Професор от Франция: Опасността от Covid-19 не е тази, за която си мислите

0 754

Според проф. д-р Жилбер Дерай данните за смъртността и разпространението на вируса не оправдават глобалната паника

Проф. Жилбер Дерай e нефролог и фармаколог, ръководител на Отделението по нефрология в болницата Pitié-Salpêtrière в Париж. Той написа на стената си във фейсбук пост за тревогите си, свързани с пандемията от коронавирус.

Мнението му предизвика бурни реакции в социалните медии. Статията препечатаха много медии от цял свят. Коментарите под публикацията са 15 хиляди, споделянията са над 300 хиляди.

Ето какво смята топ медикът:

За 30 години практика в различни болнични заведения съм свидетел на много кризи, свързани със здравеопазването – СПИН, SARS (тежък остър респираторен синдром), MERS (близкоизточен респираторен синдром), възраждането на туберкулозата, мултирезистентни бактериални инфекции…С всичко това сме се справяли спокойно и ефективно. Не е имало повод за паника като сегашната. И никога досега не съм изпитвал толкова силно притеснение и загриженост за което и да е друго инфекциозно заболяване.

Аз не се притеснявам от медицинските последици от коронавируса. Но актуалните данни за смъртността и разпространението му не оправдават глобалната паника в здравеопазването и икономиката. Предприетите мерки са адекватни и ефективни и подпомагат за овладяване на пандемията – в Китай тя вече отшумява. В близко бъдеще ще стане ясно дали съм сгрешил в прогнозите си.

Това, което ме притеснява реално, е кражбата на маски, които са толкова необходими за защитата на медицинския персонал и хората в риск, нашите бивши и настоящи болни, пациентите с нисък имунитет. Нелепо е при тази нулева ефективност маски да се раздават в летищата, в кафенета и търговски центрове.

Реклама

Притеснявам се за кражбите на почистващи гелове. Притеснявам се от бурните скандали по магазините между купувачи на тоалетна хартия, кутии с ориз и макаронени изделия.

Притеснявам се от този терор, който води до трупане на неприлични запаси от храна в страни, където тя се предлага в неприлично изобилие.

Притеснявам се за нашите възрастни родители, които вече са сами. Които не трябва да виждаме или пипаме от страх да не ги убием. Те ще умрат по-бързо, но предимно от самота. И преди не посещавахме нашите родители, баби и дядовци, ако имахме грип. Но не сме ги избягвали „за всеки случай“ за дълъг неопределен период.

Притеснявам се, че здравето ще стане обект на военен конфликт и като всеки друг сблъсък на интереси ще доведе до разединение и борби за надмощие.

Притеснявам се, че здравната ни система, която вече е в сериозно затруднение, скоро ще бъде затрупана от приток на пациенти, които ще идват при най-малкия признак на грипоподобно заболяване. Притеснявам се и за всички останали заболявания, с които няма да можем да се справим. Инфарктът на миокарда или апандиситът винаги са спешни случаи, вирусът – по-рядко.

Медийното отразяване на пандемията от коронавирус предизвиква много тревожност и допринася за паниката на всички. Това води до най-лудите конспиративни теории от жанра „те крият нещо от нас“. Нищо не може да остане неясно, това е невъзможно в медицината в този дигитален свят, където научните знания са непосредствени и без филтър.

Коронавирусът само (почти) убива и без това крехките организми. Притеснявам се, че това мъничко живо същество ще разкрие огромните фрактури и слабости на нашите общества. Смъртта, която ще застигне милиони, ще бъде смъртта на хората, паднали в плен на конфронтацията и пълното безразличие на колективния интерес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.