи за кодиране на причината за смърт, известно е, че в много страни фактът за лабораторното потвърждение на каронавируса няма да бъде докладван в медицинско свидетелство за смърт. При липсата на тази подробност се препоръчва, единствено за целите на отчитане на смъртността, условно COVID-19 да се кодира като U07.1, освен ако не е посочен като „вероятен“ или „подозиран“.

„Предвид интензивните изисквания на общественото здравеопазване за данни, COVID-19не се счита като дължащ се на, или като очевидно последствие на нещо друго, по аналогия с правилата за кодиране, прилагани при ГРИПА.

Освен това в класификацията няма разпоредба за свързване на COVID-19 с други причини или за модифициране на кодирането му по някакъв начин“, пише още в документа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.