Притиснат в ъгъла: Бойко призна за връзките на Горанов с Васил Божков, бизнесменът го нарече „мутра“

0 4 292

Притиснат в ъгъла от разкритията на Васил Божков по-рано днес пред Би Ти Ви, Бойко Борисов се видя принуден най-сетне да признае връзките на финансовия министър Владислав Горанов с избягалия зад граница мултимилионер.

„Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив – многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал – днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни“, коментира премиерът Бойко Борисов по повод интервюто на хазартния бос пред Би Ти Ви Премиерът обаче не каза ще поиска ли оставката на Горанов.

По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, Борисов каза: „Какво сме му взели – завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта.“

Премиерът категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали.

„Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона… Всички вече са обвиняеми“, каза той. Борисов визира промените в закона за хазарта, направени през декември 2013 г., когато, случайно или не, депутатите пропускаха да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото. Благодарение на това недоглеждане прословутите „талончета“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса. По това време управлява кабинетът на Пламен Орешарски с мнозинство от БСП и ДПС.

Борисов е бесен и от обвиненията, че се разпорежда в спорта. „Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което правя, е след искане за подкрепа на фенклубове. От кой ли не получавам такива искания, включително и от „Левски“. Всичко се случва пред очите на обществото, никога не съм го крил“, бе категоричен той.

Борисов редовно влиза в ролята на спасител за футболните клубове, като през последното десетилетие неведнъж намира спонсори, включително и държавни, и раздава милиони за стадиони на частните клубове. Примерите са много, като само от началото на 2020 г. премиерът „раздаде“ 37 млн. лв. за стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“ в Пловдив, а на „Левски“ обеща подкрепа за изграждане на козирка на ст. „Георги Аспарухов“ и за евентуално финансиране чрез спортния тотализатор.

Реклама

Впрочем, относно помощта за „сините“, спортният министър Красен Кралев заяви в прав текст, че държавата е готова да помогне на клуба, ако бъде сменена собствеността му. В момента мажоритарен собственик е приближеният до Васил Божков бизнесмен Георги Попов.

„Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент“, добави Борисов. Сутринта Божков каза, че Борисов е общото между мутренските времена и сегашните.

„Сега“ зададе и въпроси на министъра на финансите Владислав Горанов – колко пъти се е виждал и колко пъти е разговарял с Васил Божков, вярно ли е, че лично е представил шефовете на комисията по хазарта на шефа на „Нове Холдинг“, и дали ще подаде оставка.

От пресцентъра на МФ отговориха, че министърът ще направи изявление по тези въпроси пред журналисти в парламента.

Когато избухна скандалът, Владислав Горанов обяви, че не е имал представа за поразиите в хазарта – въпреки че този бизнес е в неговия ресор и че той лично назначава председателя на Държавната комисия по хазарта.

„Ако се установи моя лична вина или компетентност по Закона за хазарта, отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност“, каза Горанов по повод на обвиненията на прокуратурата, че държавата е пропуснала да събере стотици милиони левове такси от двете популярни лотарии на Васил Божков.

Тактиката на министъра още в самото начало на скандала с частните лотарии е да се дистанцира от работата на комисията по хазарта и от упреците, че в продължение на години не е защитил интересите на бюджета. „Ако съм знаел, не бих допуснал“, каза той, старателно избягвайки думата „оставка“ .

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.