Доц. Мангъров: Няма да има камиони с трупове! Реално болните в България са между 30 и 40 души и те са в интензивните отделения

0 1 866

Инфекционистът призова хората да излязат навън и да спазват лична хигиена

Известният инфекционист доц. Атанас Мангъров даде актуални разяснения относно спецификата на коронавируса, разпространението му в страната, както и препоръки за справяне със заразата, научи Narod.bg. На първо място той опроверга причината за смъртта на д-р  Нели Пандова. Според него тя е починала от белодробна емболия, а не от коронавирус, както бе оповестено.

„Тоест нейната смърт няма нищо общо с коронавируса. Така че  това, което се твърди, че вирусът не създава имунитет, говори за пълно непознаване на заболяването, от тези, които твърдят подобни неща“, каза медикът пред в. „Минаха години“.

Той не се ангажира да прогнозира кога ще изчезне заразата, но успокой, че тези вируси не се настаняват трайно в човешката популация. За пример той посочи, предишните два подобни вируса от 2002 до 2003 година и от 2012 до 2013 година, които са причинили епидемия от близкоизточния респираторен синдром.

„Той от време на време се появява, но засяга много ограничено количество хора.  К-19 за момента се вихри по целия свят и никой не е в състояние да каже как ще се развие в бъдеще. Лично аз смятам, че тъй след време ще изчезне“, уточни доц. Мантъров.

Реклама

Инфекционистът коментира и броя на заболелите в страната, като подчерта, че тези данни, които се изнасят всекидневно от Щаба, не са реални. Сега има по около 50 души дневно, но ако изследваме 2000 човека на ден, заразените ще са сто и няколко души. „Тоест в нашата страна има огромен брой заразени, които са безсимптомни, които не хващаме, защото засега се изследва много малка част от населението. След изследването на жителите на Банско се оказа, че около 8% от населението на жителите на града са се срещали с този вирус.  Този процент, ако го приравним към населението в цялата страна – 8% прави около 500 000 и отгоре души, които са се срещали с вируса. Което ще рече, че населението на два града като Варана и Пловдив изцяло са го прекарали, ако се направи толкова обзорно сравнение“, обясни медикът.

 Той посъветва възрастните хора да не се страхуват от вируса и да се стремят да живеят нормално, като излизат често навън. „Защото стоенето вкъщи, липсата на слънце, затвореният въздух в стаята ни води до нищо добро.  Те не могат да се заразят от това, че просто са излезли навън. Те биха могли да се заразят от други хора. Така че е за предпочитане навън да не се общува с много хора, да се спазва социалната дистанция и да поддържат добре лична хигиена“, каза още доц. Мангъров.  

На въпрос на какво се дължи безсимптомното боледуване на децата, инфекционистът уточни, че причината не е във възрастта, а в това, че възрастните имат много съпътстващи заболявания.

Той коментира и лансираната теория, че БЦЖ ваксината ни предпазва от коронавируса, като поясни, че засега това не е доказано. „Ако пази, това е много хубаво, защото ние сме от тази част на света ,която е имунизирана с ваксина БЦЖ, но няма доказателства в полза на това твърдение“, бе категоричен доц. Мангъров.

Медикът успокой, че в България няма да има камиони с трупове, тъй като продължителността на живота тук е по-ниска. В Италия и Испания това се е случило ,защото там средната продължителност на живота е 80 години и са починали именно такива хора.

Той лансира и своята теория, че реално болните в България са между 30 и 40 души, които са в интензивните сектори на болниците. „Хоспитализираните реално са 300 и няколко души. Малка част от тях са с грипоподобни симптоми като температура, болки в гърлото, общо неразположение.  Симптоми, които не се отличават от банална настинка, която я караш няколко пъти годишно на крак. Всъщност, ние реално не знаем колко са заразените в страната, защото най-достоверното проучване, което, както казах вече, е направено до момента , е в Банско, от което се вижда, че 8% от населението в града, което е около 14 хиляди души, са се срещали с вируса.  Тоест 1000 и малко човека имат изградени антитела. На този принцип в България около 500-600 хиляди души трябва да са се срещали с вируса, обобщи медикът пред в. „Минаха години“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.