ЕКСКЛУЗИВНО В Narod.bg: Мъжът на Десислава Танева измамил земеделски експерт с 40 000 лева, министърът от ГЕРБ въртяла 65 фирми

1 21 462

Сливналийката влязла във ВИИ „Карл Маркс” по поръчка на АПК и без изпит, била студентка на Кристалина Георгиева

Спорната фигура на Десислава Танева все повече натежава на правителство №3 на Бойко Борисов. В кабинета вече се шушука, че 47-годишната сливналийка ще освободи министерския пост в земеделието заради серия издънки, сред които се откроява лобизъм в полза на неколцина олигарси за сметка на малките земеделски стопани, научи Narod.bg.

Какви са обвързаностите на Десислава Танева и как бе изстреляна от ГЕРБ по върховете на държавното управление?

Разследване на Narod.bg установи, че преди да поеме земеделието, Танева е участвала в управлението на 65 фирми с насоченост в туризма и селското стопанство – производство на месо, зърнени култури, зеленчукопроизводство, фуражи и прочие. Кариерата й започна когато е само на 25 години с поста изпълнителен директор на „Мел Инвест Холдинг” АД и дъщерни дружества пред 1997 г. Остава начело на мастодонта в зърнения сектор за десетилетие – до 2007 г., после влиза в ГЕРБ…

Десислава Танева започва работа в „Мел инвест холдинг“ в Сливен, когато е на 23. Само две години по-късно става изпълнителен директор на холдинга, който инвестира в зърнобази, борси, туризъм, пивоварна индустрия чрез „Болярка“ и десетки хиляди декари обработваема земя. Неслучайно от основаването на партия ГЕРБ е областен лидер на партията.

„Мел инвест холдинг” пък е сред най-мощните в българското земеделие и управлява 62 фирми с разнообразен предмет на дейност, показа проверката ни.

Така и не става ясно как една 25-годишната мома застава на чело на корпорация с годишен оборот от десетки милиони лева през 1997 г. Бидейки изпълнителен директор обаче, Танева става шефка и на цял спектър от фирми, включително и такива с държавно участие.

Интересно, например, е участието й като изпълнителен директор в управата на фирма „Агрохим-К” АД, която е собственост едновременно на Министерството на икономиката и енергетиката (по онова време едно цяло, днес разделено на икономика и енергетика) и на консорциум от фирми начело с „Мел Инвест Холдинг”.

На същия принцип е било и участието и във фирма „Хотел Сливен” АД, където отново е в съдружие с Министерството на икономиката и енергетиката.

В „Дунав мост” АД пък сливналийката е съдружничка с Министерството на земеделието и горите, което днес управлява.

Сред по-известните компании в списъка на Танева е и „Фонд за земеделска земя Мел инвест“, където сливналийката е била зам.-председател на съвета на директорите. Най-големият акционер във фонда е дружеството на финансиста Светослав Божилов „Венчър екуити България“ с 49.78%. 16% държи и „Алфа финанс холдинг“, чийто основен дял държи Иво Прокопиев, съиздател на „Дневник“ и „Капитал“.

Друг паралел, който може да обясни кариерата на Танева в държавната администрация, е висшето й образование. Сливналийката завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс” (сега УНСС) с профил аграрна икономика. Дали е случайно, че оттук се познава с настоящия шеф на Международния валутен фонд – капацитетът от с. Любимец Кристалина Георгиева?

Реклама

Куриозното е, че във ВИИ „Карл Маркс” министър Десислава Танева влязла не с приемен изпит, а по поръчение на сливенско АПК.

Александър Атанасов разкри поредната далавера около семейството на Десислава Танева

Доказан експерт в селското стопанство, но неудобен за властта и затова изхвърлен от системата – Александър Атанасов, направи скандални разкрития ексклузивно пред Narod.bg – мъжът на Десислава Танева и кмет на Котел – Коста Каранашев, няколко пъти е договарял корупционни схеми с него.

„Преди 4-5 години, през 2015-а или 2016-а, ми взе 40 000 лева, за да съдейства за сделка, която не се получи, но парите така и не ми ги върна”, отсече Александър Атанасов. „Имам запис, който доказва тези мои думи, мога да го предоставя на когото трябва”, категоричен е Атанасов.

След 2 години начело на областната структура на ГЕРБ в Сливен през юли 2009-а шефката на „Мел инвест” бе избрана от премиера Бойко Борисов за министър на земеделието и храните.

След като пое земеделието, Десислава не забрави своите хора в „Мел инвест”, категорични са два независими един от друг източника. Облекченията в сектора на зърнопроизводството обаче не касаят малките фермери, а конкломерати като сливенското дружество. Затова и не е чудно, че Танева е видимо доволна от резултатите. Ето какво отчете министърът на земеделието на в края на ноември 2019-а при откриването на Деветия национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в Пловдив.

„Зърнопроизводството е изключително експортно ориентиран отрасъл. Искам да похваля сектора във връзка с това на какво място ни отреждат спрямо световните сили. Страната ни заема 11-о място в света по износ на мека пшеница, с реализиран експорт 4.17 млн. тона за 2018 г. На 11-о място сме и при износа на царевица с експорт от 1.41 млн. тона. Страната ни е на второ място в света по износ на черен маслодаен слънчоглед с експорт от 779 хил. тона. Заемаме осмо място по износ на рапица“, допълни министърът.

За 2018 г. износът на зърно възлиза на 3 млрд. 141 хил. лв., което е 37,3% от общия износ на селскостопански стоки в България. Основен експортен пазар за българското зърно е Германия – страна с едни от най-високите потребителски изисквания.

Именно заради лобизма си преди ден министърът бе взет на мушка от най-големите търговски вериги у нас.

С безпрецедентно остро изявление, в което се говори именно за лобизъм от страна на Десислава Танева, Billa, Dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, „Аванти“ и „Фантастико“ написаха отворено писмо по повод приетото в понеделник, 13 април, постановление на Министерския съвет за осигуряване на основни групи храни, произведени в България в търговските обекти, представляващи вериги от магазини.

След приемането на постановлението бе ремонтиран и законът за извънредното положение, като бяха въведени и глоби от десетки хиляди левове за веригите, които отказват да го приложат.

Интересното е, че веригите говорят за изискванията за млеката по щандовете да са български. Narod.bg провери кои са големите в този бизнес – Димитър Зоров, шеф на мандра „Пършевица”, Димитър Маджаров и бизнесдамата Поли, подставен човек на един от най-големите наркобосове в света Евелин Банев – Брендо. Реално те имат най-голям интерес по големите хранителни магазини млякото да е от наши мандри, пък дори и направено от вносно сухо мляко.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.