Нено Димов пипнал коронавирус в ареста? Бившият министър на легло от седмица зад решетките

0 600

Злочестият бивш министър на екологията Нено Димов, който лежи в килията на следствения арест на „Г. М. Димитров” от 10 януари заради престъпно бездействие, довело до водната криза в Перник, е пипнал коронавирус зад решетките. Това твърдят притеснени приближени на 55-годишния екс министър, пише „Уикенд“.

Според думите им, Нено Димов бил на легло вече цяла седмица в килията си, като имал температура от 38 градуса и изпитвал силни мускулни болки. Той бил лекуван с парацетамол, но му било отказано да бъде тестван за коронавирус. Според лекари, прегледали бившия министър на екологията, състоянието му не било тежко и ставало въпрос за

обикновен сезонен грип,

а не за смъртоносния вирус Ковид-19.
Подобна версия поддържат и представители на прокуратурата, които са на мнение, че покрай епидемията от коронавирус много арестанти и затворници опитват да излязат на свобода. Последния такъв случай бе отпреди 2 седмици, когато адвокатът-аферист Лазар Карадалиев опита да осуети задържането си по обвинение за пране на пари, лъжейки, че е заразен с Ковид-19. Лекарски преглед и тест обаче установи, че Карадалиев отново мами, този път за здравословното си състояние.
Що се отнася до Нено Димов, то бившия министър на екологията е изпратил две молби до съда чрез адвокатите си с настояване да бъде

пуснат под домашен арест

или под парична гаранция с мотив, че здравето му е изложено на риск зад решетките. Според адвокатите му, нямало опасност Димов да се укрие от правосъдието, тъй като границите са затворени, както и да повлияе на разследването, тъй като вече не е действащ министър. Неговия пост бе наследен от Емил Димитров – Ревизоро, след като Нено подаде своята оставка от арестантската килия.
„Той е държан в ареста вече четвърти месец неоснователно, макар да няма пряка вина за водната криза и да не разполага с инструментариум, чрез който да повлияе на разследването”, твърди защитата на Нено Димов. По закон екс министърът на екологията може да изкара в ареста още 4 месеца, когато изтича максималния срок от 8 месеца, в който може да бъде държан арестант, преди делото му да е стартирало в съда.
Бившият министър на екологията е обвинен в умишлена безстопанственост, довела до източването на язовир „Студена”. Според прокуратурата, той е бил информиран от началникът на ВиК-Перник за намалелия обем на водата в язовира, но въпреки това не спрял подаването на вода за промишлени нужди към „Стомана” – Перник. Оттам предприятието е препродавало водата, която купувало за 13 стотинки на кубик, на други 16 дружества.
Нено Димов е обект на

проверка от КПКОНПИ,

която в момента тече. Антикорупционната комисия разследва имуществото и авоарите му, а според данни на „Уикенд” имало съмнения за част от покупките му. Така например Нено Димов е обявил, че си е купил жилище от 108 квадратни метра на престижната улица „Шести септември” в идеалния център на София срещу едва 83 000 евро. В периода, в който е осъществена покупката, квадратния метър в центъра е струвал 1 300 евро, а днес – около 1 800 евро. Проверяват се и други имоти на вече бившия министър на обща стойност около 300 000 лева. За тях също има съмнение, че са с умишлено занижена цена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.