Ето как продавачката на скариди от Китай г-жа Вей зарази целия свят! Вижте историята на нулевия пациент

1 3 693

Вей Гуиксиан продава скариди на пазара за морски дарове в китайския град Ухан от десетилетия. На 10 декември 2019 г. тя усеща, че се разболява. Мисли си, че става дума за най-обикновена зимна настинка. Затова отива до малка местна клиника в близост до пазара. Търси медицинска помощ и след като лекарите й предписват антибиотик, се връща на работното си място. Без да подозира, че ще стане причина близо 1 милион души по целия свят да се заразят с опасния коронавирус, близо 4 милиарда да живеят заключени по домовете си седмици наред и а-ха да срине световната икономика, пише „Уикенд“.


Запознайте се с Вей Гуиксиан – жената, която е т.нар. „Пациент 0”, жената, от която плъзва заразата.


Осем дни след първоначалното леко неразположение, което 57-годишната продавачка на скариди регистрира на 10 декември, тя е приета в спешното отделение на една от големите болниците в града. Състоянието й се влошава и г-жа Вей припада в ръцете на лекарите. Спомня си, че последното нещо, което вижда, преди да изгуби съзнание, са дъщерите й, облени в сълзи.


Три дни по-късно г-жа Вей вече е в съзнание.

Тя едва успява да се движи. Чувства се като „блъсната от влак”. Лекар с фамилията Конг й казва, че пет дни след като са я хоспитализирали още двама работници от пазара са постъпили със същите симптоми. „Той ми каза, че болестта ми е наистина сериозна и че има сериозна опасност за живота ми“, спомня си тя. Тогава не си дава сметка, че три месеца по-късно ще влезе в историята с това, че е първият регистриран случай на заразен с Ковид-19 пациент в света.
Почти три седмици (до края на декември) лекарите се борят да свържат случая на г-жа Вей с останалите болни, които започнали да прииждат в Централната градска болница със симптоми на пневмония – масово съобщавали за необичайна умора, болки в гърдите, силна кашлица и чести пристъпи на задух. Подобно на продавачката на скариди и те първоначално са посещавали малки клиники и болници с недостатъчен ресурс за извършването на добра диагностика.

Някои пациенти си платили за извършването на кръвни тестове и рентгенови снимки на белите дробове, но повечето (включително г-жа Вей) отказали да посетят някоя от големите и добре оборудвани лечебни заведения в града. Ето защо при тях инфекциозното заболяване е идентифицирано твърде късно.


Когато най-накрая лекарите установяват връзката между всички пациенти с необичайни респираторни усложнения в Ухан, светът се кани да посрещне Новата 2020 година. Продавачката на скариди вече е карантинирана заедно с още 25 души, работещи на същия пазар. А медиците бият тревога, че са открили напълно нов и много коварен коронавирус. В отговор на това местните власти ги скастрят, че всяват ненужна истерия по празниците. Забраняват им да се коментира темата до второ нареждане и ги плашат със съд, ако не си траят.


Един от първите лекари – офталмологът Ли Уънлян, не се вслушва в забраната на властите.

Той подава сигнал за заразата, но само ден по-късно е обвинен за „разпространяването на слухове“, след като споделя с бивш свой състудент от медицинския университет резултатите от кръвните тестове на 7 свои пациенти. Д-р Уънлян предположил, че става дума за заразяване с непознат до момента вирус. Друг лекар пък е принуден да напише самокритично писмо, в което да обясни, че предупрежденията му оказват отрицателно въздействие върху обществото и всяват паника. Същото се случва с още няколко медици от Централната градска болница, които също правят опит да убедят местните власти, че трябва да се предприемат спешни мерки за овладяване на ситуацията и да се предупреди света за надвисналата опасност.


Дори след като на 7 януари 2020 г. китайският президент Си Цзинпин лично нарежда на служителите „да упражнят нужния контролират върху огнището“, властите в град Ухан продължават да отричат, че става дума за сериозна заплаха. Те твърдели, че случаите са изолирани и че вирусната инфекция не се разпространява между хората – нещо, за което лекарите са знаели, че се случва още на 23 декември 2019-та.


