СКАНДАЛ! Как Петър Москов дари на Турция 5 милиона ваксини, които борят коронавируса (Сензационни разкрития)

0 1 506

Злочестият бивш здравен министър Петър Москов, прочул се с перманентните скандали, които твореше в Министерството на здравеопазването в периода 2014-2016 г., затъва все по-яко в корупционното блато. Оказа се, че прословутата сделка на Пепи Готиното с Турция за размяна на ваксини, сключена еднолично от него през 2015 г., е нанесла трайна щета на България, тъй като дарените от него 5 милиона ваксини БЦЖ (името идва от съкращението BCG – бацил на Калмет и Герен, бел. авт.) на Анкара намаляват случаите на зараза с новия коронавирус, пише „Уикенд“.

Според последните медицински анализи на американски и немски епидемиолози, ваксината БЦЖ срещу туберкулоза може да се превърне в главен инструмент в борбата срещу Ковид-19. В държавите Испания, Италия, Америка и Холандия, където бройката на заразените с коронавирус е най-голяма,

ваксина срещу туберкулоза

не е била поставяна. В България доскоро ваксинацията с БЦЖ беше задължителна. Макар държавата ни да не е попаднала в изследването, извършено от американските епидемиолози, в други страни, където ваксинацията с БЦЖ се извършва – Япония и Бразилия, заболелите и смъртността от коронавирус е необичайно ниска.


Оказва се, че 5-те милиона ваксини, подарени от Петър Москов на Турция преди 4 години, днес са изключително ценни за целия свят и никъде не достигат. Разбира се, Пепи Готиното едва ли е бил наясно с това, когато е въртял схемите си, но аферата с ваксините е показателна за цялото му безхаберно министерстване. Днес Петър Москов е подсъдим заради тази афера, като са му повдигнати три обвинения –  за самоволното му решение да разпореди имунизация със забранени ваксини „Пентаксим“ на деца, за неизгодна за държавата сделка с фирмата „Бул Био“ и за безстопанственост. Обвиненията срещу Пепи Готиното са квалифицирани като „особено

тежки случаи на злоупотреба с власт“

и за всяко едно от обвиненията се предвижда затвор между 3 и 10 години. Ако Москов бъде признат за виновен и за трите извършени от него престъпления, той ще излежи най-тежката от присъдите. Делото срещу Москов все още е на първа инстанция в съда.
Как обаче се стигна до дарените от Петър Москов 5 милиона ваксини БЦЖ срещу получаването на съмнителна пратка от 100 000 фалшиви ваксини „Пентаксим” от Турция? Аферата с турските ваксини избухна през есента на 2015 г., месеци след като Москов се настани на шефското кресло в Министерството на здравеопазването по силата на коалиционно споразумение между ГЕРБ и тогавашните партньори на Бойко Борисов от Реформаторския блок.
Тогава журналистката от БНТ Валя Ахчиева направи документално разследване за решението на Москов да приеме дарение от Турция на забранени за употреба заради съмнения за

завишено съдържане на живак

детски ваксини „Пентаксим“.
„Дарението“ всъщност се оказва златно за България, тъй като срещу 100-те хиляди опасни ваксини от южната ни съседка родното министерство на здравеопазването подари на Турция 5 милиона броя ваксини „БЦЖ“. Според обвинителния акт, щетата за държавното дружество производител на българските ваксини „БЦЖ“ е в размер на 428 000 лева.
Реалната загуба обаче е много по-голяма, тъй като в онзи момент в аптеките в Турция един брой ваксина „БЦЖ“ струва между 80 цента и 1 евро – тоест, ако България бе продала, а не подарила въпросните ваксини, печалбата на държавното дружество щеше да е над 3-4 милиона лева. Апропо, днес цената на ваксината БЦЖ е тройно по-висока в Турция и струва 3,20 евро. Друг е въпроса, че е дефицитна и на черния пазар стига до 20 евро.
Отделно от това Министерството на здравеопазването е загубило още над 400 000 лева от приемането на дарението за ваксините „Пентаксим“ – турско производство, тъй като опасните ваксини са били освободени от митницата за сметка на държавата, а след това са били съхранявани, а не унищожени.

Щетата от „само“ 1 милион лева

обаче не може да се съизмерва с опустошителния хаос, който Пепи Готиното предизвика с турските ваксини. Заради самоволното му решение той на практика провали имунизационния календар на България за 2016 г., като хиляди майки отказаха да ваксинират децата си заради опасения, че ваксините са с живак.
Макар прокуратурата да разпореди изтегляне на турските ваксини, малцина вярваха, че това се е случило в действителност.
„Има регистрирани стотици случаи на родители, които платиха огромни суми за извънредни прегледи на децата си заради опасения, че са им инжектирали ваксина с живак. Хиляди семейства отказаха да сложат ваксина на своите деца, а други се принудиха да се обърнат към частни болници и сами да купят ваксини „Пентаксим“, внос от Франция. Едноличен виновник за истерията, обхванала обществото в първите дни на 2016 г. е Петър Москов, който дори след разпореждането на прокуратурата за изземване на забранените турски ваксини, обясняваше по телевизията, че те не са опасни и че лекарите ги предпочитали. Дори само заради тази престъпна арогантност той заслужава присъда“, твърдят от прокуратурата.
Когато избухна скандалът с турските ваксини, Петър Москов издейства сваляне на предаването „Открито“ от ефира на БНТ и заплаши да даде на прокурор Валя Ахчиева. Бившият вече здравен министър със святкащ поглед обвини за аферата не собствената си некомпетентност и сребролюбие, а неназовани лобисти, провеждащи „грозна и гнусна кампания, стигнала

най-ниската точка на човешкото падение.

В крайна сметка продължилото повече от 2 години разследване установи, че Москов е надвишил недопустимо правомощията си и е игнорирал мнението на компетентни специалисти, че ваксините „Пентаксим“ от Турция са със завишено съдържание на живак.
Разследването срещу Москов не е установило дали той се е облагодетелствал финансово от тази афера, каквито слухове се носят отдавна. Според една от версиите, които циркулират в обществото, в схемата с бартера с ваксини е замесен синът на Лютви Местан. Някои смятат, макар и без документални доказателства, че Москов е направил дарението на родни ваксини „БЦЖ“ срещу комисионна под масата, тъй като на Турция са й били необходими спешно милиони ампули от ваксината. За да се избегне плащането на реалната цена на ваксините от България, комшиите даряват 100 000 броя „Пентаксим“, но произведени в Турция без правомощия от фирмата-производител на оригиналните ваксини от Франция и срещу тях получават 4 900 000 ваксини повече.

Реклама


„Да, вярно е, че цената на един брой „Пентаксим“ е многократно по-висока от цената на ваксината „БЦЖ“, но в случая не става въпрос за ваксина с патент, а за сделка, при която България получава ампули с неясен произход и завишено съдържание на живак.

Все едно да си купиш от „Илиянци“ менте маратонки на „Найк“ и да претендираш, че са по-скъпи и качествени от произведени в България обувки“, описват от прокуратурата схемата на Пепи Готиното на достъпен за обществото език.
Сега, когато е ясно, че подарените 5 милиона ваксини БЦЖ са успешни при борба с Ковид-19 и намаляват шанса човек да умре от вируса, престъплението на Петър Москов изглежда още по-ужасяващо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.