Бойко, а Котараците, братовчедът Ради и Вальо Златев дариха ли си комисионните?

0 659

Депутатите от ГЕРБ ще даряват 1/3 от месечните си заплати за различни дейности в избирателните си райони. Дарените средства ще се използват както за борба с разпространението на коронавируса, така и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата.

Тази окриляваща новина разсмя България преди дни, докато партийните пиари се опитваха да изкарат смехотворното дарение като най-благородният жест от новата ни история. На фона на 12-те хиляди лева, които получават маститите народни избраници, всъщност жестът прилича на подаяние.

Много по-смислено щеше да е, ако бизнесмените с вълчи нрав около самия премиер дарят по нещо от тлъстите комисионни, които години наред прибират от сделки с държавата. Кандидати са достатъчно, за да се съберат пари като за цял държавен бюджет.

Ако почнем от „дребните риби”, тук хващаме „братчеда Ради” – Радослав Иванов. Роднината на премиера тайно и полека трупа пачки с името на министър-председателя зад себе си, понеже в момента държи целия Бойков бизнес, дори охранителната фирма „Ипон”. Бартдечът изскочи дори от къщата в Барселона, където се спотайваше бившата любовница на Бойко – „Мис Бикини” Борислава Йовчева. Можеше от кумова срама братовчедът да удари едно финансово рабо на болницата в родната Банкя, да речем. Можеше, ама не стана.

В сериозната категория баровци без дарения е т.нар. „Кръгът на Котараците” – бизнесмени, получили финансов просперитет само и единствено заради близостта си до премиера.

„Една проста проверка на търговете в държавата и Столична община, която е втори  разпоредител с бюджетни средства, показва, че няколко фирми – кръгът „Котараците“ и още един- двама около тях, печелят обществените поръчки в София”, алармира преди време бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов. Кръгът с хищнически пряко печели търгове откакто на власт е Бойко Борисов – вече три правителства.  Не стана ясно дали „Котараците”, след години лапане на държавни пари, са отделили някой гологан в помощ на държавата в сегашното трагично положение…

Реклама

Другият вече бивш близък приятел на премиера – правешкият олигарх Валентин Златев, натрупа баснословно богатство под чадъра на държавата, управлявана от Бойко Борисов. Освен единствен вносител на петрол чрез „Лукойл – България”, Златен също дърпаше милиони от обществени поръчки.

Последната врътка лъсна в края на декември 2019-а, когато свързано със Златев обединение получи милиони за организирането на абсурдно скъпи събития. Консорциумът „Обединение логистика“ се оказа единственият оценен кандидат по поръчка на ЦРЧР – Центъра за развитие на човешките ресурси, за близо 3 млн. лв., като офертата на места е буквално втрещяваща. При отделни дейности разликата между най-ниската и спечелилата оферта достига 140 пъти.

Например – за осигуряване на лаптоп за ползване за 4 часа спечелилото обединение е поискало 120 лв. при 17 лв. най-ниска оферта. За ползването на екран за прожектиране на презентации за 4 часа фирмите в обединението ще получават по 190 лв. при 8 лв. най-ниска оферта. Техниката ще се ползва многократно – очаква се да бъдат организирани близо 200 събития.

Няма информация мултимилионерът Вальо Златев да е дал и стотинка в помощ на медиците, например, както направиха много други хора със скромни финансови възможности. А информация няма, защото не е дал.

Равносметката е, че хищниците, въртящи се в обкръжението на Бойко Борисов, тихомълком въртят милиони левове всеки ден, но във време на нужда не споделят и прашинка от заграбеното. Докато не се появи ловец, който да ги отстреля.

Стефан Апостолов, за Narod.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.