Нечувано в Narod.bg! Пловдивчанка бе глобена, че стои изплашена на пейка след труса! Трябва да се разхожда!

0 646

Адвокат издаде наръчник за обжалване на „Актове по време на чума“

От вчера станахме свидетели на нечувана досега глоба, родена по време на извънредното положение в държавата, информира Narod.bg. На пловдивчанката Емилия Григорова бе наложен Акт, че е нарушила забраната за сядане на пейки на обществени места,  като след силното земетресение от вчера си е позволила заради шока да поседне пред блока си.

Обяснението на властите за налагането на акта е, че тя не е трябвало да сяда на пейката, а да се разхожда около нея!  

Само за часове постът на глобената събра над 2 5000 реакции в профила й във Фейсбук, 1000 коментара и близо 2 000 споделяния.

Ето и част от реакциите на гражданите:

Адвокат Николай Хаджигенов пък „се самосезира“ след поредицата абсурдни случаи на наложени глоби по време на пандемията и ги обобщи под заглавие „Актове по време на чума“, за да помогне на ощетените да намерят правна помощ:

„До тук през мен минаха актове съставени за следното:

1.Пуши в паркиран автомобил

Реклама

2. Кара колело

3. На улицата е

И още и още за каквото се сетите, но всички са за нарушения за и във връзка с извънредното положение и са пълен, тотален потрес!

На първо място, всички актове които видях, са с грешно правно основание. Ерго при обжалване ще паднат само на това основание. Извънредните правомощия не са научили чукча да чете, а само да пише. Та, по самите актове НЕ правите нищо!

След като ви връчат наказателно постановление, в 7 (седмодневен) срок същото подлежи на съдебен контрол пред съответния районен съд. Срокът за издаване на наказателни постановление е месечен, но обикновено отнема между 3 и 6 месеца. Наказателните постановления трябва да се обжалват изцяло, като незаконосъобразни и издадени в нарушение на установените правила. По възможност, ангажирайте адвокат или поне се консултирайте с адвокат или юрист.

Ако нямате възможност, пишете вие с посочване на този текст:

Обжалвам изцяло посоченото наказателно постановление, като неправилно, незаконосъобразно и издадено в нарушение на установените правила.“

Задължително посочете, че размерът на наложеното наказание НЕ съответства на извършеното нарушение и обществената опасност на деянието, т.е. нарушен е основен принцип в правото. Практиката на ЕСПЧ е константна в този смисъл. Държавна такса в размер на 10лв. по сметка на районния съд пред който се подава жалбата. Всички съдилища има сайтове и в тях са посочени банковите сметки.

Това е. Не им се стряскайте. Обжалвайте постановленията. Имате право да сте навън по двама навсякъде с изключение на паркове, детски и спортни площадки“, обобщава адвокат Хаджигенов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.