Бащата на Румен Радев издъхна скаран със снаха си Деси (Бай Георги не искаше синът му да стане президент)

2 7 059

В тесен семеен кръг в харманлийското село Славяново бе погребан преди дни Георги Радев, бащата на президентът Румен Радев. На 2 април 82-годишния родител на държавния глава затвори завинаги очи в софийската болница ВМА, въпреки усилията на най-добрите лекари да го вдигнат на крака. Георги Радев постъпи в болницата преди повече от месец – в началото на март, с кървяща язва, пише Уикенд.

Преди да издъхне, таткото на Румен Радев е претърпял 2 операции, които за съжаление не са успели да подобрят състоянието му, споделят доктори от ВМА. Те отказват да разкрият точната диагноза, от която е починал Георги Радев, тъй като желанието на президента е било това да остане в тайна.
Близките на бай Георги обаче са категорични, че таткото на президента се е

поболял след шумния обществен отзвук,

който последва след катастрофата му на кръговото кръстовище в Харманли на 17 август 2018 г. Във фаталния ден бащата на Румен Радев блъсна с мерцедеса си тротинетката на 70-годишния инвалид Стефчо Тодоров. Катастрофата разбуни духовете, тъй като се оказа, че инцидентът е бил укриван цяла седмица от органите на реда в Харманли.
Транспортната злополука наля вода в мелницата на враговете на президента, които заподозряха, че Румен Радев лично е оказвал натиск върху органите на реда да потулят случая. Дни след катастрофата бяха разпространени записи от камерите за видеонаблюдение на кръговото кръстовище в Харманли, от които се видя как минути след произшествието на място пристига бившия кмет на Харманли и настоящ областен лидер на БСП Михаил Лисков. Видеокадрите показаха как областния шеф на левицата провежда разговори както с бащата на президента, така и с леко пострадалия от удара в мерцедеса инвалид Стефчо Тодоров и с полицаите. Впоследствие катаджиите

писаха акт на блъснатия инвалид

с триколката с мотив, че катастрофата е настъпила вследствие на „внезапна промяна на движението на водача на ППС“.
След като случая стана обществено достояние, бащата на Румен Радев буквално се сринал здравословно, признават съселяните му от Славяново. Според тях Георги Радев се поболял от притеснения, че е изложил синът си президент, както и от внушенията, че полицията в Харманли е опънала чадър над него след намесата на Румен Радев.
„Няма какво да се лъжем – тази история с катастрофата го вкара в гроба! Бай Георги беше честен, трудолюбив и достоен човек с уважение към закона. Като го изтипосаха по всички телевизии и вестници, спря даже да излиза от дома си. Отложи и празника за 80-ия си юбилей, място не можеше да си намери от срам, макар всички в селото да знаехме, че няма никаква вина”, споделя жител на харманлийското село Славяново. По зло стечение на обстоятелствата, Георги Радев блъсна инвалидът Стефчо Тодоров в навечерието на своята 80-ата годишнина, само 2 дни преди да празнува юбилея си на 19 август 2018 г.
Според местните таткото на Румен Радев развил язва в стомаха си от трайно притеснение покрай случая. „Първо го удари хипертонита, още веднага след катастрофата. Тогава

лекарите му забраниха да гледа телевизия

и да чете вестници, за да не се натоварва с негативни емоции. Той стана приятел с човека, който блъсна на кръстовището, но му тежеше много, че го нарочиха за джигит, ползващ името и връзките на сина си, за да отърве правосъдието. Та дори и да му бяха писали акт, какво щеше да последва? Нямаше даже да му вземат книжката, тъй като сблъсъкът беше незначителен и нямаше пострадали…”, коментират жителите на Славяново.
Те разказват, че състоянието на Георги Радев се влошило още в края на 2018 г., та се наложило на два или на три пъти бащата на президента да влиза в болница в Хасково. Болестта отново се развила с бързи темпове през последните 2-3 месеца и през март бащата на президента е откаран с линейка в софийската болница ВМА, където почина на 2 април.
Таткото на президента Георги Радев бе електроинженер по професия с 40-годишен трудов стаж като ръководител на „Електроснабдяване” в Хасково. Двамата със съпругата му Станка са родом от Славяново, но заради синът им Румен Радев и сестра му се местят в Хасково през 70-те години на миналия век, за да получат децата им по-добро образование. Освен Румен, Георги и Станка Радеви имат и друго дете – сестрата на президента Лозана, която е с 2 години по-голяма от държавния глава. След като Румен Радев поема по своя път и става един от най-добрите летци в България, родителите му се връщат в родното си село, за да прекарат там дните си като пенсионери.
„Винаги съм го учил да бъде честен, изряден и трудолюбив и да бъде непримирим към неправдата – това са най-висшите човешки ценности.

Бях против да се кандидатира за президент,

Посъветвах го да не го прави, но той не ме послуша. Гордея се с моя син и зная, че той ще бъде успешен държавник”, каза Георги Радев през есента на 2016 г., когато наследникът му бе избран за 5-ия президент на Република България. Впоследствие заяви, че не е бил прав – синът му се справя достойно като държавен глава и е добре за страната ни, че е влязъл в политиката.
Покойният Георги Радев и жена му Станка бяха в хладни отношения с втората съпруга на сина им Десислава Радева. Казват, че заради нея родителите на държавния глава никога не са стъпвали в новия дом на сина им – държавната резиденция „Калина“ в столичния квартал „Бояна“, която президентът обитава от встъпването си в длъжност заедно с втората си съпруга.
„Истина е, че бай Георги и леля Станка бяха много привързани към първата жена на Румен Радев – Гинка Кесякова, която ги дари с две внучета. Общуваха с нея редовно и много я ценяха. Те приеха хладнокръвно развода им, не са давали акъл на президента по тая тема. Така и не успяха да приемат новата снаха Деси като част от семейството, както третираха Гинка…”, деликатно коментират щекотливата тема в Славяново. Местните признават, че Десислава Радева никога не е стъпвала в бащината къща на мъжа си, не отишла даже за 80-ия юбилей на Георги Радев.

Овдовялата майка на президента отказа да се премести в София

Майката на президента Румен Радев – Станка, е отказала да напусне къщата в село Славяново след погребението на своя съпруг Георги, за да се премести да живее в София и да бъде наглеждана от сина си държавен глава. Последният месец майката на президента изкарала на път – няколко пъти пътувала от Славяново до София, за да навестява във ВМА мъжа си Георги. След смъртта на 82-годишния й съпруг, президентската майка категорично е отхвърлила опцията да се премести да живее в столицата.

Реклама


Тази пролет Станка и Георги планирали да ремонтират двуетажната си къща в Славяново, предвиждали да боядисат и шпакловат стените заради влагата, която нападнала дома им, да поставят нова беседка в двора и да ремонтират поизкъртените плочки. След кончината на 82-годишния пенсиониран електроинженер неговата съпруга е в траур и не напуска опустялата къща.

2 Коментара
  1. Шибил Тончев казва

    Тя и кучката дето те е родила е издъхнала докато прави свирки в старческия дом в който си я изоставил ама нейсе.

  2. Екстра казва

    Най хубавата новина – препрочитам я редовно! Дано скоро има още по добра и сина му да го последва!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.