БЕЗСРАМНИЦИ: Депутатите с 12 бона заплата, докато българите се редят на километрични опашки пред бюрата по труда (СНИМКИ ОТ УЖАСА)

0 1 048

Българският депутат е рядка порода безсрамник. От 1 април „народните избраници” ще се подписват под 4248 лева основна заплата, забележете – основна. Реалната скача двойно и дори тройно – до фрапиращите 12 хиляди лева за дрънкане на глупотевини в парламента…

Съгласно правилника на НС депутатското възнаграждение е равно на три средномесечни заплати в обществения сектор за последния месец на предходното тримесечие.

Данните се подават от НСИ и за декември 2019 г. средната заплата е била 1416 лв., като увеличението е със 125 лв. спрямо септември 2019 г.

Към основната си заплата депутатите получават пари за участие в постоянни комисии (още 15%), допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит (1% за всяка прослужена година), за научна степен „доктор“ (10%), за „доктор на науките“ (15%), за участие във временни комисии и работни групи (до 5%).

Освен това депутатите получават и т.нар. „безотчетни пари“ за сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата им.

12 бона заплата, докато народът мизерства

Реклама

Така с тези допълнителни плащания заплатата им може да нарасне двойно и дори тройно, ако са шефове на парламентарни групи или председатели на комисии, спрямо основното им възнаграждение.

Със заплатата на депутатите са обвързани възнагражденията на президента и правителството и съответно и техните доходи също ще се увеличат от 1 април.

Най-високата заплата в държавата взима президентът. Тя се равнява на две депутатски или съответно 8496 лв. от 1 април.

Премиерът пък ще получава 6584 лв. месечно, а министрите му по 5592 лв. Възнаграждението на министър-председателя се изчислява като към заплатата на депутатите се добавят още 55% от сумата. Заплатата на един министър е с 30 на сто по-висока от основната заплата на депутат.

На този финансов разгул Народното събрание, Президентството и Министерския съвет по време на криза, 35 000 българи останаха без работа само да първите две седмици от извънредното положение. В момента всеки Божи ден по между 4 и 5 хиляди сънародници остават без препитание.

Ужасът вече се вижда по улиците – километрична е опашката пред Бюрото по труда до Бизнес парка в София. Ето какво написа авторът на снимките в този текст – Добринка Янакиева.

„Опашката пред Бюро по труда до Бизнес парк София на фона на увеличените заплати на депутати и министри. И така е трети ден….., и това не е всичко….., екранът на телефона не ми достига да обхвана всички чакащи в студа”…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.