Гръцки милиардер взима империята на Божков! Сократис Кокалис слага ръка на над 50 компании на хазартния бос в изгнание

1 14 747

Един от най-богатите бизнесмени в Европа ще наследи останките от бизнесимперията на Васил Божков, твърди в. „Галерия”, позовавайки се на два независими източника. Сократис Кокалис и неговото семейство ще придобият мажоритарния дял в оцелелите компания на Божков. А те никак не са малко сочи справка в Търговския регистър.

 В момента Сократис Кокалис е съдружник на Божков в единствения офлайн български букмейкър „Еврофутбол”, чиито лиценз бе отнет за три месеца от комисията по хазарта. Всички данни сочат, че лицензът ще бъде върнат след края на пандемията от коронавирус, а през това време ще бъде сключена сделката, при която Кокалис ще изкупи дела на Божков. В началото на новото хилядолетие фирмата на Кокалис изкупува 49% от „Еврофутбол” за малко над 20 милиона. Според договора гръцкият милиардер инвестира още толкова в разширяването на компанията и откриването на букмейкърски пунктове в цялата страна. В момента те са около 800, повечето от тях на франчайз, собствениците им получат по осем процента от оборота на пункта. Чистата печалба на компанията в последните години варира между 20 и 25 милиона годишно.

 Целта на фамилията Кокалис обаче не е толкова хазартът, колкото други много апетитни бизнеси, в чиито управление участва Васил Божков.

Става дума за фирма в пътното строителство. През 2006 година Божков купи през борсата бившия приватизационен фонд „Холдинг Пътища”. В последствие това му позволи да сложи ръка на голяма част от регионалните държавни пътностроителни фирми, които преди това са били собственост на Главно управление „Пътища”. Част от магистрала Тракия е построена именно от фирма на Божков. По време на строителството няколко пъти той извизаше ръцете на държавата за още пари и когато не ги получи, обяви компанията във фалит. В крайна сметка парите бяха преведени и автомагистралата завършена.

 Друг бизнес на Божков към който са насочени усилията на Кокалис са товарно железопътните превози.

За никого не е тайна че това е най-печелившата част от влаковия транспорт. Печалбите са несравними с тези от превоза на пътници. В актива на Божков е компанията „Железопътна инфраструктура” –  холдингово дружество, което освен, че извършва превози на товари, се занимава и с ремонта на релсовия път, изработва резервни части за локомотиви.

Следващия бизнес на който Кокалис и неговото семейство ще станат собственици е този с имотите.

Реклама

През последните години Божков ударно инвестира в изграждането на жилищни комплекси в София. Един такъв се строи в момента и продажбите, поне до началото на пандемията вървяха с пълна сила, независимо от проблемите на хазартния бос с прокуратурата.

 Черешката на тортата в империята на Божков, която може да попадне в ръцете на Сократис Кокалис, е една от най-големите застрахователни компании у нас.

Тя се смята от експертите за абсолютен фаворит в автомобилното застраховане и е сред трите разполагащи с лиценз за застраховане. Всъщност интересите на предприемача трудно могат да се изброят въпреки бягството му в Дубай и оттеглянето на бизнеса му от България. Официално с името си Божко фигурира в 34 фирми и дружества, в други- над 160 са поставени приближени до него лица. А чрез косвени съучастия, влиянието му се простират в  914 различни компании.

 Единствено колекцията на Васил Божков с археологически ценности не може да мине в ръцете на Сократис Кокалис, показва проучване на „Галерия”.

Изключителните артефакти от епохата на Тракия, Рим и Византия, както и праисторическите находки от сбирката по закон не мога да бъдат продавани на чужденци и да стават тяхно притежание. На всичкото отгоре по-голямата част от предметите вече са описани и би трябвало да се намират в Националния исторически музей, както уверяват от Министерство на културата.

Сократис Кокалис е сред 500-те най-богати хора на планетата със състояние около 2 милиарда долара.

80- годишният магнат обаче има доста тъмни петна в миналото си, които дори го доведоха до подсъдимата скамейка. В края на 90-те години срещу него в Гърция стартира разследване за връзки с бившата източногерманска служба за сигурност ЩАЗИ. Повод за разследването стана изтичането на огромен обем информация за агентите на ГДР, след които се мъдреше името Роко.

Предположенията бяха, че зад този псевдоним се крие именно Кокалис. Самият той е живял като малък в Източна Германия, където баща му е работил като лекар при това на бивши комунистически лидери. След това семейство се мести в Съветския съюз, където Кокалис завършва висшето си образование. Пълна загадка е как семейство Кокалис създава първата си фирма без да има средства за това. През 1965 година тази компания е била представител в Гърция на източно германски фирми в сферата на технологиите.

1 Коментар
  1. Елина казва

    Малко сте пооктасили нещата, но бива!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.