Ексклузивно в Narod.bg! Махат шефа на Фонд „Земеделие”, слагат човек на Кирил Домусчиев

1 3 324

Бойко Борисов готви поредната изненадваща рокада по върховете на земеделието, научи ексклузивно Narod.bg от депутати от целия политически спектър.

Скоро Държавен фонд „Земеделие” ще има нов шеф – на мястото на изпълнителния директор Васил Грудев ще застане неговият заместник в момента Иван Капитанов, потвърдиха информаторите на Narod.bg.

Според депутатите причината за смяната е, че гласеният за биг бос на ДФЗ, който е най-големият разпоредител с европейски средства в държавата, е човек от близкото обкръжение на бизнесмена Кирил Домусчиев. Мултимилионерът пък е сред най-доверените хора на Бойко Борисов, когото публично не се свени да нарича „шефа”.

Иван Капитанов в момента се води зам. изпълнителен директор с ресори „Технически инспекторат”, „Краткосрочни схеми за подпомагане” и САПАРД. Приближеният до Домусчиев чиновник е завършил „Икономика и управление на индустрията“ в УНСС. Има дългогодишен опит в държавната администрация. От 2002 г. до 2011 г. работи като експерт в дирекция „Финанси на реалния сектор” в Министерство на финансите.

От април 2011 г. до ноември 2013 г. Капитанов заема длъжността заместник-изпълнителен директор на ДФЗ. В периода 6 август – 7 ноември 2014 г. е назначен за началник на кабинета на министъра на земеделието и храните Васил Грудев, който в момента му е шеф в ДФЗ, при служебното правителство на Георги Близнашки.

От ноември 2014 до януари 2017 г. е финансов съветник на министъра на земеделието и храните.

От 2014 до 2017 г. Капитанов е председател на Съвета на директорите на държавната фирма „Пристанище Бургас” ЕАД. От 2017 до юли 2019 г. той е зам. – председател на дружеството. Именно по работна линия се получила и връзката му с Домусчиев – дружеството на мултимилионера „БМФ – Порт Бургас“ е единственият концесионер на порта в морския град.

Работата между Капитанов и Домусчиев очевидно е била ползотворна, тъй като двамата са близки и до днес. Близостта им е толкова силна, че сега баровецът ще изстреля своя авер на върха във фонд „Земеделие”, не скриха информаторите ни.

Васил Грудев скоро ще бъде сменен, твърдят депутати от целия политически спектър

Според информацията настоящият шеф на Фонда Васил Грудев може да стане заместник на земеделския министър Десислава Танева, или да смени изцяло професионалната среда с началнически пост в друга агенция.

Грудев, който бе министър на земеделието във втория кабинет на Бойко Борисов, пое ДФЗ през юли 2019-а и много скоро лъсна първата му издънка – чиновникът излъгал, че доктор на науките!

Според официалната му биография, публикувана в страницата на ДФВ, той „завършва право в Юридическия факултет на университета „Franche-Comté” в Безансон, Франция, през 2003, а година по-късно – и магистратура по административно право в същото висше училище. През 2005 г. става доктор и асистент към Юридическия факултет на университета „Robert Schuman” в Страсбург, Франция.”

Реклама

http://www.dfz.bg/bg/za-dfz/rakovodstvo/izpalnitelen-direktor-dfz/

Със сигурност обаче Васил Грудев не е получил образователна и научна степен доктор в Страсбург, нито където и да било другаде във Франция, разкри „Биволъ”. Това се установява елементарно в централния депозитар на дисертациите, в който няма никаква следа от негов научен труд. Колегите направили проверка с всички възможни изписвания на името на Грудев на латиница, но така и не открили нашенеца:

https://www.theses.fr/en/?q=grudev

https://www.theses.fr/en/?q=grudef

https://www.theses.fr/en/?q=grudeff

https://www.theses.fr/en/?q=groudev

https://www.theses.fr/en/?q=groudef

https://www.theses.fr/en/?q=groudeff

За получаването на докторска степен във Франция са нужни най-малко 3 години. Изключения правят някои особено надарени студенти в точните науки и математиката. В областта на правото, в която се е обучавал Грудев, със сигурност няма как да се завърши магистратура през 2004 г., а през 2005 г. да се защити докторска степен.

Де факто през 2005 г. Грудев не е можел дори да запише докторантура, тъй като във Франция магистърската степен за бъдещите докторанти трае две години. В най-добрия случай е възможно през 2005 Грудев да е завършил така наречената Диплома за задълбочено обучение (DEA), която до 2004 заместваше втората година на магистърското обучение.

Какво точно е правил Васил Грудев в Университета в Страсбург, след като очевидно не е станал доктор, предстои да се установи. Биволъ изпрати също така запитване в Университета в Безансон за магистърската степен на Грудев, която е задължителна за заемания от него пост.

Дни след като лъсна скандалът, от пресцентъра на ДФЗ изпратиха отговор на запитване до Васил Грудев с молба да предостави копие от дипломата си за магистър от Университета в Безансон.

Копие от дипломата не беше предоставено, но се посочват следните номера на дипломи на името на Vassil Groudev от Университета в Безансон: License N° Besanco 3476865/2002200103953 (еквивалент на бакалавър) и Maîtrise N° Besanco 3477839/2003200204620 (Maîtrise еквивалент на магистър, б.ред).

1 Коментар
  1. Иванов казва

    Имам усещането че докато са там сегашните директори на селските райони нищо няма да се промени. Едната се изживява като разпределителка на средства между удобните и послушни експерти и чувам че в Магнитски и в европейския съд за правата на човека има сигнали срещу начините и на работа, които обаче тук са добре приети. Другия веднъж прибран от прокуратурата е пуснат и отново работи там, а и се разпорежда с живота на хората. Искам да си спомните колко такива ги върнаха на държавната си служба и как само сина на висш служител контролиращ досиетата имаше тази чест. Та и Илън Мъск да сложите, това е една пробита структура и един човек не може да я оправи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.