Народът избухна заради заключената София: Мутафчийски, Борисов, не може заради ваши грешки да блокирате европейска столица! Хората рано или късно, гладни и озверели, ще ви пометат! (Вижте реакциите)

3 7 815

Народът буквално избухна заради решението на властта да заключи София до второ нареждане, видя репортер на Narod.bg.

По предложение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса столицата бе затворена за автомобили, се разбра на извънреден брифинг в Министерския съвет късно снощи, в който участие взеха министрите на здравеопазването и вътрешните работи Кирил Ананиев и Младен Маринов, както и началникът на Щаба Венцислав Мутафчийски.

Забраната влезе в сила от 0.00 ч. на 17 април, а до нея се стигна, след като хиляди автомобили напуснаха столицата в навечерието на великденските празници. По-рано през деня се разбра, че заразените с коронавирус в страната са вече 800 души, а от тях близо 500 души са в София.

Народното недоволство срещу крайно необмислената мярка да се отцепи София обаче не намери място в „големите” медии, затова и хората дадоха воля на яростта си в едно от малкото места, където все още има относителна свобода на изразяване – социалните мрежи.

Narod.bg установи, че десетки хиляди българи са категорично против да се изолира столица на европейска държава с аргумента за по-сериозна карантина.

Обект на нападките са предимно Бойко Борисов и ген. Венцислав Мутафчийски.

Според мнозинството до крайната мярка се стига „благодарение” на премиера и шефа на Щаба.

Ето, например, какво пише фейсбук-потребителят Ангел Панайотов:

„Репресиите върху клетия ни народ продължават. Ген. Майтапчийски готи вируса, като гони хората без предупреждение от София…. Много нагло и долно поведение, което не само, че няма да реши проблема с вируса, ами съвсем ще ерозира доверието в политиката и хората рано или късно ще излезнат на площадите гладни и разярени”, категоричен е възмутеният фейсбукар.

Бившият главен редактор на „покойния” вече „Жълт Труд” Зоя Деянова също е в хора на недоволните:

„Така! Браво! Затвориха тотално София. И какво става след три дни с хората, които излезнаха, но не могат да се върнат в домовете си? Кретени, за подобно решение се предупреждава предварително! Това ще е хуманитарна криза. Ама кой да мисли? Шибаняка ли?”, разярена е журналистката, намеквайки за един друг скандал от вчера с журналистката от „Радио Благоевград”, която нарече премиера „шибаняк” в ефир.

Народният протест подкрепи и Мадж Алгафари – преводач и журналист и брат на известния режисьор и пиар Нидал Алгафари.

Според него народът се присмива на решенията на премиера и не изпълнява препоръките му, защото самият Бойко Борисов дава лош пример. „Ама да ми обикаляш България и да се правиш на Господ – не става. Като искаш хората да стоят вкъщи, стой и ти вкъщи. Просташко е в такава ситуация да си правиш ПР, не ти отива”, пише журналистът.

Вижте само малка част от гневните постове на българите във фейсбук, които описват достатъчно ясно ситуацията, в която е България от последните часове:

Реклама

Иначе според решението на властта до заключената София са позволени само товарните превози, но шофьорите ще трябва докажат необходимостта от извършване на съответния транспорт.

Ще се допускат и автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като болните ще трябва да посочват в кое лечебно заведение отиват. Право да влизат и излизат от столицата ще имат още аварийните коли на електроразпределителните и ВиК дружествата, както и разпространителите на интернет и телевизия.

Работещите в София, които живеят в друг град и пътуват всеки ден с личния си автомобил, ще трябва да попълват декларация, в която да посочат работното си място и да оставят телефон на ръководителя си. Подобно ще е изискването и за пътуващите със служебни коли работници.

При пътуващите за работа със своя кола обаче ще има времеви график, в който ще могат да влизат и излизат от София. Това ще става между 6 и 8 ч. сутринта и 18 и 20 ч. вечерта. „Извън тези часове никой няма да има право да се придвижва с личния си автомобил“, каза здравният министър Кирил Ананиев.

