Кой запали „Войната на генералите“?

0 1 627

Десислава Радева пак в центъра на скандал с Мутафчийски и президента

Истинска война на генерали се завихри в държавата по време на извънредното положение. Новият обществен герой – ген. Венцислав Мутафчийски се сдоби с мълниеносна слава, а мемета с неговия лик и вицове за специфичното му чувство за хумор изпълват мрежата всеки ден.

Внезапната популярност на шефа на Оперативния щаб обаче никак не се хареса на друг генерал – президента Румен Радев и атаките по Мутафчийски не закъсняха. Част от хумора по адрес на военния лекар се оказа „продуциран“ именно от най-близките до държавния глава, а вътрешни хора разпознаха почерка на Десислава Радева, която се опитва да действа като Сив кардинал и да диктува правилата.

Още в началото на кризисния щаб, по команда във фейсбук профилите на редица политически анализатори и т.нар. инфлуенсъри тръгна пародийна картинка, която разчиташе на визуалната прилика на  Мутафчийски и музиканта от „Ку Ку Бенд“ Годжи.

„Това е начин Мутафчийски, който има няколко страници биография в медицината, да бъде пришит към чалга изпълнител като Годжи и да подкопае доверието в познанията в професията му“, коментираха тогава запознати. Акцията обаче претърпя провал, а на нейно място се появиха мемета в типичния стил на Мутафчийски, който предизвика редица шеги с прословутото „Не излиза!“ и „Не отивате на купон!“ и ефектът се оказа обратен.

Вещи в черния пиар обаче припомнят една добре забравена връзка, която в последно време дава все повече доказателства за намеса за имиджа на конкурентите.

„В Президентството се оказаха безкрайно притеснени от доверието в генерал Мутафчийски и това се засили още повече, след като мнозина реагираха спонтанно на назидателната му реч и го поискаха за президент. Все пак от мандата на Радев остава още само година, а Мутафчийски показва твърда ръка и характер, което изглежда се харесва на хората. Именно затова и президентът се опитва панически да се намеси в суматохата от извънредното положение, защото вижда, че му дърпат под носа ролята на герой. И той няма какво да направи, освен да пусне черния пиар“, разказва наш източник от политическите среди.

Реклама

Съвсем наскоро проучване показа, че шефът на ВМА изпреварва по рейтинг и Радев и премиера Борисов и 87% от хората му имат доверие. А с темата се пошегува и самият Борисов, който на майтап го предупреди да не му сяда на мястото в залата за пресконференции в Министерския съвет, защото бил „рисков“.

Само дни след това рисковият Мутафчийски се оказа на прицел и на хумористите от „Шоуто на Слави“ по кабеларката 7/8. А в неговия образ влече лично соченият му за двойник Годжи. Басистът и актьорът Краси Радков в ролята на инфекциониста Тодор Кантарджиев разиграха една като скеч пресконференция на щаба и не си спестиха подигравките.

„По последни данни 33 души от София, трима от Пловдив и един от Дупница са приети по спешност в Медицинска академия. Спокойно, не е това, което си мислите. Просто от залежаване по диваните са им излезли хемороиди. Аз обаче овладях ситуацията и забраних на хемороидите да излизат. Да не излизат!“ Така Георги Милчев влезе в тона на многобройните колажи, в които шефът на ВМА забранява това и онова.

„Стойте си вкъщи и ще върнем „Мелодия на годината“, завърши гаврата проф. Тодор Кантарджиев. ТВ шоуто беше гледано хиляди пъти в интернет, а ген. Годжи изглежда сериозна фигура в ефира на кабеларката оттук нататък.

Хуморът на Слави се оказа напълно в духа на този идващ, макар и неофициално, от президентството. А за основен заподозрян за „блестящата стратегия“ запознати сочат лично първата дама Десислава Радева. Както е известно в миналото бившата манекенка е била и секретарка на Дългия, а най-големия букет на 50-ия си рожден ден Радева получи точно от водещия. Макар и работили преди години, връзката им изглежда топла и в момента, независимо от публичните думи, които си разменят съпругът й и бившият й шеф, казват близки до властта.

Ето какво разказва и самата Десислава Радева за запознанството си със Слави пред друг свой приятел – Мартин Карбовски.

Запознах се със Слави Трифонов в нашата стая в Студентски град, доведе го моята съквартирантка. Точно вечеряхме, на масата имаше мас и щафета салам, бяха най-гладните години. Като видях приятелката ми да идва с един много дълъг човек, си казах: леле, ще ни изяде вечерята. Поканихме го, а той пък взе, че прие. Остана до 3 часа, тогава взе виолата и започна да свири, спомни си Радева за запознанството си с Дългия през 1990 г. Той ме убеждаваше, да не емигрирам, аз исках да напусна България, призна Десислава Радева. Така станала и офис мениджър в „Каналето“.

Според близки до Мутафчийски, настъпилата суматоха във властта заради всенародното одобрение към него, въобще не го впечатлявала. Докторът нямал никакво намерение да влиза в политиката.

Борисов, който също е в отбора на генералите, потривал ръце доволно от развитието на ситуацията, тъй като за първи път откакто Радев е на поста, се намерил конкурент, който може да го детронира и според социологическите проучвания. И то генерал. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.