ПОТРЕС: Бащата на гербаджия №1 в Генерал Тошево виновен за избиването на последната колония корморани

4 36 569

Бизнесмените Иван и Илко Павлови изляха бетон на Яйлата през 2013-а, чувстват се недосегаеми

При мониторинг на водолюбиви птици в района на Дуранкулашкото езеро на 06.05.2020 г. екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) установи, че гнездовата колония на големите корморани е напълно унищожена. Всички дървета, където гнездяха кормораните са изсечени и подготвени за извозване.

Христо Павлов е лидер на ГЕРБ в Генерал Тошево

Зад престъплението стоят братята Иван и Илко Павлови. Важното е, че синът на Иван – Христо, е гербаджия №1 в морската община Генерал Тошево, затова и фамилията се чувства недосегаема за закона.

Според местни хора сечта е извършена в първата половина на месец април – в разгара на гнездовия сезон на този вид. Ситуацията наистина е трагична, тъй като още в началото на март, колонията беше заета от 180 двойки големи корморани! Месец по-късно при отрязването на дърветата с гнездата са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и вече излюпени малки. А видът е предмет на опазване в Дуранкулашкото езеро.

Територията, където беше колонията се намира се до самия бряг на водоема и към нея има сериозни апетити за урбанизиране. Изсичането на гората на практика е разчистване на терена за едно бъдещо усвояване.

Сезирани са компетентните институции, надяваме се да се установят извършителите и те да бъдат наказани. Но дори и това да стане – дърветата и колонията вече ги няма.

Оказа се, че братята Иван и Илко Павлови са собственици на имота, в който бяха унищожени гнездата на кормораните. Същите, които изляха и бетон в резерват Яйлата преди години.

Бизнесменът Илко Павлов, собственикът на имота на брега на Дуранкулашкото езеро, в който в началото на април е била унищожена колония от 180 двойки защитени корморани, е същият, който през 2013 г. незаконно изля тонове бетон върху скалите в резервата.

Реклама

Това показва проверка на „Дневник“, направено след сигнал, подаден в края на миналата седмица от Българското дружество за защита на птиците.

Според информацията всички дървета в имот в землището на с. Ваклино, в короните на които са се намирали гнездата на кормораните, са били изсечени и подготвени за извозване.

Това се е случило в началото на април т. г. – в разгара на сезона, през който кормораните правят гнезда и снасят яйца. В отговор на въпросите на медията кметът на Шабла Мариан Жечев съобщи, че съвместна проверка на администрацията му, РИОСВ – Варна и Изпълнителната агенция по горите е установила, че извършената сеч е незаконна, тъй като за нея няма издадено разрешение.

Договор между община Шабла и Илко Павлов, сключен на 30 октомври м.г., показва, че той е придобил бившия общински терен от близо 32 дка, категоризиран като земеделска земя, за сума от близо 100 хил. лв., или по малко над 3 хил. лв. на дка.

В съдружие с брат си Иван Илко Павлов е собственик и на съседния терен от над 91.3 дка, в който някога са се намирали ферми за отглеждане на свине и гъски. Придобиването на гората, в която до началото на април т.г. гнездяха кормораните, вероятно е имало за цел окрупняване на имотите за реализиране на инвестиционни намерения.

Справка в Търговския регистър показва, че Илко Павлов притежава еднолично или в съдружие пет компании с широк предмет на дейност и участва в управлението на още четири. В две от всички компании той е съдружник с по-големия си брат Иван, като двамата са сред най-едрите производители на зърно у нас.

Синът на Иван Павлов – Христо, е бил председател на общинския съвет в Генерал Тошево, а в момента е местен координатор на ГЕРБ в града.

Имената на двамата станаха известни през 2013 г., когато се оказа, че са излели тонове бетон върху скалите на резервата Яйлата.

Двамата братя бяха започнали да строят масивната сграда на две нива със стоманобетонни плочи от по 130 кв.м по проект за „възстановяване на рибарски заслон“ от около десетина кв.м. Документи, станали публични в разгара на скандала, показаха, че имотът е бил купен от през 1996 г. от тогавашното Министерство на земеделието и хранителната промишленост за 54 хил. лв., а от там коментираха, че сделката най-вероятно е станала без търг, а мястото и остатъците от съществувал рибарски заслон може би са били класифицирани като земеделска земя.

А незаконното строителство бе започнало въпреки възраженията от страна на Министерството на културата и Националния институт за паметниците на културата.

4 Коментара
 1. VanCo казва

  Двамата на снимката не са братя Павлови!

 2. Яна казва

  От кога Генерал Тошево е морска община? Защо не проверявате преди да пишете?

 3. Биков казва

  Последната колония корморани??? Хайде бе! Не защитавам безобразието, ама и тъпите заглавия ме отвращават!

 4. Петър казва

  Докаже ли се, техен ли е имота – на бесилото!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.