Хранителните вериги : Правителството ни кара да вдигаме цените!

1 563

Сдружението за модерна търговия е на мнение, че Правителството защитава основно интересите на сивия сектор в страната

Сдружението за моделна търговия, в което членуват всички основни търговски вериги в България, излезе с отворено писмо относно поскъпването на определени стоки по време на извънредното положение, става ясно от публикация във в-к „24 часа“.

Според изявлението им, Проект на постановление на Министерския съвет, представен им от земеделското министерство, ги кара да оскъпяват хранителните стоки.

Според проекта, в търговските вериги, продаващи храни, трябва да се обособят места за български храни, които да заемат минимум половината площ за всяка групи храни. Тези храни трябва да се купуват директно от производителите в съответната област на всеки магазин, или до 200 км. от областния център, а продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие.

Според Сдружението за модерна търговия, проектът погазва основните принципи на пазарната икономика. Предложените промени биха довели до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. В резултат може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество, пише в становището. 

Въпреки, че целта на проекта е да подкрепи българските производители, всъщност за много от тях ще има негативни резултати. Най-тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България.

Реклама

Важно е да се има предвид, че предложените промени противоречат и на законодателството на ЕС в редица области като нарушаване на свободата на движение на стоки, ограничаване на конкуренцията и нерегламентирана държавна помощ и ще доведат до наказателни процедури срещу България.

В икономическите аргументи против се посочва на първо място, че задоволяването на търсенето на  български стоки не може да става с регулации, а по естествен и пазарен път, като водещото за потребителите е цена-качество. На второ място се акцентира върху това, че обособяването на блокове за български стоки на различни по рода си продукти, които са поне 50% от площта на продаваните продукти, води автоматично до допълнителна загуба на 20-30% площ за търговците.

Твърде е вероятно липсата на стимули за конкуренция между производителите да доведе до влошаване на качеството на предлаганите стоки“, се казва още в изявлението.

Прилагането на тази регулация ще увеличи цените на предлаганите стоки в търговските вериги, а оттам и разходите на потребителите. А по-високите цени на българските храни ще намалят потреблението им.

В защита на позицията си от Сдружението са категорични, че Проектът защитава основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през задната врата.

Към отвореното писмо са добавени и правни аргументи. Според авторите на публикацията,  освен нарушаване на свободата на движение на стоки, която стои в основата на единния вътрешен пазар на Европейския съюз, въвеждането на предвидената в проекта мярка представлява и ограничение на конкуренцията. Подпомагането на българските производители не следва да се осъществява чрез мерки, които не само че не са в състояние да реализират заложените цели, но и ограничават конкуренцията. Те трябва да бъдат съобразени с правилата за държавни помощи и в рамките на правните възможности, предоставяни от Общата селскостопанска политика на ЕС, са категорични от Сдружението за моделна търговия.

В тази връзка от Сдружението за моделно земеделие апелират към Министерския съвет да не приема постановлението.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.