Narod.bg зове: Карантина и за големите далавери! Бойко иска да санира за 1,6 млрд., докато сме в изолация, че се краде по-лесно

0 1 143

Премиерът и министрите ще бъдат ли глобени с 300 лева, че стоят един до друг и без маски

Кризата, предизвикана от блокираната заради коронавируса икономика, очевидно дойде дюшеш на Бойко Борисов и сие, за да подготвят следващата фаза на мега грабежа „саниране”, разбра Narod.bg.

Затова и хиляди българи в социалните мрежи, където силата на цензурата на властта е най-малка, настояват да се обяви карантина и големите далавери, както е обявена за народа, за да не може да се краде, докато стоим заключени по домовете!

Оказа се, че правителството обмисля дали да рестартира спряната национална програма за безплатното саниране на панелките като икономическа антикризисна мярка срещу последиците от коронавируса и да се финансират с 1.6 млрд. лв. изостаналите от предишните дейности одобрени проекти.

Скандалната новина за нови кражби и разпродажби, докато българинът е заключен вкъщи под извънредно положение, съобщи един от най-близките хора на Бойко напоследък – зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Съобщението дойде на пресконференция в четвъртък след среща при премиера с представители на Камарата на строителите в България, на която, както ясно личи от фотото, всички са без маски.

Браншът е поискал от кабинета възобновяването на санирането, което ще осигури заетост на останалите без работа както нискоквалифицирани, така и висококвалифицирани хора, а също и на завърналите се у нас 25 хиляди строителни работници от чужбина. Представителите на строителния бизнес коментираха, че инфраструктурните проекти не трябва да се спират, каквито предложения има с идеята да се разпределят средствата от тях в помощ на засегнатите от кризата хора и фирми. Напротив, те искат ускоряването и разширяването им, което като „строително цунами“ да изведе страната ни до стабилни нива на икономически ръст.

Друго тяхна предложение е да отпадне забраната за строителни дейности между 14 и 16 часа или да се прецизира кои дейности с шум над колко децибела да не са разрешени. „Канада минава на трисменен режим на работа, там хората улави ли са? Да приемем работата между 14 и 16 часа като икономическа мярка срещу коронакризата“, призова Валентин Николов, председател на Камарата на строителите в България.

Санирането – с пари от бюджета или от заеми

Нанков обясни, че е възможно да се възобнови програмата за саниране, чрез финансиране на 3250 проекта за саниране на сгради, които са подали документи и са били на фазата одобрение на средствата, когато тази мярка бе прекратена. По груби сметки става въпрос за 1.6 млрд. лв., но този финансов ресурс в момента не е наличен, каза Нанков.

„Обсъждано дали да са от бюджета или заемни средства, но това ще създаде устойчива заетост в малките и средни предприятия. Обмисля се механизъм за възобновяване на програма и приемане на критериите за финансиране на проектите и за избор на фирмите, които да участват нови правила по ценообразуване и референтни цени по дейности“, каза зам.-регионалният министър.

При рестарт на санирането около 150 хиляди могат да започнат работа, а това ще има мултиплициращ ефект върху общо половин милион души, отбеляза Николай Николов зам.-председател на камарата. Според него предишната програма за саниране несправедливо е била обругана и едва един процент са били проблемните блокове, показвани от медии как текат след ремонтите, но това било отстранено в рамките на гаранция, на ен била показано от медиите. Покрай санирането живнаха хотели, ресторанти в малките населени места, каза Николай Николов.

Валентин Николов даде пример с Италия, където се разработва програма за саниране на близо 1.2 млн. жилища. Италианците разчитат, че това ще донесе заетост на 430 000 души в страната, коментира той.

„Ние сме готови при наличност на средства много бързо да задвижим този механизъм. Направили сме предложение да се дават не повече от два обекта на една фирма едновременно, за да може повече фирми да участват в този процес“, поясни представителят на строителите.

