Narod.bg видя: Тодор Попов продава родопска гора за 2 лв./кв. м, Бойко се скри от гнева в с. Црънча

1 2 868

Пазарджишкото с. Црънча, над което има военно стрелбище, се стягат за бунт срещу кмета на общината Тодор Попов, известен като близък до Бойко Борисов, който се обръща към кмета с галеното „Тошко”.

Причината е повече от скандалното решение на община Пазарджик да пусне в продажба 370 декара от гората над селото, за която „кръв се е ляло”, както пишат гневните жители на селото. Новината за далаверата гръмна на заседание на старейшините преди седмица.

26 съветници, при необходим минимум от 21 гласа, подкрепиха предложението на Тодор Попов за продажбата на родопската гора. Сред тях и общинските съветници на Арлин Антонов, който уж беше противник на безобразията в общината край Марица.

От трибуната кметът на село Црънча Ангел Юруков категорично заяви, че всички в селото са против подобна сделка. Очакваният приход от гората е близо 1 милион лева.

В защита на гората застана и Мая Манолова със своята гражданска платформа. Бившият омбудсман изпрати писмо до общинарите в Пазарджик, с което ги съветва да не продават гората. Изчисленията на екипа на Манолова са, че гората ще бъде продадена за 2 лева на квадратен метър.

Все пак общинските съветници вписаха в днешното си заседание, че 20% от парите от сделката ще трябва да отидат за развитието на Црънча. Във фейсбук жители на селото обаче готвят отпор – хората се готвят за протести въпреки коронакризата.

Тодор Попов и Бойко Борисов обичат да режат лентички пред обективите

Бунтът дойде днес, навръх Гергьовден, когато на място пристигна и покровителят на Тодор Попов – премиерът Бойко Борисов. Хора от Црънча и околността се събраха на протестно бдение над местността Гергьова черква против продажбата на родопската гора.

Реклама

Бдението бе планирано за 12.30 след демонстрациите на военните формирования, които се провеждат на полигон Црънча.

Няколко човека обаче навлязоха в зоната на учението и го прекъснаха, което не е било предвидено от организаторите на протеста, които са се събрали на Гергьова черква.

„Искат да продадат гората на таен търг, не знаем на кого и защо. Съдът с решение твърди, че това не е гора, но всеки може да види, че е“, сподели пред репортер на Dnes.bg един от протестиращите.

Според тях това е някаква сделка межди бившия кмет на Црънча Евгени Атанасов и Тодор Попов, но инициативният комитет няма да спре с протестите. Оттам допълниха, че има направен и нерегламентиран път.

Протестиращите обаче така и не успяха да се срещнат с Бойко Борисов, за да му се оплача от далаверите на авера му Тодор Попов. Бойко набързо прекрати визитата си и отпраши далеч от проблемите на Црънча, за да не засегне близкия си градоначалник Тодор Попов, коментират в социалните мрежи.

Каква е историята?

През 50-те години селото станало общински център и гората на селото била квалифицирана в общинска. След края на социализма общински център става Пазарджик и гората преминава към нея. И затова Пазарджик сега има правото да я продава. Според местните в самата гора има тракийски могили, които не са изследвани. Отделно има останки от крепости. Те се опасяват, че като се продаде гората всичко може да бъде разкопано и разграбено.

Още по темата:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.