Само в Narod.bg: Испания извади от ареста Ветко и Маринела Арабаджиеви, Мадрид бесен на София за промяна в обвинителния акт на хотелиерите

0 2 251

Грандиозен и добре прикрит скандал тресе Темида, научи първо Narod.bg. Спипаните през март 2019-а в Испания Ветко и Маринела Арабаджиеви преди два дни изненадващо бяха пуснати под домашен арест от Специализирания наказателен съд без да се сериозни мотиви.

Единственото обяснение бе, че съдиите уважили искането на Арабаджиеви да се лекуват вкъщи, след като месеци лежаха под охрана в болници с различни заболявания и въпреки предишните им опити да напуснат ареста по същата причина – лечение.

Семейството хотелиери са подсъдими за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари.

Източник на Narod.bg от средите на Темида обаче обясни, че промяната в мярката за неотклонение дошла след натиск от Испания, защото у нас обвинителният им акт бил променен в разрез с установеното от прокуратурата в Мадрид.

Затова и властите у нас били принудени да ги извадят от килиите под домашен арест, въпреки че през декември миналата година обвинение влезе в съда.

Реклама

Обвинението срещу двамата беше повдигнато, докато главен прокурор беше Сотир Цацаров, който през декември миналата година застана начело на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

В началото на годината комисията внесе иск за отнемане на имущество срещу Вълчо (популярен и като Ветко) и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях юридически лица на обща стойност над 379 млн. лв.

Ветко и Маринела бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест и с червена бюлетина на Интерпол след акция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и специализираната прокуратура в края на август 2018 г. Тогава бяха претърсени хотел „Маринела“ и офиси на техни фирми, а синът им Вълчо Арабаджиев бе арестуван.

След като прекара 7 месеца в ареста, Вълчо Арабаджиев бе освободен под парична гаранция от половин милион лева.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани на 7 март миналата година в къщата на дясната ръка на наркобоса от световна величина Евелин Банев – Брендо – Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, в курортно градче близо до Барселона.

Домакинът им също беше арестуван по искане на Швейцария, но впоследствие освободен. Ден по-късно Семерджиев отново беше задържан, но по искане на българските власти по обвинение за това, че е помогнал на Арабаджиеви да се укрият.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.