Ускорени проекти и плащания

Реклама

Нанков успокои бранша, че работата по задействаните вече пътни проекти ще продължи, а до края на годината ще бъдат обявени и обществени поръчки за 700 млн. лв. за изпълнение на ВиК проекти, финансирани по оперативната програма „Околна среда“ 2014-2020. Отделно държавният ВиК холдинг, чийто капитал е 1 млрд. лв., ще обявява поръчки за водна инфраструктура и през тази и следващата година това ще е основен акцент в строителния бранш, по думите на зам.-министъра. Той допълни, че в момента са ускорени плащанията към строителите, за да може и те да се разплащат с контрагентите си – доставчици на услуги.

„Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика. Това е мислене и на европейските колеги. Вчера проведохме видеоконференция с 20 страни от ЕС. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза, е необходимо „строително цунами“. Върви ли строителството, върви всичко“, заяви Валентин Николов и направи препратки как европейски страни са излизали чрез строителство от икономически кризи, включително след война.

Строителството като гъба

„Строителството е единственият сектор, който много бързо може да увеличи обема си на работа и разширяване на работниците, без да са необходими особени капиталови инвестиции. Строителството може да нараства като гъба и там може да работи всеки – и висококвалифицирани и нискокволифицирани и хората да не стоят без работа и да чакат подаяния“, коментира Валентин Николов.

„Чуха се призиви да се спрат инфраструктурните проекти и парите да се насочат към хората, но точно строителството генерира работя и доходи. Не само не трябва да се спират тези проекти, а да се ускорят и бъдещите. Не може от 40 години на се се случва околовръстното на София и 40 години да не може да завършим магистрала „Хемус“ или пътя София-Видин и Североизточна България да изостава“, продължи браншовикът.

Според него сега е шансът страната ни да дръпне големите от отрасъла, заради другите капсулирани пазари. „Да създадем условия редица европейски производители да дойдат в България. Ще се каже, че нямаме работна ръка, но то е като яйцето и кокошката – като има инфраструктура и добри заплати хората няма да хукват по Европа. А и сега в коронавируса видяхме как другите системи се грижат за тях и се върнаха тук“, допълни Николов.

На премиера е било предложено да отпадне забраната за работа между 14 и 16 часа. „В Германия се работи и в неделя – това трябва да стане и тук“, отбеляза той.

Нанков отвърна, че отмяната на това ограничение и промяна на наредбата подлежи на дискусия в Министерския съвет. „Аз съм за, но сигурно ще изпаднем в колизия с други ведомства и среди. Трябва обществено обсъждане и съгласие“, каза той.

Привличане на големите в бранша

Зам.-министърът обеща правителството да разшири инвестиционната си програма в строителството именно да за привлече големите играчи в бранша. „Не е само санирането вариант, предстои работа по N на брой ВиК проекти, които ще се финансират от водния холдинг.“, отбеляза той и припомни, че от еврофондовете има 1.3 млрд. лв. за водна инфраструктура и за 700 млн. лв. ще се пуснат обществени поръчки през тази година.

По думите му се възлагат огромни надежди на сектор строителство да изведе страната от кризата.

На срещата обаче пролича наглостта на кабинета – Бойко и министрите му се бяха натръшкали по дивана един до друг като сардели и при това –  без маски.

Така ясно се видя, че премиерът и сие не спазват собствените си правила за постоянно носене на медицински маски и спазване на поне два метра дистанция заради епидемията от коронавирус.

Скандалът лъсна от снимка, която, за да е пълна гаврата, бе разпратена до журналистите от пресцентъра на Министерския съвет.

Въпреки това глобата от 300 лева за обикновения българин, ако бъде спипан без да се е скрил зад маска, си остава в сила. Всеки ден стотици нашенци падат жертва на санкцията, но ще се намерил ли някой да глоби премиера-слънце и министрите?

„Пресслужбата на МС ни праща тази снимка, явно за да демонстрира как трябва да се спазват мерките по време на извънредното положение. Освен че всички носят маски, спазват и дистанция от 2 метра”, коментира ехидно журналистът Светослав Метанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.