Така, в навечерието на Китайската нова година, в средата на януари 2020 година, десетки хиляди семейства усилено пазаруват морски деликатеси и току-що заклан дивеч от опасния пазар, за да приготвят празнична вечеря за любимите си хора. Но след близо 3-седмично информационно затъмнение, заразените в Ухан стават толкова много, че няма как епидемията да бъде скрита от света. Едва тогава градската управа се мобилизира и слага под карантина няколко милиона души.


Проф. Джонг Наншан, един от най-високо ценените експерти в областта на епидемиологията в Китай и ръководител на работната група на Националната здравна комисия по епидемията Ковид-19, заяви преди около месец, че медиците са идентифицирали опасния вирус дни преди 31 декември, но официалното съобщаване за новата въздушно-капкова инфекция се е забавило „твърде много, фатално много”. Това е попречило на хората да вземат мерки за опазване на здравето си.

Реклама


„Ако бяха предупредили хората, че вирусът се предава от човек на човек при кихане и кашляте, те със сигурност щяха да се предпазят.
А ако определени действия бяха предприети по-рано, още през декември или поне в началото на януари, броят на болните щеше да бъде значително по-малък – поне 5 пъти по-нисък“, казва той в интервю за американския вестник JWP.


Въпреки че китайските лекари са работили усилено, за да идентифицират максимално бързо източника на заразата, към днешна дата се отчита, че те са били сериозно ограничени от здравната система. Въпреки огромните подобрения през последните 15 години, китайската здравна система често оставя хората от т.нар. „работническа класа” (като г-жа Вей) без адекватен достъп до медицински грижи. Всеизвестен факт е, че социално слабите китайци нямат личен лекар, а сметките за болнично лечение са непосилни за плащате от повечето хора.


Когато г-жа Вей припада пред очите на уплашените си дъщери и е закачена на апарат за обдишване, жителите на Ухан продължават с честванията на Китайската нова година въпреки риска от заразяване.

Нещо повече – през януари властите пуснали около 5 милиона души да напуснат града без необходимия скрининг. Те изчакали до 20 януари 2020-та, за да обявят, че вирусът се разпространява между хората и че инфекцията е много опасна. В резултат на това Ковид-19 плъзва с голяма бързина и обхваща широки територии.
На 23 януари централната власт в Пекин налагат най-мащабната карантина в историята на страната. Тези драстични мерки забавят  разпространението на коронавируса в границите на Китай, но глобалните последствия от ранните погрешни стъпки дават нечовешки резултати. Или както казват повечето анализатори в момента: „Светът никога повече няма да бъде същия“.


„Много по-малко хора щяха да загинат в Китай, ако правителството беше действало по-рано“, казва г-жа Вей в интервю на 16 февруари, няколко седмици след като е изписана от болницата. След близо едномесечно лечение тя се е възстановила напълно и се е прибирала в дома си (апартамента с две спални, от който не е излизала вече два месеца). Една от дъщерите й също се заразила в средата на януари и е настанена в изградената от контейнери за около седмица полева болница. Тя също се прибрала в дома си в края на февруари, защото тежките симптоми отминали.


В края на март двете жени за пръв път напускат жилището си, за да отидат на контролен преглед. Но признават в различни интервюта, че чисто психологически им е твърде рано да се върнат към нормалното си ежедневие, защото виждат какво се случва в останала част от света. „Все още спя трудно, не ми се събират и 4 часа на денонощие. Сънувам кошмари, получавам панически атаки. Не знам как ще продължа да живея нормално”, въздъхва Вей Гуиксиан.


