Гневен доктор: Г-н министър, ще задминем Испания и Италия по лекарската смъртност, всеки ден умира един от нас! Не ви пука, нали?!

0 870

Властта излъга медиците за бонуса от 1000 лева, оплака се дъщерята на фелдшер от Павликени

Гневен доктор изля болката си от случващото се у нас предвид високата смъртност сред лекарите на първа линия, видя Narod.bg. Статистиката сочи, че 11% от всички починали са именно медици.

Според експертът в бяла престилка няколко са основните проблеми, пред които е изправено съсловието в борбата с коронавируса – липсата на оборудване, подходящо за битката с Covid-19, недостатъчното тестване на медиците и медицинските работници и тоталното безхаберие на властта към проблемите им.

Ето пълния текст на посланието, на което здравният министър е задължително да обърне внимание, ако иска да опази живота на българските лекари:

„Г-н Министър на Здравеопазването ,

Добре ли спахте ? Колко медици тествахте за COVID-19 за два месеца? Как и къде лекувате 176 медици с доказана инфекция от COVID-19? 11% от всички заразени са медици. Има накъде още да се расте, за да стигнем Испания и Италия, където този процент е 25%.

Нищо, че те имат изолатори, триажни зони, чиста и мръсна зона, филтри за обличане и събличане на защитни облекла, които са задължителни за всички спешни медици. Ние имаме всички шансове да ги задминем по заболеваемост и смъртност на медици с настоящата организация и предпазни средства .

А колко още медици има недоказани с COVID-19, които се самолекуват вкъщи, застрашавайки семействата си или се мъкнат по дежурствата защото няма кой да работи и застрашават пациентите си.

Защо всеки ден умира по един от нас? Загубихме двама от колегите ми с доказана инфекция с COVID-19 за два дни. Бог да ги прости ! Разболяха и семействата си, дано да се излекуват бързо!

Знаете ли защо загубихме колегите си? Вашият отговор е сигурно, защото са били нехайни или са имали придружаващи заболявания.

А аз ще Ви кажа, че умряха, защото едната се самолекува у дома до последно. Другата я лекуваха недоизлекуваха и се върна у дома с два отрицателни теста и с изяден от пневмонията бял дроб.

Откъде знам ли? Познавах ги, г-н Министър, бяха обикновени и в същото време необикновени хора.

Раздаваха се за пациентите си, невероятни специалисти и като всички нас работеха на няколко работни места, щото заплатите не достигат.

Питах Ви преди месец, когато нямаше тествани медици, питам Ви сега пак:

Колко медици тествахте? Защо тествате само определени лечебни заведения?Защо тествате по алгоритми, написани от санитарни инспектори, които представа си нямат за праните маски, измислените ни защитни облекла, които се раздават по преценка от телефонния триаж, а на адреса изненадата ни заварва по бяла престилка и с хирургична маска.

Абсурдните ви, взаимно противоречащи си заповеди, доведоха дотам, че пациентите ни лъжат, само за да бъдат прегледани и диагнозата изплува без да сме със защитно облекло, независимо дали сме в дома им или в спешното.

Като капак всеки ден разхлабвате мерките за социална изолация при растящ брой заразени?!

Реклама

Е, на този абсурд никой от нас отговор не намери , но със сигурност Ви казваме, хаосът и несигурността ни на всяко дежурство ескалира! Защо не ни тествате заради несигурността и хаоса в двумесечното ни ежедневие?

С колко от нас се срещнахте и ни попитахте от какво се нуждаем, от какво се страхуваме, как можете да ни помогнете ?

Как ни лекувате, като се разболеем? Ако PCR е отрицателен, връщат ни работа, ако е положителен, ни оставят вкъщи да си мерим температурата и сатурацията и като спадне до степен за интубация, може и да ни хоспитализират.

Знаете ли, че в Румъния д-р Раед Арафат, зам.-министър на вътрешни работи и извънредните ситуации, е разпоредил всеки положителен на COVID-19 медик се приема в болница, за да не застраши семейството си и се лекува, а у нас се експериментира с домашно лечение, а ако те приемат в болница те лекуват дотолкова, че след няколко дни си отново с пневмония и този път нещата са 1:0 за Смъртта.

Един лекар, който не знае дали ще доживее края на тази епидемия, защото е никой за вас!”

На този фон дойде новината, че фелдшер, борил се на „фронтовата линия” със заразата, е останал без мижавите 1000 лева, които кабинетът обеща на всеки герой в бяла престилка.

Лидия Пенева, дъщеря на ощетения Милко Марков, пусна гневно писмо, в което настоява за отговори.

„Пиша ви това във вида си на пряк роднина на Милко Марков – той е мой баща. Аз като зряла жена, която със семейството си (съпруг и дете) живее във време на карантина, работи, спазва всички правила, далеч от родителите си, с невъзможността да ги вижда/помогне и в същото време някой преценява кой да получава награди.

На базата на невярна информация или има лично отношение?

Казвам го всичкото това, защото въпросът е принципен, живеем във време на биологична война, дали изкуствено създадена или умишлено. Но целият свят е в тотален хаос.

Вие, журналистите, сте хората, които би трябвало да предавате коректна информация и да показвате грешните неща в цялата ни сбъркана държава.

Знам, че не сте човекът, който ще даде едни 1000 лв. на баща ми. Но искам да се чуе моята дума…”, е само част от гневното писмо до в. „Борба” на Лидия Пенева.

Тя е дъщеря на фелдшера Милко Марков от Лесичери, един от лишените по неясни причини от обещания държавен бонус от хиляда лева.

По темата имаше онлайн публикация с доста широк отзвук. Тогава обаче други лишени фелдшери и шофьори в Спешна помощ в Павликени пожелаха да останат анонимни. Ръководителката на центъра старши фелдшер Миглена Миронова обясни, че спазва указанията и разпоредбите, а работещите, които са ходили на адреси с Ковид-19 или съмнения за такъв през април, ще си получат премията през май. Тя посочи, че в общината има само два случая на зараза – в Лесичери и във Върбовка. Останалите посещения били за пневмонии.

Лидия Недева обаче предостави документи, от които става ясно, че баща й Милко е бил на дежурство през март в Бяла Черква. На 25 март фелдшер Марков е бил на посещение при лекар с пневмония със свой колега. Този документ обаче бил пренебрегнат при раздаването на парите за март.

„Става въпрос за чест – 1000 лв. не са малко, не са и много. Здрави сме всички на този етап и сме хора, които си изкарваме парите честно. Материалното състояние, в което живеят всичките ми близки, е добро. Така или иначе тече разследване в медицинските среди по въпроса, а може да се стигне и до съда”, подчерта Лидия Недева.

Всъщност, напрежението при определяне кой да получи бонус от 1000 лв. има почти във всички поделения на Спешна помощ в областта и в страната. Заради брожението прокуратурата вече се е самосезирала от медийни публикации и извършва проверки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.