Ген. Мутафчийски спасил стотици животи на военни мисии в Ирак, Афганистан и Македония

0 257

Интернет дава допълнителна известност на генерал Мутафчийски. Началникът на Национална оперативен щаб стана едно от най-обсъжданите лица държавата, появявайки се всяка сутрин в ефир, за да информира за актуалната обстановка свързана с епидемията от коронавирус.

Малцина знаят че е роден на 20 август 1964 година в град Дупница

Увлича се от медицината още на 5 годишна възраст, защото си чупи ръката. Когато отива да му е наместят и гипсират, въпреки болката,той е искрено възхитен от лекаря, и осъзнава, че медиците помагат истински на хората.

 Още като студент става стипендиант на Министерството на отбраната и се сблъсква с военната медицина. Осъзнава, че за да помогнеш на тялото на човек, трябва да познаваш и душата му, затова изкарвай курсове по психология.

Реклама

 След дипломирането си през 1990 година постъпва във ВМА за курс по вътрешни болести, после печели конкурс за специализация и остава три години в Клиниката по обща хирургия. През 1996 година отива в Бургас.Там още с пристигането го чака бойното му кръщене в хирургията. Пътува с часове и на  зазоряване влиза в болницата, за да се представи. Вкарват го веднага на визитация, където се обсъжда неясен случай. Всеки трябва да го прегледа и да си каже мнението. Идва ред на новака и той казва;“Има перитонит и трябва да се оперира веднага.“. „Щом трябва, оперирай го“,  отговарят бургаските началници и Мутафчийски от вратата се озова в операционната, под зорките  очи на целия екип. След интервенцията дочул: „Това момче не се е губило времето в София”.

От началото на кариерата, колегите му забелязват, че той има точна ръка и бистър ум и именно това му помага да придобие специални умения в коремната, чернодробно-панкреатичната, лапароскопската спешна хирургия чернодробната трансплантация.

През 1998 година оглавява спешното отделение на ВМА с над 100 души персонал.

За първи път отива на военна мисия в бежанския лагер в Радуша, Македония, по време на Косовската криза. Генералът има зад гърба си военни мисии в Ирак и Афганистан и е първия медик доброволец по време на терористичния атентат в Сарафово, пише „Минаха години”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.