ПОЗОР: Безхаберният Боил Банов поруга знаков паметник на културата! (Под носа му агенция дава под наем къщата на скулптора Андрей Николов)

0 1 891

Безхаберният министър Боил Банов, който доскоро имаше всички шансове да завърши пълен мандат в лежерно и напоително бездействие, най-вероятно ще бъде изритан публично от културното ведомство. Това е единственият полезен ход на премиера Бойко Борисов след може би най-голямата издънка от серия гафове, в които Банов перманентно твори в оглавяваната от него институция.

Изумително скандална обява от сайт за недвижими имоти показва, че знакова за изобразителното изкуство къща-музей на великия скулптор Андрей Николов, която е дарена на Министерство на културата, се дава под наем. Резилът разбуни духовете в артсредите.

В свое разследване екипът на „Галерия” установи, че чашата прелива миналата седмица в петък вечер, докато Янка Рупкина пее с пълно гърло народни песни от покрива на къщата музей, по-известна като Червената къща.

Точно по това време в сайта на имотна агенция се появява скандалната обява и под снимката на голямото ателие четем, че помещението се отдава под наем за 4000 лв. на месец. При разговор с екипа на редакцията с Бистра Харизанова, брокерът, отговаряща за този имот, разбираме, че сградата, добила популярност под името Червената къща, се дава под наем от физическо лице и за предпочитане е дългосрочното му наемане. По думите на госпожа Харизанова изискването на собственика е площите да се използват за културни цели.

Ден по-късно, усетили задаващия се скандал без аналог досега у нас, на официалната страница на Националната галерия се появява оправдателно съобщение. В него се твърди, че обявата за даване под наем на пространството, лесно разпознаваемо по снимките като голямото ателие на скулптора Андрей Николов в къщата-музей Андрей Николов на улица „Любен Каравелов“ №15 в София, няма нищо общо с Националната галерия, която стопанисва части от имота в съответствие със закона за държавната собственост.

От публикуваната информация става ясно, че по-голямата част от това ателие е реституирана частна собственост.

Всъщност, по-голямата част от залата (наричана още театрална или кинозала, а в миналото – основното ателие на скулптора) е собственост на частни лица и по-малка на държавата (2/14 идеални части от залата), чийто дял се стопанисва от Националната художествена галерия (НХГ). Това потвърди и директорът на галерията Ярослава Бубнова в интервю за предаването „Култура.БГ“ на БНТ във вторник (5 май).

През февруари НХГ подписа споразумение с фондация „България 2002“, на която предоставя Червената къща за ползване по определени проекти. „Обявата за даване под наем на Червената къща не е наша“, казаха за „Дневник“ от фондацията.

От държавната галерия също съобщиха, че нямат общо с офертата в сайта за имоти. Това означава, че тя вероятно е била пусната от частните собственици. От НХГ обясниха, че реституирана частна собственост „обаче не дава право ателието да бъде предложено на пазара и то е нарушение на Закона за държавната собственост“.

„Бъдещето не е много ясно“, призна в интервюто пред „Култура.БГ“ Бубнова (вижте видеото в края на текста). Тя разказа, че държавата е мажоритарен собственик на целия имот, а наследниците са мажоритарен на залата. Въпреки това без съгласие от НХГ тя не може да се пуска под наем. Бубнова обясни, че е ясно, че собствениците търсят приходи от своя имот, а задачата на галерията е да създаде съдържание за мястото в полза на Андрей Николов и скулптурното изкуство.

Реклама

Прогнозата й е, че предстои „сложна система от преговори“, но според нея заедно с Министерството на културата ще бъде намерено решение за публично ползване на мястото и ще останат „добри съседи“ с другите собственици. Бубнова добави, че това вероятно няма да бъде без заплащане.

Тя каза, че договорът с фондацията и режисьора Димитър Гочев, който искал да снима филми за Андрей Николов, е само за съвместно сътрудничество, а след като бъдат изяснени отношенията и възможностите, ще има публичен търг за отдаване под наем на къщата.

Така засега двуликата собственост остава пречка за цялостен проект за бъдещето на Червената къща.

През февруари министър Банов, когато уверяваше, че къщата ще стане музей, заяви, че Министерството на културата е предлагало на собствениците да откупи тяхната част, но те не са били съгласни да я продадат.

В сградата е живял известният скулптор Андрей Николов (1878 – 1959 г.), а тя е с най-високия статут на недвижима културна ценност – с национално значение. Проектът е на арх. Иван Васильов и е построена през 1928 г.

Доскоро там беше известният Център за култура и дебат Червената къща, който превърна мястото в територия за изява на независими творци и на свободното слово. От две години вървеше настойчива кампания от управляващото мнозинство в парламента къщата да бъде отнета от стопанисващата я фондация. „Изказвам своето голямо задоволство, че домът на великия скулптор Андрей Николов – Червената къща, най-после е възвърнат на държавата и трябва да стане музей, каквато е дарителската му воля“, обяви Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура, пред „Труд“ в началото на февруари тази година, когато това се случи.

Министърът на културата Боил Банов обаче заяви пред парламента, че Червената къща е отчуждена от държавата, а не е дарена през 1974 г. в полза на Националната художествена галерия: „Надпартерният етаж и 12/14 части от нея са реституирани на наследниците на Иво Ташков.“

През 2001 г. сградата бе предоставена от Министерството на културата на „Фондация „Гъливер клиринг хауз“ за създаване на културен център със срок за ползване от 10 години срещу цялостен ремонт. Къщата тогава е в окаяно състояние – разрушени фасади, спряно електричество и вода, влага и мухъл. Фондацията влага 750 хил. лева в обновяването й. Ремонтът на покрива се случи по програма Красива България – Красива София на UNDP. Други средства са от Фондация „Отворено общество“ и Програма МАТРА на Министерство на външните работи на Кралство Нидерландия. През 2004 г. сградата се превръща в известния Център за култура и дебат, наречен Червената къща. В нея до 2013 г. действаше постоянна експозиция „Духът намира тялото“ с 20 творби на скулптора Андрей Николов. Тогава НХГ реши да прехвърли скулптурите към новоткрития „Квадрат 500“.

През 2014 г. Министерството на културата налага за сградата годишен наем 96 хиляди лева. От фондация „Гъливер Клиринг хаус“ заявяват, че не могат да се справят с плащането му и предстои закриване на дейността. Творците отговарят на предизвикателството с арт композицията „Духът напуска тялото“, но по-късно е намерен вариант за приемлив наем и дейността продължава до края на 2019 г.

Според Десислава Гаврилова, един от основателите на Центъра за култура и дебат Червената къща, подобно място е необходимо повече сега, отколкото преди две десетилетия. „Едно от най-важните неща, което постигнахме, е да удържим центъра отворен за взаимоизключващи се гледни точки, да настояваме, че тези, с които не сме съгласни, също трябва да бъдат включени в разговора“, обяснява тя пред „Капитал“ през февруари тази година.

„Там трудно може да стане музей в днешния смисъл, защото са реституирани различни части от къщата и частният собственик си има свои решения“, обясни Ярослава Бубнова още през март. Тогава тя каза, че „всички спекулации, че там ще стане банка или кръчма, са невъзможни“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.