Въпреки докладите, че г-жа Вей е първият регистриран пациент с Ковид-19, никой все още не може да каже, точно как и кога е започнала пандемията. Фаталният ден остава загадка, както и самоличността на т.нар. „пациент Нула“. Сред научната общност доминира теорията, че този вирус е характерен за прилепите. Но за да „скочи” към хората е необходимо да мине през някакво друго диво животно, което вероятно се е продавало в този момент на пазара в Ухан.


Епидемиолозите, които са проучили данните за случай №1 (на г-жа Вей), твърдят, че е възможно вирусът да е „скочил” от животно към човек още през ноември. Инкубационният му период е дълъг и това прави първоизточникът труден за откриване, заради множеството хора и тяхното непрекъснато движение. Ето защо сега всички търсят регистриран пациент със странни грипоподобни симптоми от края на ноември или началото на декември 2019 г. Възможно е той да е предал заразата на хора, които да са били с добър имунитет и да не са проявили симптоми. Не е изключено също така те въобще да не са потърсили медицинска помощ, което ги прави неоткриваеми.


Ясното е обаче, че към втората седмица на декември няколко работници от пазара за морски дарове в Ухан се разболели и съобщили за температура, кашлица, затруднено дишане, необичайна умора и болки в крайниците. След това, със същите симптоми в Централната градска болница започнали да идват и техни близки. Така станало ясно, че вирусът се разпространява сред хората, независимо от това дали те са ходили на този пазар или не – ясен сигнал предаването му от човек на човек.


Властите в Ухан обявиха преди около месец, че „пациент Нула“ най-вероятно е мъж с фамилията Чен.
Той се разболял на 8 декември 2019-та, но бързо се възстановил. Г-н Чен обаче заявил, че няма нищо общо с пазара за морски деликатеси и дивеч. Не е работил там и не е ходил да пазарува. Това сериозно озадачава медиците, които са убедени, че заразата е плъзнала именно от там. Възможно е обаче китайските власти да лъжат, за да омаловажат вината си за световното разпространение на вируса.


Д-р Ву Венджуан, специалист по инфекциозни заболявания, твърди в интервюта за различни медии, че се е справил с някои по-ранни случаи, сред които са четирима души в едно и също семейство. Първият случай е регистриран от него на 12 декември, два дни след г-жа Вей. Пациентът също е продавач на пазара. Той заедно с тъста си търгуват с панголини – диви животни от застрашен вид, които се ядят като деликатес, но имат и добър лечебен ефект при някои заболявания. Някои учени предполагат, че именно тези животни са станали мост за прехвърляне на вируса от прилепите към хората.
По-късно продавачката на скариди си спомня, че заедно с още няколко свои колеги посещавали една и съща тоалетна. Някои от хората, които имали достът до общата тоалетна, предлагали именно панголини. Ето защо тя предполага, че е възможно да се е заразила при пускането на водата в тоалетната чиния, при завъртането на крановете на чешмата или когато е пипала бравата на вратата.
Днес някои западни експерти обвиняват китайските здравни власти, като посочват направените от тях фатални грешки. Истината е обаче, че нито едно правителство по света не беше готово за справяне с пандемия от такъв мащаб. Това заявиха преди около месец и група американски учени, които още през октомври миналата година са правили математически симулации, свързани с появата на нов вирус, към който хората нямат изграден имунитет.


Поглеждайки назад към ужасните събития от края на декември 2019-та г-жа Вей твърди, че се чувства „късметлийка“. Тя не работи, защото пазарът още е под карантина. Трябвало е да плати 70 000 юана (около 10 000 долара) за медицински сметки. Но въпреки това се радва, че дъщерите й също са успели да се преборят с болестта, както и някои нейни по-далечни роднини. „Някои хора имат толкова много пари, но вирусът ясно показа на всички, че животът не може да се купи“, казва още тя. И признава, че се моли за здравето на всички заразени с Ковид-19 по света.

1 Коментар
  1. Килева казва

    ГЛУПОСТИ!!! Лъжа след лъжа! НЕ ВЯРВАЙТЕ, САМО НИ ЗАБЛУЖДАВАТ!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.