Той уточни, че се спира и междуградският транспорт. На въпрос какво се случва с пристигащите със самолет от чужбина, които не живеят в София, Мутафчийски обяви, че груповият транспорт не е отменен и така не се разбра какво ще стане с тези хора.

Какво става с живеещите под наем

Вътрешният министър Младен Маринов пък обясни, че живеещите под наем в столицата е трябвало да са си останат в София, тъй като нищо не налагало да пътуват. „След като има къде да живеят и са декларирали, че живеят под наем, защо са отишли в провинцията“, попита той и припомни, че МВР е дало време на много хора да сменят адреса си по пребиваване. Той не отговори конкретно дали хората без документ за постоянно пребиваване в София ще могат да се завърнат в града.

Маринов  каза още, че мярката няма да се прилага в други областни центрове, защото там движението е по-малко, заразените са по-малко, а и по всичко личало, че „хората там разбират сериозността на проблема и спазват повече ограниченията“.

Проблеми за напусналите София

Младен Маринов уточни още, че над 5 хил. коли са били върнати днес от полицаите на пропускателните пунктове на София. Според Мутафчийски пък над 10 хил. автомобила са напуснали столицата. Вътрешният министър каза още, че е имало „игра на котка и мишка“, която обаче няма да се отрази добре на далите невярна информация в декларациите си.

„От днес всички декларации, особено тези за почивните дни, ще минават на строг контрол и всички, попълнили неверни данни, ще имат проблеми. Не исках да се стига до тука, но трябва да сме по-строги, като видях как не се спазва дисциплина. Мерките са достатъчно строги и към момента, но ще има и по-строги, ако се наложи“, каза Маринов.

Той добави, че решилите да се приберат в София след празниците ще изпитат големи трудности да влязат в столицата, ако наистина не докажат, че са имали основателна причина да пътуват. По думите му много от тях са посочили в декларациите си, че се прибират на адреса, на който живеят, а не че пътуват по работа. Всички, които успеят да докажат, че са имали работи извън София ще бъдат допуснати не територията на града.

„Да очакват масирана проверка на документите, които са представили на излизане от София“, допълни Мутафчийски, като добави, че срещу излъгалите за причината за пътуването си може да има процесуални действия.

„Безцеремонно“ неспазване на ограниченията

И тримата участници в среднощния брифинг изказаха разочарованието си от действията на решилите да напуснат София за празниците, които нямат основателна причина. Според Мутафчийски „всички тези хора са разпръснати из цялата страна“ и така ще разпространят коронавируса, тъй като София е основното огнище в страната.

3 Коментара
 1. Цербер казва

  Може би най добре е да се обяви пълна свободия. Полицията по районните, докторите в къщи, генерала на почивка незнйно къде. Нещата да се саморазвихрят до крайна степен. Някаква скубла иск да я предупреждават при наличието на закон и министерски забрани. Време е за изчистване на генофонда. Яко бие на очи. Не народ, а просто мърша, и не е опровергано снищо повече от 140 години.

  1. Кирил казва

   За почистване на генофонда, е нужен личният ти пример и е крайно необходимо ти и себеподобните ти, публично да се самообесите, като смятам, че това ще е една хуманна кончина за корумпираните ви гени, в сравнение с това, което ви се пише.

 2. Георги казва

  В България живеят не само софиянци. Има и созополци, има обзорци, има и жители на села, в които гореспоменатите индивиди имат имоти. „Столичаните“ неглежираха факта, че София е най-големия развъдник на вируса, молбата и препорьката на щаба да не се пътува очевидно им е през оная работа. Оказва се че за тях най-
  важното е да си направят кефа. А че излагат на риск други хора, виж по горе за онаята работа. А колкото до избухването на софиянците (не на народа) – ако премиера и генерала имат здрави топки, тарикатите от София ще духат супата

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.