Пандемията от Covid-19 провокира и епидемия от домашно насилие. Пребита жена: Ужасно е!

0 718

Болница „Пирогов“ разкри кабинет за жертви на домашно насилие

Социалната изолация, наложена от извънредните мерки във връзка с епидемията от коронавирус, отключи редица патологии  у българина, показа проучване на Narod.bg. Български семейства се изправиха пред предизвикателството да са по 24 часа заедно.

Първоначалната идея, че това ще ни сближи още повече с близките ни, се развенча много бързо. Оказа се, че непоносимостта взе връх още в първите дни след налагането на извънредното положение.

От една страна жените започнаха с претенциите си към съпрузите да помагат в домакинство, което повиши градуса на недоволството. От друга страна, родителите на децата се превърнаха в домашни учители, заради дистанционното обучение. Психолозите реагираха първи и отбелязаха, че има опасност от ръст в проявите на домашно насилие. Много хора работят от вкъщи, а други са застрашени от безработица или вече са останали без работа. Всичко това неимоверно увеличава стреса и отключва агресията.

Насъбралото се недоволство, страх, несигурност и липса на яснота по време на изолацията отключи агресията на много български мъже. Саморазправата с половинката вкъщи се оказа неизбежна, особено като няма възможност за изпускане на напрежението извън дома. Част от жените използваха онлайн форумите, за да споделят случващото си и да потърсят морална подкрепа. Това направи и една от жертвите на домашно насилие, която публикува поста си във Фейсбук:

За разлика от една нормална ситуация на свободно предвижване, в извънредното положение много трудно жертвата може да потърси помощ и подкрепа. В България все още липсва достатъчно чувствителност към проявите на домашно насилие, независимо увеличения брой случаи, завършили с убийство през годините.

„В условията на социална изолация и принудително съжителстване между насилник и жертва, пострадалите споделят, че се чувстват в капан и пълна безизходица. В практиката си, често наблюдавам, че хората трудно разпознават, че са жертва на домашно насилие, особено когато са подложени на емоционално или психическо насилие. Действащият у нас закон за защита от домашно насилие дефинира ясно, че „Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство. За психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие”, уточнява адвокат Зарухи Задикян в публикация за Stolicata.bg.

Реклама

Последното е особено актуално днес, тъй като от въведеното в страната извънредно положение насам, броят на децата потърсили защита на „горещ телефон” се е увеличил значително. Поводът е, че децата са преки свидетели на прояви на насилие в семейството, което ги прави и жертви.

От 30 март тази година „Приемната за жертви на домашно насилие“ в УМБАЛСМ „Пирогов“ предоставя консултации дистанционно на „Психологична денонощна линия за обслужване при кризи“ – 0700 40 150.

На телефонната линия жертвите на насилие могат да получат помощ за съставяне на план за тяхната безопасност, за защита на техните права, както и съдействие от органите на реда.

България не прави изключение в този проблем. Домашното насилие по време на пандемията от Covid-19 взема връх и в световен мащаб.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова властите по света да вземат допълнителни мерки за защита на жените от домашно насилие в условията на социална и домашна изолация.

„Насилието не е само по бойните полета“, заяви Гутериш в изявление и видео обръщение на няколко езика, подобен на призива му за прекратяването на конфликтите на света в условията на пандемията от COVID-19.

Гутериш призова националните правителства да вземат превантивни мерки срещу домашното насилие върху жените, като тези мерки да са част от стратегиите им за справяне с епидемията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.