Политик от ГЕРБ получил подарък мезонет от Васил Божков! (Вижте разкрития за луксозния жилищен комплекс на хазартни бос)

0 3 393

Въпреки обвинения за пране на пари и редица други престъпления, един от бизнесите на Васил Божков работи с пълна пара. Това е строителството на огромния жилищен комплекс, който се издига в столичния квартал „Красно село”. По информация на Narod.bg,  във въпросния комплекс мезонет има висш политик от ГЕРБ,  който го е получил като подарък от самия Васил Божков.

Оказва се, че Божков продължава да развива бизнес у нас въпреки ликвидирането на хазартните му компании и бягството му от България през февруари. Милиардерът бе обвинен в неплащане на такси и данъци, пране на пари организирана престъпна група и още осем престъпления. Часове преди да бъде арестуван обаче, той успя да отлети за Обединените Арабски Емирства, където се води дело за неговото екстрадиране у нас.

 От несметните бизнес-начинания на Божков практически остана само едно –  строителството на жилищен комплекс в района на „Красно село”, близо до булевард „Цар Борис III” и стадион „Славия”. Изграждането му започна през миналата година и трябва да бъде завършено през април 2022Г.

Проверка на ”Галерия” показва, че компанията  „Нове Хоумс” продължава да извършва дейност и да продава апартаменти „на зелено”.

 Тя е една от малкото, които не са запорирани от държавните органи. Единствено е засегната от пандемията с коронавирус, която удари строителния бранш като цяло и търговията с имоти. Разгънатата застроена площ на сградите е върху терен от 27 декара е 97 хил. кв.м. В проекта влизат 556 апартамента, както и 6 търговски обекта на площ малко над 58 хиляди квадратни метра и две подземни нива с гаражи, паркоместа и мазета, възлизащи на приблизително 36 хиляди квадратни метра. Средната цена на жилищата е около 2500 лв. Проста сметка показва че Васил Божков и контролираната от него компания ще получат близо 300 милиона лева приходи от продажбата на жилища в този район.

 Най-ниската цена на предлаганите жилища в района е 750 евро за квадратен метър, а най-високата стига до 1500 евро в зависимост от разположението и големината на апартамента. Дори кризата с коронавирус обаче не можа да накара инвеститорите да свалят цените. Според брокери още преди стартирането на строителство са били продаден 74 апартамента изцяло на зелено което е над 12 на сто от имотите.

Реклама

Неофициално се говори, че тази фирма се управлява от сина на Васил Божков – Антон въпреки че той не фигурира в ръководството. Номинално нейни собственици са Мария Димитрова и Филип Марков с по 50% дялове. Марков е в управата на „Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри 21”, заедно с други близки до Божков лица. Освен тях в съвета на директорите влиза и Иво Иванчев, който до 2018 година е бил управител на две дружества част от групата на „Нове Холдинг”. Адвокатът на „Нове Хоумс” пък е Георги Бакърджиев, който има дългогодишна практика в различни фирми на Божков. Синът Антон Божков фигурира в търговския регистър като управител и собственик само на една компания „Инфра холдинг”. Тя се занимава с пътно строителство и ремонти и от нея Божков младши получава годишна заплата от 102 хиляди лева.

 Историята на придобиването на земята е много интересна и е възможно да привлече вниманието на разследващите органи. Теренът върху който  строи „Нове Хоумс” е на бившия завод „Балканкар”. Знаменитият производител на електро и мотокари обяви фалит през 2002 година. Сградите, в  които се помещаваше „Балканкар Инженеринг”- институтът, извършващ научната дейност за „Балканкар”, дълго време не се стопанисва.

През юли 2014 година се направи опит да бъдат продадени заедно с терена за обща сума от 17 милиона лева.

Странно, но за тази сума купувач не се намери. Такъв се появи две години по-късно в лицето на Васил Божков. Чрез едноличната си фирма „Прима БГ”, той се сдоби с имота за доста повече пари- 28 милиона лева. След още две години през 2018 година новосъздадената фирма „Нове Хоумс” придобива терена срещу сравнително ниска цена от 5 милиона лева.  Как така блестящия математик превъзходен бизнесмен Васил Божков е допуснал да загуби 23 милиона от сделката със земя не е никак ясно? Също така не е ясно защо бившият синдик на „Балканкар” и собственик на терена отхвърлят предложения за строителство и инвестиции на други фирми , при това много солидни и с безспорен авторитет в бранша.

През миналото десетилетие имало поне три оферти за изграждането на жилищни комплекси, но по незнайни причини те не са приети.

Според една от тях се предвижда строителство на търговски ,офисни и жилищни площи, хотелска част, киноцентър, както обект  за хранене и развлечение. Освен това в комплекс и очаквало да бъдат издигнати 40 етажна сграда висока над 140 м.  Мащабният проект обаче не се реализира. Теренът остава в активите на „Балканкар Холдинг”.

Прокурорите вече разследват откъде идват парите за строителството на жилищния комплекс. Според запознати това е част от обвинението срещу Васил Божков за пране на пари. Основно подозренията падат върху уставния капитал на компанията, който е едва 50000 лв. Много е спорно как фирма с толкова малък капитал може да събере средства за мащабното строителство. Те се изчисляват на около 85 милиона лева по пазарни цени. Произходът на тези средства не е много ясен, довериха за „Галерия” разследващи. Антон Божков е разработван и по друга линия, също част от строителния бизнес на баща му. През 2014 година гръмва скандал с некачествени екопътеки на Витоша, построени от компанията на Антон Божков „Инфра холдинг”. Дъщерната „Инфра Роудс” печели тогава поръчка на стойност 2 милиона лева. За изграждането на екопътеки в планината. Те обаче практически бяха унищожени при първия проливен дъжд и придошли води. Прокуратура се интересува как така стихийните бедствия не са били заложени в заданието за поръчката. Това е позволило на фирмата на Антон Божков да прибере тлъста сума без значение от качеството на извършени

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.